VIDEO: Promovisana nova pješačka staza preko Sutormana

Turistička organizacija Bar, u saradnji sa Planinarskim klubom ” Rumija”, promovisala je novu, veoma atraktivnu pješačku stazu preko Sutormana, u okviru projekta ” Pohod u planine”.

Pješačka tura počinje kod Sušare, i preko Čukulijera i Mužića, vodi do Dvorca Todorovića. Time je nastavljen projekat na markiranju  i uređenju preko 160 km pješačkih staza na području barske opštine, spremnih za turiste i sve zaljubljenike u aktivan odmor i adrenalinske doživljaje.

Bar ima sve – more, jezero, planine, kanjone, seoski turizam, bogato kulturno – istorijsko nasljeđe, Stari grad, Crmnicu i vino, Maslinu i maslinjake. U bogatu turističku ponudu , u skladu sa zahtjevima savremenog gosta, od prije dvije godine, uvrštene su pješačke staze i kanjoning, za koje vlada sve veće interesovanje, posebno inostranih gostiju.

” Sve veći broj turista, posebno nakon Covida, želi da posjeti naša turistička mjesta i uživa u prirodnim ljepotama, odnosno u raznim vrstama aktivnog odmora. Nakon uspješno razvijenog novog turističkog proizvoda, krećemo u njegovu,  nešto intenzivniju promociju. Zbog toga smo uspostavili saradnju sa jednim od najznačajnijih i najposjećenijih  portala koji se bave aktivnim odmorom iz Njemačke. Na njemu će se naći sve naše planinske pješačke staze, kanjoni i sva ostala ponuda koja se odnosi na aktivni odmor”, kazao je za Radio Bar i Bar info mr Emil Kukalj, direktor Turističke organizacije, koji je, kao uvijek sa svojim saradnicima, bio dobar domaćin turističkim poslenicima i predstavnicima medija na promociji sutormanske pješačke ture.

Nova staza vodi kroz nestvarno lijepe prirodne predjele, a u svom završnom dijelu nudi i adrenalinski ugođaj – spuštanjem kroz strme  i kamenite klance, do bajkovitog zamka – Dvorca Todorovića.

” Staza je dugačka nešto manje od 10 km, a traje četiri do pet sati , zavisno od broja članova grupe, zadržavanja i razgledanja. Krase je predjeli u kojima je moguće uživati u dvjema čarobnim obalama koje promoviše naša Turistička organizacija – sa jedne tačke vidimo vidimo more i kompletno zaleđe, a sa druge strane možemo da zavirimo i u Skadarsko jezero. Pogled dopire i do Lovćena, Štirovnika i drugih crnogorskih planinskih vrhova”, kazao je planinarski vodič Darko Pepđonović, koji je istakao da je njena prednost i u tome što je relativno blizu gradu i lako je dostupna.

” Poznata je i po seobi Šestana krajem XVI vijeka, koji su se okupili oko jedne crkvice i odatle svi zajedno krenuli u potrazi za boljim životom, nastanivši se na području Zadra. Na trasi se nalazi i nekoliko bunara, lovačka kuća, stjenoviti vidikovci, od kojih je najatraktivniji u završnom dijelu, nadmorske visine od 900 m. Odatle kreće uzbudljivo spuštanje kroz klance i prevoje, strmi usponi i spustovi, tako da možemo reći da se radi o srednje teškoj i izazovnoj pješačkoj ruti”, objasnio je Pepđonović.

Za učesnike, među kojima je najmlađi bio jedanaestogodišnji Marko Vukotić, sutormanska pješačka staza bila je na momente iznenađujuća, ali veoma lijepa i uzbudljiva.

Larisa Sokur iz Ukrajine, koja se nedavno nastanila u Baru, sa neskrivenim oduševljenjem pričala je o doživljajima na stazi, ali i ljepotama Bara i Crne Gore.

” Prvi put sam bila na primorskoj, planinarskoj stazi i presrećna sam što sam imala tu priliku. Hvala puno Turističkoj organizaciji i svim ovim divnim ljudima na čijim licima su danas blistali osmjesi, ljubaznost i predusretljivost”, kazala je Larisa.

Jedanaestogodišnji Marko Vukotić zaljubljenik je u planinarenje.

” Prepješačio sam onoliko staza koliko imam godina, dakle, 11, jer je za mene planinarenje veoma prijatno, regeneriše vas i ‘uključuje’ u život. U poređenju sa drugim stazama, mogu reći da je ova jedna od atraktivnijih, nije mnogo opasna. Naporno je bilo spuštati se sa planine, jer je bilo veoma strmo, a uvjeti su bili malo teži, zbog vlage i vrućine”, ispričao je maleni Marko Vukotić.

Turistička agencija ” Montenegro Adventures” iz Podgorice, zainteresovana je za promociju barskih planinarskih staza, maslinjaka i kanjona.

” Tokom pandemije radili smo na diversifikaciji naše ponude, jer očekujemo da će u narednom periodu aktivan odmor biti još više tražen. Zato smo započeli saradnju sa barskom Turističkom organizacijom, jer naši gosti iz Velike Britanije, SAD, Australije, veoma su zainteresovani za planinarenje i biciklizam, jer se radi o bogatoj klijenteli koja puno putuje i koju zanimaju svi aspekti odmora, od upoznovanja kulture jedne zemlje, njene gastronomije, do aktivnog odmora i doživljaja koje on pruža. Do sada smo u ponudi imali uglavnom planinarenje  na Bjelasici, Durmitoru i Lovćenu, a sada se spremamo da istražimo i zaleđe Bara. Pozitivno smo iznenađeni onim što nud, i do sada nismo znali da je već uređeno preko 160 km pješačkih staza u vašem gradu.Već smo planirali turističke piknike u prelijepom maslinjaku Džidžarin, a sada otkrivamo i staze”, kazala je Slavica Vukčević, izvršna direktorka agencije ” Montenegro Adventures” , koja je navela da je sutormanska staza za nju bila zahtjevna, ali da je veoma kvalitetno i dobro markirana. Posebno je pohvalila  planinarske vodiče, Darka Pepđonovića i Igora Perčobića, koji su neophodni na ovakvim planinarskim turama, i koji su , osim stručnosti i znanja, pokazali i izuzetnu predusretljivost i razumijevanje za sve one koji nisu očekivali da će staza biti toliko izazovna, te im pružili potrebnu pomoć i podršku da je lakše savladaju.

Izradom mape planinarskih staza Opštine Bar, biće, ističu mr Emil Kukalj i Darko Pepđonović, u potpunosti zaokružena ova atraktivna ponuda.

” Uspostavili smo saradnju sa specijalizovanom firmom ” Hubert kartografija”, takođe iz Njemačke, sa kojom radimo Mapu planinarskih staza u Opštini Bar. Osim što ćemo dobiti određeni tiraž  i mogućnost reprinta, dodatno pozitivno u toj saradnji jeste i to što imamo mogućnost njihovog plasiranja kroz njemačke kanale distribucije, koji su zaista veliki i prepoznati na tom tržištu i šire. Turisti koji upražnjavaju ovu vrstu odmora rado kupuju takve karte, a mi ćemo na taj način imati kvalitetnu promociju i distribuciju našeg reklamnog materijala”, naglašava direktor TO Bar, mr Emil Kukalj.

U  Planinarskom klubu ” Rumija” se nadaju da će, uz podršku Ministarstva i Planinarskog saveza Crne Gore, uspjeti da remarkiraju i urede primorsko – planinarsku transverzalu koja vodi od Orjena do barskog Lisinja.

Share.

Comments are closed.