VIDEO: Press o novoj predstavi Balkanska carica, nakon 30 godina

Nakon trideset godina otkada je u Baru, prvi put, na scenu postavio “Balkansku caricu” doajen amaterskog pozorišnog stvaralaštva u Crnoj Gori Čedo Dragović, ponovo će, u produkciji barskog Kulturnog centra, biti igrano ovo veliko djelo kralja Nikole I Petrovića.

Adaptaciju teksta i režiju potpisuje Goran Bjelanović, a glumačku ekipu čine, pretežno, mlađi dramski umjetnici, potpomognuti velikim glumačkim imenima, poput Danice Maksimović i Duška Radovića. Predstava koju će publika premijerno vidjeti u ponedjeljak, 19.avgusta, na sceni u Starom gradu, na današnjoj press-konferenciji najavljena je kao svojevrsni pozorišni spektakl.

“Da bi se razumjelo veliko dramsko djelo kralja Nikole, gospodara, erudite i intelektualca evropskog kalibra i prenijela njegova suština, potrebno je biti svjestan o kakvoj Crnoj Gori piše autor i ko je Danica, glavni lik ‘Balkanske carice’”, istakao je reditelj Goran Bjelanović. A, kakva je to Crna Gora bila, ilustrovao je pričom iz perioda Lažnog cara Šćepana Malog.

“U jednom boju koji je predvodio Lažni car Šćepan Mali, poginuo je sin jedinac njegovog najboljeg druga. Dok je nad lešom nesrećnog mladića plakao Šćepan, otac, kome je stavljen crni barjak na kuću,je kazao: ‘Ne žali ga, gospodare, smrtan je’. To je najveća žrtva koju čovjek može da podnese i to je Crna Gora kojoj je ona sama bila preča od života i bilo čega, čak i od produženja svoje loze i sopstvenog traga u vremenu. A Danica je Luča crnogorskog mikrokozma, luča, koja, kako Njegoš kaže: ‘Ta je iskra svjetlost sočinila, okean su kaplje sastavile, božanstvena svjetlost obitava u iskrama kako u suncama, u smrtnima, ka u božestvima’”, kazao je Bjelanović, koji je naglasio da je mlada Baranka Anja Pavićević, koja tumači Danicu, izvanredno iznijela ovu zahtjevnu ulogu.

“Ona je glumica koja, kada uđe na scenu, kao da je kap Sunca kapnula na daske, toliko je blistava, pozitivna, toliko  svjetlosti ima u toj mladoj osobi. Zato mi je bilo zadovoljstvo gledati je na probama, ponekad i na štetu svog rediteljskog zanata, toliko sam uživao. Jednostavno, nisam mogao da vidim ni jednu njenu grešku, čak i ako je napravila, a mislim da nikada nije”, govorio je oduševljeno reditelj o glavnoj glumici Anji Pavićević, koja je navela da je puno naučila od starijih kolega i izrazila nadu da će predstava biti uspješna.

Među starijim kolegama su diva srpskog i jugoslovenskog glumišta Danica Maksimović i prvak Pozorišta na Terazijama Duško Radović.

“Obzirom da se radi o djelu klasične literature, vrlo je važno što u rediteljskom postupku nije tretirano kao muzejski eksponat, već smo pokušali da pronađemo životnost predstave i da je povežemo sa ovim vremenom. Sve je to nama mnogo pomoglo u načinu igre, jer nam je tema time postala bliska, a nadamo se i publici”, kazao je glumac Duško Radović.

Predstava “Balkanska carica”, koju Barani, zbog posebne emocije sa nestrpljenjem iščekuju, ponovo je na sceni zahvaljujući njenim nekadašnjim akterima, prije trideset godina – Milanu Vujoviću i Dragiši Simoviću (koji će glumiti i u ovoj postavci), a podržali su je Opština Bar, Kulturni centar i barski privrednici.

“Tačno tridest godina, poslije režije Čeda Dragovića, ‘Balkanska carica’ biće postavljena na istom mjestu, na sceni u Starom gradu. Ovo je univerzalna priča o dobrim i lošim ljudima, o ljubavi i mržnji, o vjeri i nevjeri. Zadovoljstvo je veliko što smo uspjeli da dovedemo do kraja ideju o obnavljanju ove kultne predstave”, kazao je Milan Vujović, asistent režije.

“Opština Bar i Kulturni centar prepoznali su značaj ovog pozorišnog projekta i podržali ga. Lijepo je vidjeti spoj mladih glumaca sa iskusnijim, prepoznatljivim glumačkim imenima. Mislim da će ovo biti pozorišni spektakl koji  bi trebalo obavezno pogledati”, istakao je Mirko Bujišić iz barskog Kulturnog centra.

Za scenografiju je zadužen Darko Musić, a kostimografiju dr Anastazija Miranović, čija je kreacija, kako je naglasio reditelj, nadrasla njegovu imaginaciju.

“Zadovoljstvo mi je što me je pozvao reditelj Goran Bjelanović i što sam imala priliku da ponovo sarađujem sa dragim sugrađanima, Baranima i upoznam nove ljude, velike glumce. Bio je veliki izazov raditi na ovoj predstavi i odgovoriti temi koju nosi ovo veliko djelo. Veliko po tome ko ga je napisao i po riječima od kojih je satkano. Trebalo je, istovremeno, prenijeti duh epohe XV vijeka, duh renesanse i Otomanske imperije, a zadovoljiti želju reditelja da priču smjestimo u mit – ni na nebu, ni na zemlji”, kazala je na pressu povodom predstojeće premijere dr Anastazija Miranović.

Muziku za predstavu uradila je doktorand Miona Cvijović, scenski govor je povjeren dr Dijani Marojević, a u predstavi se pojavljuju i barska operska pjevačica Bojana Pejanović i baletski izvođači Radmila Škuletić i Anja Tomović.

Share.

Comments are closed.