VIDEO: Potpisani ugovori o finansijskoj podršci Opštine Bar za realizaciju biznis planova

Danas je predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, potpisao ugovore o finansijskoj podršci sa barskim preduzetnicima koji tek započinju biznis ili planiraju proširenje, razvoj djelatnosti i upošljavanje novih radnika. Kroz ovaj program, novčanu pomoć dobilo je 30 biznis ideja, za što je iz lokalnog budžeta opredijeljeno 140.800 €. 

Na konkurs Opštine Bar, raspisan u aprilu, prijavilo se 65 preduzetnika, a 58 biznis planova je prihvaćeno na razmatranje i analizu, od čega je podržano trideset. Predsjednik Opštine, Dušan Raičević, čestitao je preduzetnicima na kreativnim idejama i podsticaju ekonomskog razvoja, i poželio uspjeh u realizaciji posla koji će omogućiti i otvaranje novih radnih mjesta.

„Ono što je najvažnije, posebno u ‘covid vremenima’ i otežanim okolnostima, jeste da će ovaj program omogućiti kreiranje novih radnih mjesta. Započeti biznis u ovakvim uslovima zaista predstavlja podvig, ali nadamo se daljem razvijanju svih podržanih djelatnosti  i podsticaju zapošljavanja.U Opštini Bar ćete uvijek imati podršku, a zajedničkim snagama potrudićemo se da kreiramo i pozitivan biznis ambijent”, kazao je Raičević, koji je čestitao i porodicama preduzetnika koje su neodvojivi dio uspješnog poslovanja i dragocjena podrška.

Ljubo Mitrović je 2018. godine, takođe, podržan od Opštine Bar pokrenuo uzgajanje koza i proizvodnju kozjeg sira. Sada je, uz taj biznis, oformio i turistički kamp.

“Stočarstvo i poljoprivrednu proizvodnju uvezujemo sa turizmom, jer smo vidjeli da inostrani gosti žele da borave u ruralnom ambijentu, okruženi prirodom, i da konzumiraju domaću hranu. Oni hoće da vide kako odgajamo koze, pripremamo sir na tradicionalan način, a žele i da uživaju i u prirodi i seoskom ambijentu. Zato smo došli na ideju da organizujemo turistički kamp, sa šatorima za boravak, konzumiranjem svih tradicionalnih specijaliteta i organske hrane koja se proizvodi u Crmnici, uz obezbjeđenje roštilja i svih drugih preduslova, kako bi im odmor kod nas protekao u najboljem raspoloženju. Pokušaćemo da turistima priuštimo sve najpoznatije proizvode iz Crne Gore, posebno Crmnice – vino, med, ribu, organsko povrće, kozji i kravlji sir“, kazao je Ljubo Mitrović, iz crmničkog sela Sotonići.

Vera Šojić će započeti posao koji još nije zaživio u Baru, a rasprostranjen je širom svijeta, i u nekoliko gradova Crne Gore – školu učenja engleskog jezika po metodi poznate lingvistkinje iz Londona, Helen Doron.

„ Za mene je od izuzetnog značaja što je Opština Bar i komisija koja je radila na vrednovanju biznis ideja, prepoznala ovaj projekat kao važan i kao nešto što je potrebno ovom gradu. Sprovodićemo edukaciju mladih, od tri do osamnaest godina, kroz igru i zabavu, što znači da će engleski jezik učiti kroz specijalno osmišljene zabavne sadržaje, spontano i bez velikog napora“, kazala je Radio Bar i Bar info , Vera Šojić, autorka biznis ideje.

U periodu COVID krize, u novembru prošle godine, Novica Filipović se odvažio da osnuje firmu za održavanje ulaza stambenih zgrada.

„Ulazi naših stambenih zgrada su u prilično lošem stanju, zato smo odlučili da podstaknemo stanare da više vode računa o higijeni i zaštiti životne sredine. Otvorili smo firmu, krenuli sa radom, nije bilo lako, posebno zbog okolnosti izazvanih koronavirusom, ali uspjeli smo već u početku da zaposlimo pet radnika, i to isključivo ljude sa evidencije Biroa rada, koji su bez posla, ne vodeći računa da li su mlađi ili stariji. Organizovali smo obuku za njih, a sredstva koja smo dobili na ovom konkursu upotrijebićemo za nabavku mašina i opreme koje nam nedostaju. To će omogućiti i otvaranje novih radnih mjesta“, kazao je Filipović.

Firma Antonele Čamčić bavi se uzgojem sitnih životinja i pasa, kao jedini registrovani u Crnoj Gori, a posjeduju i lanac prodavnica hrane i opreme za kućne ljubimce. Zahvaljujući finansijskoj  podršci Opštine Bar žele da osavremene način prodaje i dodatno se približe kupcima.

„Konkurisali smo sa biznis idejom web prodavnica i izrade sajta, jer sve više ljudi koristi usluge on line prodaje. Smatramo da ćemo na taj način uspjeti da se marketinški probijemo i na tržište van granica Crne Gore. Podrška lokalne uprave nam mnogo znači i nadamo se da ćemo je opravdati i uspjeti da realizujemo sve ideje i zaposlimo nove ljude”, uvjerena je Antonela Čamčić.

Elmir Peković se petnaest godina bavi maslinarskom proizvodnjom, a posebno su traženi njegovi specijaliteti od masline.

„Proizvodimo preko 50 vrsta raznih specijaliteta od masline, počev od 7 vrsta pašteta od masline, plus dvije za djecu. Takođe, proizvodimo masline punjene raznim vrstama sireva, bijelim lukom, a spravljamo i kozji, kravlji sir, kao i razne druge, domaće proizvode. Finansijska sredstva dobijena od lokalne uprave, koja nam mnogo znače, iskoristićemo za nabavku novih mašina i opreme za proizvodnju”, istakao je Peković.

Share.

Comments are closed.