VIDEO: Ovacije na premijeri “Balkanske carice”, izvanredne pozorišne priče

Pozorišna predstava “Balkanska carica”, nastala u produkciji barskog Kulturnog centra, premijerno je izvedena na sceni u Starom gradu.

Ispraćena je višeminutnim ovacijama publike, jer su odlična gluma, scenski govor, kostim, scenografija i muzičko-baletske sekvence, uz adekvatan ambijent – zidine Starog Bara u kojem se prepliću vjekovi i istorija, zaokružili postavku Gorana Bjelanovića i bezvremeni tekst kralja Nikole u izvanrednu pozorišnu priču.

“Svako umjetničko djelo je svojevrsni moralni čin. Ja sam zaljubljenik u dinastiju Petrovića, a ko ne bi bio, jer je to loza koja nam je podarila velikog Njegoša. Radio sam ovu predstavu vjerujući da postoji mogućnost da se Crna Gora vrati vrijednostima te svoje kraljevske porodice”, kazao je reditelj Goran Bjelanović, koji je adaptirao tekst kralja Nikole nastao prije stotinu i trideset godina.

On je istakao da danas reći “Ja sam Crnogorac”, ne znači ništa. “Kada smo nekada čuli: ‘Ja sam Crnogorac’, to je značilo – ‘Ja sam čovjek, ja sam junak, ja držim svoju riječ, ja ginem za svoju crkvu, svoju zemlju, ja sam vitez, ja ne udaram na slabijega’. Da danas to ‘Ja sam Crnogorac’ ne bi zvučalo prazno, podsjetio sam na te stare vrijednosti, jer čovjek je zbir sjećanja svih svojih predaka. Mi nosimo taj gen, tu ljepotu, dostojanstvo i otmenost. Sve je to u nama, samo moramo to da probudimo i opet budemo ‘mi’”, objasnio je Bjelanović svoju osnovnu ideju.

Danica, glavni ženski lik, kojeg je maestralno dočarala Baranka Anja Pavićević, studentkinja III godine Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, upravo čuva te iskonske vrijednosti Crne Gore i crnogorske žene. Uloga majke i supruge Ivana Crnojevića, slomljena bremenom te dvije teške dužnosti u surovom vremenu, povjerena je poznatoj glumici iz Beograda, Danici Maksimović. Starijeg brata, nasljednika trona, glumio je Pavle Ilić, a sjajni mladi glumac, kojeg barska publika pamti i po odlično ostvarenoj ulozi u, takođe, barskoj produkciji “Sveti i prokleti” – Filip Đuretić, igrao je Stanka, glavnu mušku rolu. Ubjedljivo je dočarao svu ljepotu i muku užarenog, destruktivnog “plesa” ljubavi i izdaje, mladog bića raspetog između obaveza prema imenu i tituli na jednoj, i emocija prema Danici, ženi koju voli i zbog koje zapravo i strada, na drugoj strani.

“Hvala barskoj publici na toplom prijemu. Nije bio lak proces stvaranja predstave, od akcenta, folklora, do glavnih zadataka i onoga što je pisac htio reći”, kazao je Đuretić, koji je istakao da je njegova partnerka, Anja Pavićević, izuzetno talentovana glumica.

“Anju veoma volim, ne samo zato što je odlična glumica, već je divna osoba. Njoj je bilo najteže, ali pokušao sam da podijelim sa njom sve napore u savladavanju zahtjevnih uloga i da joj pomognem, koliko sam mogao”, kazao je Đuretić.

U ulozi Ivan bega Crnojevića, gospodara Crne Gore i Zete, zablistao je Duško Radović, prvak Narodnog pozorišta na Terazijama, izvanredno oslikavajući oca raspolućenog između ljubavi prema sinu i obaveza prema imenu i zemlji u kojoj stoluje. Iako iz Rume, izuzetno dobro je savladao arhaični crnogorski jezik i akcenat.

“Mislim da se rodila velika, prava predstava. Danica je ono dobro, iskonsko, što mora da se njeguje u svim podjelama, da ih nadjača. Ona je iskra i zvijezda vodilja, koja treba ovu zemlju da povuče naprijed”, kazao je o svojim utiscima predstave Duško Radović.

Jedini glumac koji igra istu ulogu, kao prije trideset godina, u prvobitnoj barskoj postavci “Balkanske carice” – Ibrahim bega – jeste Dragiša Simović. Najpoznatiji barski glumac iznova je oduševio publiku.

“Nije ovo prvi put da Barani rade dobre predstave, priče i teme koje nas vežu za Bar, Crnu Goru, istoriju našeg lijepog grada, koja je utkana u ovaj božanstveni prostor, u ovaj kamen Starog grada”, kazao je Simović.

Baranka Andrijana Simović, stalna glumica Užičkog narodnog pozorišta, još jedan je ženski lik u predstavi koja je vjerno prenijela emociju, lične bitke, surovosti i vrijednosti jednog vremena. Ona je igrala Martu, Danicinu družbenicu, koja je podržava i prati u svemu.

“Najvažniju dimenziju u predstavi ima ta ženska nit. Još jednom vidimo koliko je morala biti čvrsta i jaka crnogorska žena, koliko je morala nositi i trpjeti breme kroz vjekove, ali i danas, jer nam je to u krvi i tradiciji”, kazala je nakon predstave Andrijana Simović, koja je otkrila da uvijek najveću odgovornost i tremu osjeća igrajući pred publikom u rodnom gradu.

Reditelj Goran Bjelanović je znalački, ispod priče o vremenu u kojem se radnja dešava, “podvukao” i aktuelni politički i društveni momenat u Crnoj Gori, sa nedvosmislenom porukom.

“Ne pripadam nijednoj političkoj partiji, ali mnoge stvari u predstavi su me podsjetile na politički život u Crnoj Gori, te otud i završnica u ‘Balkanskoj carici’, u kojoj se igra zajedničko kolo. Danica poručuje ‘Amin’, da bude sloga, da bude dobro i da svi zajedno, ponosito i plemenito igramo to oro kao hiljadu godina unazad”, naglasio je Bjelanović.

Odličnu scenografiju koja se lako može prilagoditi svim scenama na kojima bude igrana predstava uradio je Darko Musić, izvanredne kostime dr Anastazija Miranović, za scenski govor bila je zadužena dr Dijana Marojević, muziku potpisuje Miona Cvijović, asistent režije bio je Milan Vujović, a solistkinja i “svjedok vremena” operska umjetnica Bojana Pejanović, uz baletsko izvođenje Radmile Škuletić i Anje Tomović.

Posebnu emociju izazvao je nesvakidašnji potez produkcije predstave, koja je tokom gromoglasnog aplauza, na scenu izvela i šest glumaca iz prve predstave “Balkanska carica”, odigrane prije 30 godina u režiji poznatog Čeda Dragovića na istom mjestu: Mirjanu Spičanović Višnjić, Slavicu Ivović, Dragišu Simovića, Milana Vujovića, Vladimira Cerovića i Duška Čejovića.

Nakon premijere, predstava će biti igrana večeras i sjutra na starobarskoj sceni, a 5. septembra gostovaće na manifestaciji “Ratkovićeve večeri poezije” u Bijelom Polju.

Share.

Comments are closed.