VIDEO: Potpisani ugovori za realizaciju najboljih biznis planova

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, potpisao je danas ugovore sa preduzetnicima koji su na osnovu javnog konkursa dobili sredstva od lokalne uprave za realizaciju svojih biznis planova.

“Potvrdili smo da je ovaj projekat bio realna priča i da se naše primarno opredjeljenje-kreiranje novih radnih mjesta, ostvaruje”, kazao je Raičević.

Na javni poziv javilo se 39-oro preduzetnika, a komisija je kao najinovativnije i održive biznis ideje, prepoznala devet.

Među preduzetnicima koje je Opština Bar podržala bespovratnim sredstvima iz budžeta je Jelena Pejanović, iz Virpazara, koja je konkurisala sa biznis planom “Ukusi tradicije”.

“Dolazim sa ruralnog područja, iz sela Limljani, a moja biznis ideja bila je izrada na tradicionalan način gastro flašica soka, koje bi postale brend. Kako Crmnica posjeduje prirodno blago, željela sam da to iskoristim i turistima ponudim ovakav suvenir, sa kojim će u svoju zemlju odnijeti mirise i ukuse našeg kraja”, kazala je Pejanović, koja se zahvalila Opštini Bar na finansijskoj podršci i Biznis start up centru, koji je aplikantima pomogao u izradi biznis planova.

PZU “Dr Masoničić” podržana je za nabavku mobilnog ultra zvučnog aparata kojim će svima biti omogućena ova zdravstvena usluga na najjednostavniji način.

“Važno je što su podržani projekti iz raznih oblasti-medicine, sporta, agro biznisa, turizma. U mojoj ustanovi prepoznali smo da nam nedostaje mobilni ultra zvučni aparat, jer ima puno starih ljudi i osoba sa invaliditertom, koji su u nemogućnosti da dođu na pregled. Za nas ovo mnogo znači, jer znamo koliko je važno dobiti kredit za pokretanje ili razvijanje biznisa, a kolika je tek podrška kad dobijete bespovratna sredstva. To je za svaku pohvalu, a zahvalnost dugujemo i Opštini, ali i Biznis start up centru”, kazala je dr Gina Masoničić.

Firma Jovana Jerkova -“Blue IT”, koja se bavi marketingom u dizajnu i web sajtovima, realizovaće svoju ideju formiranja on-line platforme za izdavanje smještaja turistima.

“Dugo je ova ideja bila u ladici, jer mi je bila potrebna podrška. Radi se o ‘rentaholic’ projektu, namijenjenom svima onima koji nijesu upućeni u on-line izdavanje putem bookinga i svjetskih sajtova. Nadam se da ćemo na ovaj način pomoći našim sugrađanima da dovedu goste u svoje ugostiteljske objekte na najlakši način. Najkraće rečeno, Opština Bar mi je ovom podrškom pomogla da jedan svoj san ostvarim”, kazao je Jovan Jerkov.

Član komisije, uspješni barski privrednik i humanitarac, Goran Đurović, pojasnio je koji su kriterijumi bili presudni u odabiru planova koji će dobiti podršku.

“Vodili smo računa o tome koliko je biznis plan realan, da li će unaprijediti privredu, koliko će otvoriti radnih mjesta, da li je održiv i koliko je značajan za Bar i Crnu Goru. Vjerujem u ovu priču i podržavam opštinski projekat kao važan za naše sugrađane. Nadam se da će naši preduzetnici biti pametni i na pravi način iskoristiti sredstva. Takođe, ovaj projekat biće podstrek i drugima da se okušaju u biznisu i ponude dobre i kvalitetne ideje”, istakao je Đurović.

“Potpisivanje ugovora sa barskim preduzetnicima je za nas, u lokalnoj upravi, posebno emotivan trenutak, jer su potvrđeni rezultati jednog projekta koji smo pripremali u protekle dvije godine. Šaljemo jasnu poruku da je naše primarno opredjeljenje da zajedničkim snagama idemo ka kreiranju novih radnih mjesta, a ne otvaranju u administraciji. Pružamo podršku svima koji imaju biznis ideje, a nijesu do sada, zbog nedostatka finansijskih sredstava, grant podrške, mogli da ih realizuju. Kuriozitet je što su poslije uspješno realizovanog programa ženskog preduzetništva, ponovo, od devet podržanih biznis planova, sedam kreirale žene”, kazao je predsjednik Raičević, koji je istakao da to još jednom potvrđuje da su žene hrabrije i spremnije da preuzmu rizik.

Opština Bar najviše sredstava u Crnoj Gori izdvaja za podršku preduzetništva, a u 2020. godini, iznos će biti još veći, jer će umjesto dosadašnjih 100.000 €, za ovu svrhu biti opredijeljeno 150.000 €. Ove godine u realizaciju ovog važnog projekta, najavio je čelni čovjek barske opštine, uključiće se i UNDP, a posebna pažnja biće usmjerena na tzv. “zelene biznise”.

Grant sredstva dobili su još: Marija Babić-D.O.O. “Olivmont”, Biljana Dabić– D.O.O. “IN-Bar”-Turistička agencija “Ave tours”, D.O.O. “Progressum-Centar za edukaciju, savjetovanje i tretman” Nede Rosić, PPU “Mala Bajka”-Stanka Jelenić, “Monteblow”-Marko Dabanović-savremeni rekviziti i košarkaška oprema, kao i D.O.O. “Pletent”-Ivona Kopitović.

Share.

Comments are closed.