VIDEO: Počela vakcinacija građana u Domu zdravlja Bar

U barskom Domu zdravlja danas je počela vakcinacija građana iz prioritetne grupe, starosne dobi preko 80 godina. Trenutno je ovoj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju 195 petodoznih vakcina  „Sputnjik”, a do 21 h, vakcinu će primiti 110 Barana.

Epidemijska situacija u gradu pod Rumijom i dalje je složena, kazala je direktorka ove zdravstvene ustanove, dr Branka Purlija.

“Ljekari i sestre rade od osam do 21 sat i u svakoj će smjeni biti vakcinisano po 55 građana. Krenuli smo redom, najprije će vakcinu primiti naši sugrađani preko 80, a zatim i 75 godina, koji su se prijavili na broj 1717. Naš cilj je što brža i masovnija vakcinacija, ali to ne zavisi od nas, već od isporuka vakcina. Očekujemo i nove količine, ali i zainteresovanosti građana. Svi koji dođu na vakcinu, prvo prođu ljekarski pregled”, kazala je za Radio Bar i Bar info direktorka Doma zdravlja, dr Branka Purlija.

Među prvima za vakcinu su se prijavili Milovan Savović (89) i Sreten Drašković (83).

“Preporučujem svima da se vakcinišu, jer na taj način stičemo i lični i kolektivni imunitet. Vakcina je jedini spas u borbi protiv korone i našim nastojanjima da se vratimo normalnom životu”, kazao je Milovan Savović.

Sreten Drašković, takođe smatra da bi vakcinu trebalo da prime svi, i stari i mladi.

“Mi, stariji smo u rizičnoj grupi, ali sve više zaraženih ima i među mladima. S obzirom da su najstariji i najrizičniji, odlučio sam da se prijavim, tim prije što od vakcine niko nije umro, što znači da samo može da pomogne. Pozvao bih sve građane da vode računa o ponašanju i poštuju preporuke medicinske struke”, naglašava Drašković.

Branka Unkašević, medicinska sestra u penziji, pridružila se kolegama da pomogne u borbi protiv koronavirusa kada je počela vakcinacija zdravstvenih radnika, krajem februara. Za 40 godina staža, Branka se više puta suočila sa sličnim situacijama, ali je i sa trudničkog bolovanja dolazila kada je trebalo priskočiti u pomoć. Danas se prisjetila, u razgovoru za naše medije, sličnih zdravstvenih izazova sa kojima su građani nekada bili suočeni.

“Moj osnovni motiv bio je da pomognem i kolegama i građanima. Sjećam se epidemije žutice koja je pogodila Krajinu. Deset tehničara i ljekara obišlo je taj dio naše opštine i dezinfikovalo sve objekte. Vrlo brzo smo suzbili tu epidemiju. Ja sam jedna od učesnica suzbijanja epidemije i velikih boginja, 70- tih godina prošlog vijeka. Tada sam bila učenica četvrtog razreda Medicinske škole. Za vrlo kratko vrijeme vakcinisali smo (u svim ambulantama, a imali smo i punktove na graničnim prelazima) kompletno stanovništvo Crne Gore”, ispričala nam je Branka Unkašević, koja ističe da je svojoj djeci i unucima dala sve vakcine.

Epidemijska situacija u Baru i dalje je složena. Trenutno je zaraženo 620 građana, a broj novoinficiranih varira od 20 do 40, koliko ih je bilo juče.

“Zdravstvena situacija jeste složena, pa smo, kako bi izašli u susret pacijentima i smanjili duga čekanja na terapiju i pregled, stavili u funkciju još jedan pomoćni objekat sa ležajevima. Ukoliko se i dalje bude pogoršavala, a nadamo se da neće, spremni smo da uz vrlo male investicije proširimo kapacitete Doma zdravlja”, kazala je direktorka Purlija, koja je navela da je proširen i rad patronažne službe, koja dnevno posjeti stotinu pacijenata.

“Opredijeljeni kritičari će uvijek kritikovati, bez obzira ima li osnova za to, broj novozareženih je sve veći, ali mi sve činimo da olakšamo pacijentima. Koliko god da je nauka napredovala, iznova se pokazalo da je priroda moćnija od čovjeka. Nažalost, paralelno sa pandemijom, pojavila se i infodemija- bezbroj lažnih i pogrešnih informacija, te bih pozvala građane na disciplinu, zdravstvenu pismenost, da vjeruju sebi i u sebe. Moram da istaknem da su sestre i tehničari patronažne službe istinski heroji ovog vremena, ne samo Doma zdravlja Bar, već cijele Crne Gore. Oni su na terenu od sedam sati ujutro, do zvanično 21 čas, ali najčešće posao završe oko ponoći, kada odlaze svojim kućama, da kuvaju, spremaju, a zatim su opet ujutro od sedam sati na radnom zadatku, širom naše razuđene opštine”, kazala je direktorka barskog Doma zdravlja, dr Branka Purlija.

Izabrani ljekari dnevno pregledaju 200 građana, 80 do 90 ih se podvrgne brzom, a oko 50- ak PCR testu.

Share.

Comments are closed.