VIDEO: Potpisan sporazum o bratimljenju Bara i Vodnjana u Istri

Danas su u Opštini Bar gradonačelnici Bara i hrvatskog grada Vodnjana, Dušan Raičević i Klaudio Vitasović, potpisali sporazum o bratimljenju i saradnji dva grada, koje vežu specifične i duge istorijske veze, ali i intenzivna saradnja u maslinarstvu posljednjih godina. Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i hrvatski ambasador u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

“Opštinu Bar i hrvatski grad Vodnjan vežu tradicionalno dobri odnosi i istorijske veze, prvenstveno zbog toga što se najveća crnogorska enklava nalazi u tom gradu – naselje Peroj, u koji su Crnogorci iz Crmnice stgli prije 362 godine”, podsjetio je predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević.

“Ono što nas je prethodnih deset godina posebno povezalo jeste maslinarstvo i ljubav prema maslini, te su naši proizvođači u kontinuitetu gosti Vodnjana, gdje sa tamošnjim maslinarima dijele iskustva i dodatno se edukuju. Naša je namjera da u duhu dobre saradnje dalje jačamo i naše administrativne kapacitete, kako bi zajednički kandidovali određene projekte kod fondova EU”, kazao je Raičević, koji je naglasio i da bi na primjeru Istre, kao najznačajnije turističke regije u Hrvatskoj, trebalo dalje razvijati sve naše prirodne potencijale u svrhu još bolje turističke promocije.

Gradonačelnik Vodnjana, Klaudio Vitasović, istakao je takođe da su maslinarstvo i Perojci dvije najznačajnije spone dva grada koji mogu sarađivati na brojnim poljima, pa i na evropskom nivou.

“Vodnjan je posljednje dvije decenije napravio veliki iskorak u maslinarstvu, i danas smo prepoznatljivi po kvalitetu maslinovog ulja, ne samo u regiji, već mnogo šire. Posebno smo ponosni, i želimo im dati maksimalnu podršku, na Crnogorce u Peroju, koji su davno došli kod nas, a uspjeli su sačuvati svoju tradiciju, kulturu, vjeru i jezik, sve ono što su donijeli iz Crmnice. Danas potpisani sporazum samo je još jedna potvrda koliko su bliski naši odnosi sa Crnom Gorom”, kazao je Vitasović, koji je naglasio da Vodnjan, zbog svega, nije mogao izabrati bolji grad za saradnju od Bara, gdje su, kako je kazao, uvijek primljeni toplo i prijateljski.

Share.

Comments are closed.