VIDEO: Praznično izdanje Komune u potpunosti posvećeno Narodnom muzeju

Povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, praznično izdanje časopisa “Komuna” u cjelosti je, na dupliranom broju strana, posvećeno Narodnom muzeju, krucijalnoj identitetskoj instituciji naše države. Najveći državni praznik, građanima je Narodni muzej čestitao i promotivnim spotom u kojem je na umjetnički način predstavljena naša bogata kulturna i istorijska zaostavština.

Dr Anastazija Miranović, direktorka Narodnog muzeja istakla je da je praznični broj “Komune” sa adekvatnim razlogom posvećen ovoj crnogorskoj instituciji kulture.

“Što bolje svjedoči o viševijekovnom postojanju crnogorske države, njenim različitim imenima, vladarima, teritorijalnim granicama, sveukupnom državotvornom hodogramu, kompleksnoj i
jedinstvenoj tradiciji i kulturi, slavnoj prošlosti koju su stvarali još slavniji pojedinci, u vremenima teškim, siromašnim, ponosnim i dostojanstvenim? Sve to i mnogo toga još čuvaju vrata Narodnog muzeja, koja vam na 48 stranica ‘Komune’, tek malo otvaramo, u želji da one koji znaju podsjetimo, a novu publiku zaintrigiramo da obiđu ‘svoju kuću’, identitetsko lice Crne Gore. Na tom licu mi stvaramo novu boru, ali i novi osmijeh. Sklone zaboravljanju, Crnogorce treba češće podsjećati ko smo i što smo, zarad onog što želimo da budemo. U krajnjem, i to će jednog dana biti ‘muzejski materijal’, kojim će se u svom rastu i razvoju ‘hraniti’ buduće generacije”, kazala je za Radio Bar i Bar info dr Anastazija Miranović.

Posebno, tematsko izdanje “Komune” donosi veliki broj interesantnih tekstova. Predstavljene su sve jedinice Narodnog muzeja: Istorijski muzej, Muzej kralja Nikole, Njegošev muzej-Biljarda, sa Njegoševom rodnom kućom i mauzolejem na Lovćenu, reljefna karta Crne Gore, Lapidarijum, Etnografski muzej sa identitetskim eksponatima, Umjetnički muzej, koji ove godine slavi 70 godina postojanja, kao i priča o Arheološkom muzeju-najmlađoj muzejskoj jedinici Narodnog muzeja Crne Gore.

”Komuna“ donosi priču o legatu Veljka Vlahovića i tekstove o proglašenju Crne Gore kraljevinom, crnogorskim barjaktarima, uniformama diplomata konzula Knjaževine-Kraljevine Crne Gore, o obimnom i vanredno vrijednom fondu koji se čuva u Arhivsko-bibliotečkom odjeljenju.

“U ‘Komuni’ možete pročitati i tekstove o izložbama ‘Juta i zemlja crnih brda’, povodom 120 godina od vjenčanja crnogorskog prestolonasljednika Danila sa njemačkom vojvotkinjom i princezom Jutom od Meklenburg-Strelic, ‘Plamene zore-100 godina KPJ’, ‘Pečati iz fondova dvorskog arhiva’, kao i o autorskom umjetničkom projektu vajara Milivoja Miška Babovića ‘I bi slovo’, posvećenom 500-godišnjici štamparstva Božidara Vukovića Podgoričanina. Tridesetpeti broj ‘Komune’ donosi i priče o konzervatorskim radovima, arheološkim istraživanjima jednog od najznačajnijih praistorijskih lokaliteta na svijetu- Crvene Stijene, nekropolama stećaka u Crnoj Gori, koje su na UNESK-o listi svjetske baštine, o aktivnostima Konzervatorske službe i konzervatorskim projektima, o edukativnoj ulozi muzeja i njegovim programima, o bogatoj izdavačkoj djelatnosti, o savremenim vidovima prezentacije, o velikom broju vrijednih donacija i programa koje je muzej dobio u posljednje dvije godine, o raznovrsnoj ponudi autentičnih muzejskih suvenira i o ICOM-u Crne Gore-međunarodnoj mreži od preko 44.000 članova iz 138 zemalja svijeta, čije je sjedište Nacionalnog komiteta u Narodnom muzeju”, kazala je dr Miranović, koja dodaje da su predstavljene i izložbe Narodnog muzeja u protekle dvije godine, kao i markantni eksponati koje čuva ova nacionalna ustanova kulture.

U promotivnom spotu Narodnog muzeja, takođe povodom Dana državnosti, baletske tačke izvode profesori Baletske škole “Princeza Ksenija”.

Share.

Comments are closed.