VIDEO: Promocija romana prvijenca profesorice Katarine Perić iz Bara

U Dvorcu kralja Nikole u Baru sinoć je promovisan autobiografski roman prvijenac profesorice Katarine Perić “Moj dom”.

“Ovo je priča pisana srcem i dušom, vođena duhom i umom, istkana tananim osjećajima, neprebolom obilježena, tugom i patnjom naslikana, i sa stvarnošću nepomirena”, kazala je na promociji recenzentkinja, poznata pjesnikinja i poslenica u kulturi, Gordana Sarić.

Pisati roman o svom životu, bolnim iskustvima, porodičnoj drami, odnosima unutar sopstvenog doma i najbližih, nije lako, i za to je potrebna velika hrabrost, koja očito, nije nedostajala Katarini Perić.

“Hrabrost me, uprkos brojnim nedaćama, nikada nije napuštala. U početku sam se dvoumila da li da objelodanim da se radi o autobiografskoj priči, ali brzo sam odlučila, jer je za mene najveća vrlina biti iskren, prvenstveno prema sebi, a zatim prema drugima.Na neki način, pišući ovaj roman, olakšala sam svoje misli i dušu, odala počast nekim od glavnih junaka priče i mog života, na kraju, nadam se da sam čitaocima ponudila jednu zanimljivu i poučnu storiju. Nije bilo lako, jer već samo vraćanje u prošlost donosi stres, a trebalo je sve u svom životu sagledati realno, kao i ljude oko sebe”, kazala je za Radio Bar i Bar info, Katarina Perić, koja je objasnila da dar za pisanje ima još od najranijeg djetinjstva, kada se okušala u kratkim pričama, a objavljivanjem romana “Moj dom” ostvario se njen višegodišnji san.

S obzirom da se radi o bolnoj autobiografskoj priči, duboko emotivnoj, Katarina je za recenzentkinju romana odabrala profesoricu francuskog i latinskog jezika, poznatu pjesnikinju, dobitnicu brojnih međunarodnih, evropskih nagrada za književnost, ambasadorku mira, kulture i ljudskih prava u okviru brojnih međunarodnih udruženja, među kojima i Indije, koje broji 15.000 članova, prvenstveno, kako sama za sebe voli da kaže, “pjesnikinju ljubavi i duše”, Gordanu Sarić.

“Naizgled, ‘Moj dom’ je tečna priča o događajima i turbulencijama jedne porodice, a u stvari je još kompleksniji, slojevitiji, jer nam govori i o jednom složenom vremenu u kojem se radnja dešava, što mu daje posebnu vrijednost. Slikoviti i živopisni opisi haotičnog ratnog vremena u Beogradu, divljanja nacionalizma, poremećenog sistema vrijednosti, vrijeme šunda, kiča i mafijaških obračuna, pozadina su za priču o jednoj porodici, žala za srećnim djetinjstvom glavne junakinje, beskrajnog bola zbog rastave roditelja, koji ni nakon razvoda nisu nalazili zajednički jezik, te strogoći i sebičnosti majke, što je sve senzibilnu djevojčicu  odvelo u depresiju, stalno okrivljavanje i ranjavanje sebe. Osim toga, neka poglavlja, naslovljena ‘Bugarska’, ‘Indija’, ‘Firenca’, pravi su putopisi, u kojima se čitalac upoznaje sa kulturom i civilizacijom tih naroda”, kazala je Gordana Sarić, koja je istakla da je Katarina Perić mlada , obrazovana žena, sa izvanrednim talentom za književnost, zbog čega, kako je naglasila, mora da nastavi putem umjetnosti i lijepe pisane riječi. Katarina je, i sama oduševljena angažmanom i harizmom svestrane djelatnice u kulturi, Gordane Sarić, napisala i svoju prvu pjesmu upravo posvećenu ovoj divnoj dami.

Katarina Perić je diplomirani filolog engleskog jezika i književnosti, zaposlena u Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Baru. Rođena je Beograđanka, a od udaje u porodicu Perić, već četrnaest godina živi u Baru.

Na promociji romana govorio je i njen kolega, profesor i građanski aktivista, Neđeljko Đurović.

“Ovo je prozni komad koji se čita u dahu. Čitalac se najbolje ogleda u djelu koje čita, a svi koji ga pročitamo naći ćemo u njemu svoja iskustva. Međutim, pitanje je da li želimo da ih podijelimo sa drugima. U romanu ‘Moj dom’ imamo porodičnu dramu u kontekstu socijalne, i prepoznajemo značaj životnih odluka koje donosimo, ali i važnost porodice”, kazao je, između ostalog, profesor Đurović, koji je istakao da je ponosan što pripada kolektivu Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, koja na više načina učestvuje u urbanom životu grada. To pokazuje, kako je naglasio, da se obrazovanje ne odvija samo u učionici, te da profesori ove obrazovne institucije svojim autorskim stvaralaštvom, aktivizmom i kreativnošću, poput i Katarine Perić, daju primjer generacijama učenika koje obrazuju i koji stasavaju u ljude.

Profesorica Perić se mnogo zahvalila Gordani Sarić i svom kolegi Neđeljku Đuroviću, otkrivši da joj je najveća podrška u pisanju romana bio đever Darko Perić, koji je i upoznao sa pjesnikinjom Gordanom Sarić. Za nju je posebno važno bilo što su u publici sjedeli njeni brat i sestra, koji su, uprkos otežavajućim okolnostima, prešli daleki put da bi stigli na promociju, i koji su joj, kako je kazala, bili najveća podrška od djetinjstva.

Muzički , svirajući gitaru, veče je oplemenio poznati muzičar, višestruki učesnik “Pjesme Evrovizije”, nekadašnji član grupe “No name” i profesor, Marko Prentić, a fragmente iz romana čitala je učenica SEUŠ, Teodora Dašić.

Share.

Comments are closed.