Video: Počeo festival Susreti pod starom maslinom

Uprkos otežavajućim okolnostima i odgođenom terminu održavanja i ovogodišnji “Susreti pod Starom maslinom” okupili su veliki broj dječjih pisaca iz zemlje i regiona, kao i djecu stvaraoce.

“Privilegija je danas biti na Mirovici i pod krošnjom Stare masline uživati u razdraganim licima djece, kreativnosti malih, ali i velikih dječjih stvaralaca”, kazao je predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, koji je otvorio 34. Festival, u okviru kojeg će i ove godine biti priređeno druženje sa poznatim piscima za djecu, kao i  niz atraktivnih pratećih programa.

“Susreti pod Starom maslinom” je festival za djecu koji je prepoznat kao jedan od najljepših u regionu. Svake godine okupi u Baru veliki broj najpoznatijih pisaca za djecu i djece stvaraoce.

Najbolji na ovogodišnjem literarnom konkursu “Skriveno blago Stare masline” bio je rad Marije Rovčanin, učenice VII razreda OŠ „Oktoih“ iz Podgorice.

Stara maslina bila je inspirativna i za Taru Popović (V razred) OŠ „21. maj“ iz Podgorice, kao i trećeplasiranog Miljana Perovića (VI razred) OŠ „Vlado Milić“ iz Podgorice.

Gosti festivala bili su poznati pisci, koji su i ove godine pod krošnjom milenijumskog stabla razgalili svojim stihovima djecu, ali i odrasle : Branko Vuković, Rajko Joličić, Žarko Vučinić, Tode Nikoletić, Mirsad Bećirbašić, Dejan Aleksić, Goran Bjelanović, Miroslav Jovanović Timotijev, Jagoda Ilinčić i Velimir Ralević.

Zbog epidemiološke situacije ovogodišnji festival održava se u maju, umjesto tradicionalnog termina, u sklopu novembarskih svečanosti povodom Dana Opštine Bar.

„Svakako predstavlja veliko zadovoljstvo što na ovako lijep, sunčan dan, možemo da se okupimo i nastavimo jednu sjajnu tradiciju po kojoj je Bar prepoznat, ne samo u našoj zemlji, već na međunarodnom nivou. Privilegovani su svi koji imaju priliku da se danas druže sa pjesnicima i djecom na Mirovici, da osluškuju i uživaju u razdraganim licima, pričama i osmjesima. Stara maslina nas iznova okuplja, stvara nova prijateljstva i poznanstva, a odavde šaljemo u svijet i jednu lijepu poruku, objedinjenu u simbolici svetog drveta“, kazao je predsjednik Opštine Dušan Raičević.

Direktor Kulturnog centra, koji je glavni organizator manifestacije, Erol Marunović, podsjetio je da se međunarodni festival dječjeg i stvaralaštva za djecu, održava u Baru od 1987. godine.

Zbog vanrednih okolnosti, ove godine izostaće proglašenje laureata festivala, koji po tradiciji u Parku maslina sadi svoje stablo, ali će to ovoga puta, uz prisustvo pisaca, učiniti djeca.

„Festival Susreti pod Starom maslinom jedan je od najljepših dječjih festivala u regionu, što potvrđuje i veliki broj pristiglih radova na adresu Kulturnog centra, a nama čini posebno zadovoljstvo što smo u prilici da svake godine ugostimo poznate pisce za djecu, utičemo na razvijanje kreativnosti kod djece i priredimo im nezaboravne trenutke i radost na ovome, zaista posebnom festivalu“, kazao je za Radio Bar i Bar info, direktor barskog Kulturnog centra, Erol Marunović.

Festival će biti nastavljen večeras koncertom za djecu, poznate rok pop grupe “Akademia”, promocijom knjige čiji su autori maleni stvaraoci iz crnogorskih osnovnih škola i Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj, a sjutra pozorišnom predstavom za djecu na platou Dvorca kralja Nikole i tradicionalnom izložbom likovnih radova djece iz regiona, pristiglih na konkurs manifestacije.

U okviru “Susreta” sjutra veče biće priređen i omaž poznatom dječjem piscu, Draganu Raduloviću.

Share.

Comments are closed.