VIDEO: Promocija Programa grantova za samozapošljavanje

Danas je u sali Skupštine opštine Bar održana promocija Programa grantova za samozapošljavanje koju, u saradnji sa lokalnim upravama širom Crne Gore i Ministarstvom rada, organizuje Zavod za zapošljavanje. Sredstva koja su obezbjeđena iz IPA fondova EU, na godišnjem nivou iznose 3.500.000 €.

Prezentaciji je prisustvovao i predsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je obećao podršku lokalne uprave u realizaciji ovog važnog projekta za građane.

Program grantova za samozapošljavanje predstavlja kontinuitet uspješne saradnje Evropske komisije i Vlade Crne Gore u oblasti socijalne politike. Očekuje se, kazala je na današnjoj prezentaciji Jelena Banašević iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, otvaranje oko 400 novih radnih mjesta.

“Za cijeli program predviđeno je 18 miliona eura, od čega je EU obezbijedila 15, 3 miliona, a Crna Gora 2,7 miliona eura. Usvojen je krajem 2015, a počeo je da se sprovodi krajem 2018. godine. U skladu sa opštim ciljem stvaranja razvijenog, kohezionog društva i smanjenja rizika od siromaštva, u program su, uz Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada, uključena i druga ministarstva – prosvjete, nauke, finansija i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava. Za podsticaj deficitarnih zanimanja i zapošljavanje pripadnika RE populacije izdvojeno je 1,6 miliona, a 2,7 miliona eura za podršku malih i srednjih preduzeća u nerazvijenim opštinama Crne Gore, kako bi se smanjile regionalne ekonomske razlike”, istakla je Banašević.

Za Crnu Goru je od nemjerljivog značaja podrška Evropske unije za samozapošljavanje, smatra direktor Zavoda za zapošljavanje, Suljo Mustafić, koji je naveo da je Bar grad u kojem je stopa nezaposlenosti značajno ispod crnogorskog prosjeka.

“Bar je grad kreativnih i vrijednih ljudi, te vjerujem da će moji sugrađani svojim inovativnim idejama pronaći sebe u ovom programu, i svojim radom i istrajnošću obezbijediti sebi radno mjesto. Prioritet su nam mladi ljudi, žene i dugoročno nezaposlena lica. Potrebno je da je nazaposleno lice najmanje četiri mjeseca na evidenciji Zavoda, na dan objavljivanja javnog poziva”, istakao je Mustafić.

U procesu podsticanja zapošljavanja, Ministarstvo rada i Zavod za zapošljavanje Crne Gore imaju značajnog partnera u Opštini Bar, koja samostalno realizuje nekoliko programa koji se tiču stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i podsticaja preduzetništva. Predsjednik Opštine Dušan Raičević, koji je prisustvovao prezentaciji ovog važnog projekta, pozvao je sugrađane da uzmu učešća u njemu i riješe svoje najvažnije egzistencijalno pitanje.

“Drago nam je što možemo participirati i pomoći sugrađanima da  dođu do radnog mjesta, posebno u trenutku kada dobijanje kreditnih sredstava nije lako i nije prilagođeno potrebama malog i srednjeg biznisa. Preko Biznis centra, lokalna uprava može pružiti svim zainteresovanim u ovom programu logističku podršku za izradu biznis planova”, kazao je čelni čovjek barske Opštine, koji je podsjetio da je krajem 2018. godine, formiranjem Sekretarijata za privredu, potvrđena spremnost lokalne uprave  za stvaranjem preduslova za podsticaj i razvijanje biznisa, a u oktobru 2019. kroz odluke Skupštine, konkretno su, i u značajnoj mjeri, opredijeljena sredstva za podršku ženskom i preduzetništvu uopšte. U ovoj godini ta izdvajanja će biti još veća.

Nezaposleni su u velikom broju prisustvovali današnjoj promociji Programa grantova za samozapošljavanje, a Vesna Salčin i Gabrijela Čolović, koje su duže od dvije decenije na Birou rada, vjeruju da će, uz ovu podršku, konačno, moći da otpočnu sopstveni biznis.

Share.

Comments are closed.