VIDEO: Prvi spot Goro velja barskog dueta Melos

Muzički studio “Melos” iz Bara, čija je vokalna solistkinja Zorica Vučeljić, članica etno- grupe “Zora”, objavio je prvi spot za numeru Goro velja. Sa kolegom Filipom Despotovićem radi i na obradi drugih pjesama naše tradicionalne etno muzike, kao i autorskim kompozicijama. Prožimajući etno i savremeni zvuk žele da približe tradicionalnu muziku širokom auditorijumu i sačuvaju je od zaborava.

Zorica Vučeljić, koju šira publika poznaje kao članicu poznate barske etno grupe “Zora”, upravo sa ovim bendom, dodatno je zavoljela tradicionalni balkanski muzički izraz.

“Etno muzika je, u stvari, izvor svih muzičkih pravaca. To je nešto što teče kroz biće naših ljudi na Balkanu i nešto što vole i stariji i mladi. Isti je slučaj sa mnom. Moja ljubav prema tom muzičkom žanru produbila se kroz saradnju sa etno grupom “Zora” i brojnim nastupima sa ovim sastavom”, kaže Zorica, koja ističe da su je ona i Filip Despotović, u nastojanju da približe ovu muziku širokom auditorijumu, a prije svega mladima, obukli u moderno ruho, za što je Filip, umjetnik koji sluša elektronsku, rok i pop muziku, ali voli da eksperimentiše sa zvukom, bio odličan izbor.

“Slušao sam i bavio se različitim muzičkim žanrovima, ali sam sa Zoricom došao na ideju da spajamo tradicionalnu muziku sa savremenim žanrovima, prije svega, da bi ovu muziku približili mladima i svim ljudima, da bi uživali u njoj i sačuvali je od zaborava. Sa druge strane, cijeli taj spoj je krajnje neobičan. Želimo da prikažemo građanima kako se stvaraju ova djela i koliko interesantno može da zvuči taj miks”, kaže Filip Despotović.

Spot je uradila barska NVO “Bubulj” Dejana Senića, koji je, kako navode Vučeljić i Despotović, izvanredno uradio svoj dio posla.

“Ovo je ambijentalna vrsta muzika i Dejan je, kada je čuo pjesmu koja kod svakoga izaziva određenu vrstu raspoloženja, odlučio da to budu predivni snježni kadrovi sa naših planina, i sve to dronom prenese u spot, koji izgleda savršeno”, slažu se oboje umjetnika.

Zorica Vučeljić je i profesor muzike, kao i rukovodilac dječjeg hora “Jedinstvo”, što je uz njen muzički angažman u “Zori” i “Melosu”, kako naglašava, najbolji put za njegovanje umjetnosti i obrazovanje djece u muzičkom duhu.

“Pedagoški rad je moja profesija i, možda, najbolji način da kao umjetnica, pokažem mladima da profesija može da se živi i da se samim tim voli na najljepši način. Dječji hor “Jedinstvo” nastao je prije tri godine, i zajedno sa koleginicom Violetom Jaramaz, uspješno smo radili do početka pandemije. Nadamo se da ćemo tako nastaviti i poslije korone. Na samom početku , u okviru hora , nekoliko djevojčica opredijelilo se za etno pjevanje, te smo napravili i posebnu etno grupu. Upravo one su nam se priključile u projektu koji radimo zajedno sa Kulturnim centrom Bar i drugim partnerima programa ’Complicities’”, ispričala je za Radio Bar i Bar info Zorica Vučeljić.

Muzički studio “Melos” sarađuje i sa poznatom barskom interpretatorkom etno i duhovne muzike – Danicom Crnogorčević, ali i drugim umjetnicima. U okviru međunarodnog IPA programa ” Complicities” zaduženi su za muzičku sekciju. Rezultat tog angažmana biće obrada poznate crnogorske kompozicije “Poljem se vije”. Dio tog projekta, takođe su bila djeca iz dječjeg hora “Jedinstvo”, sa istim ciljem – da umjetnost zaživi među mladima.

Share.

Comments are closed.