VIDEO: Promovisan film Bar na vremenskoj kapiji

Uz premijerno prikazivanje na You Tube kanalu Opštine Bar, večeras je u Kreativnom habu Starog grada promovisan dokumentarni film autora Željka Milovića, “Bar na vremenskoj kapiji”. Na posve drugačiji i jedinstven način, film prikazuje grad pod Rumijom, koji je uprkos burnoj istoriji, odolijevao raznim iskušenjima, i rastao, sve ljepši i razvijeniji.

Ova dokumentarna priča zajednički je projekat Opštine Bar i Izdavačke kuće “Mediteran Multimedia”, čime je lokalna uprava, kako je kazao predsjednik Opštine, Dušan Raičević, postavila nove standarde, ne samo u kreaciji ovakvih i sličnih sadržaja, već i u njihovoj prezentaciji.

Produkcija je povjerena ekipi “Media Pro-Studio Petović”, a originalnu muziku i rad na dokumentarnim audio snimcima potpisuju članovi barskog rok benda “Akademia”.

Film je proizašao iz ideje o izložbi sa istom temom, koja je trebalo da bude upriličena povodom Dana Opštine, 24.novembra.

“Mi, iz NVO Mediteran Multimedia, planirali smo da napravimo izložbu koja bi prikazivala Bar nekad i sad, ali je rukovodstvo Opštine, na čelu sa predsjednikom, mislilo da bi trebalo da uradimo film, kako ne bi bili omeđeni prostorom Galerije i vremenom, već bi ostao i budućim generacijama. Bila je to dobra zamisao i smjela, jer mi koji smo radili na njemu, sa izuzetkom ‘Studija Petović’, nismo znali ništa o pisanju scenarija i režiji”, kazao je autor Željko Milović, koji je objasnio da je vodeća ideja bila oživjeti 100-tinjak fotografija iz prošlosti Bara, od 1878. godine do savremenog doba, snimajući ono što se nalazi na njima, na istom mjestu, iz istog ugla.

“Nismo ni slutili koliko će to biti zahtjevan posao. Ogroman problem predstavljala je činjenica da nekih lokacija više nema, te se nisu mogle fotografisati u originalu. Negdje bi našli poziciju i ugao, ali je na tom mjestu, na primjer Pristan, sada samo silos Luke Bar, a slično je bilo i sa nekadašnjim objektima Stare Topolice, sa plažama i hotelima od Bara do Sutomora. Zbog toga smo morali odustati od nekih atraktivnih fotografija. Jedno je sigurno, film ne bi postojao da iza njega zdušno nisu stali ljudi iz NVO ‘Media Pro’, odnosno ‘Studio Petović’, i u njih sam se, s pravom, najviše uzdao. Film je isto toliko njihov, koliko moj, ako ne i više. Ekipa Media Pro je dizala dron širom opštine, pela se po čukama i brdima, tumarala starim, skoro zaboravljenim putevima, ulazila u čamce, preskakala ograde, kako bismo dobili vjernu fotografiju, na čemu sam im neizmjerno zahvalan”, istakao je Milović.

Predsjednik Opštine, Dušan Raičević, smatra da je ovaj dokumentarni film veliki praznik za savremenu kulturu Bara, kako je to u njegovom uvodnom dijelu kazao i autor muzike.

“Za nama je godina puna izazova, koja nas je natjerala na jedinstvo, i prije svega, u naš krvotok upumpala jednu novu dozu toliko potrebnog lokalpatriotizma. Ovo nije priča o značajnim događajima iz burne istorije našeg grada, niti o znamenitim Baranima. Te priče su, do sada, ispisane perima uglednih istoričara i autora, među kojima je i Željko Milović, koji se prethodnih godina pozicionirao kao urednik hroničar savremene istorije našeg grada. Ovo je priča o Baru, njegovom razvoju, priča o istoriji našeg grada u vremenskom intervalu od 143 godine, kroz savremenu prezentaciju u formi dokumentarnog filma”, kazao je Raičević, koji je naglasio da film svjedoči o Baru, gradu koji se, uprkos različitim udarima turbulentne istorije, ali i elementarnih nepogoda, održao i izrastao u još ljepši i razvijeniji.

“Zahvaljujući ovom filmu, u prilici smo da posvjedočimo sjajnim događajima iz istorije grada, koji je u ovom periodu dva puta mijenjao ime, prošao kroz tri rata, tri velika razorna zemljotresa i grada koji je dugi niz godina strepio od izlivanja vodotoka rijeke Rikavac. Uprkos svim tim izazovima, uspijevao je da se, kao fenix iz pepela, vrati. Kao što je i kralj Nikola 1908. godine kazao, polažući kamen temeljac za izgradnju Novog Bara – mi danas svjedočimo transformaciji našeg grada iz jedne bašte zapuštenog i neobrađenog cvijeća, u grad koji je, kao i njegova okolina, prepoznat kao lijep i razvijen”, dodao je predsjednik Raičević, zaključivši “na ovaj način mi se odužujemo našoj slavnoj istoriji, ali isto tako pravimo jasnu legitimaciju za budućnost”.

Za govorni segment u filmu bio je zadužen poznati barski i crnogorski slikar Muharem Muratović, muzika u filmu ima ulogu naratora, a korišteni su i stari snimci iz arhiva RTCG, da se film, kako je kazao autor, Željko Milović, ne bi pretvorio u slajd šou. Zato se posebno zahvalio Televiziji Crne Gore, a kako se odlučio za drugačiji pristup, jer po pravilu svaki dokumentarni flim ima naratora, a u ovom slučaju to je bila muzika, posebnu zahvalnost duguje i članovima rok benda Akademia, koji su uradili originalnu muziku, izuzetno prijemčivu za ovaj film, ali i obradili dokumentarne audio snimke iz 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka.

Svoje viđenje Bara u filmu su dali mr Milena Lukšić Đurović, Bodin Orlandić i Katarina Marđonović, pripadnici generacije koja ne pamti dalju prošlost grada pod Rumijom.

Dokumentarni flim “Bar na vremenskoj kapiji”, zainteresovani mogu pogledati na you tube kanalu Opštine Bar. Takođe, možete ga pogledati i ovdje:

Share.

Comments are closed.