VIDEO: Put svile na pozorištu i filmu – novi projekat reditelja Gorana Bjelanovića u Baru

Poznati crnogorski reditelj Goran Bjelanović, koji je poslije 30 godina ponovo na pozorišnu scenu Bara postavio kultnu predstavu “Balkanska carica”, pokrenuo je novi projekat u gradu pod Rumijom, gdje se nastanio poslednjih godina- “Put svile na pozorištu i filmu”. Ovaj zanimljivi program, koji je podržala Opština Bar na javnom konkursu namijenjenom nevladinim organizacijama, obuhvatiće više faza, prije svega predavanja renomiranog reditelja za učenike barskih osnovnih i srednjih škola o pozorištu i filmskoj produkciji, a krajnji rezultat su snimljen film, kao i pozorišna predstava, u koju će biti uključena i djeca sa invaliditetom.

„Krajem XVIII i početkom XIX vijeka, Antoanel Arto će kazati: ‘Zvuci rekvijema prostiru se po prašnjavim zavjesama, prašnjavoj scenografiji i kostimima glumaca atrofiranih pokreta- Teatar je mrtav’! Ta kriza u životu evropskog teatra je put izliječenja potražila u tradiciji kineskog pozorišta. Uticaj tih napora veoma je vidljiv u savremenim ostvarenjima ovog umjetničkog proživljavanja života i svijeta. I, nije samo riječ o pozorištu i filmu. U ‘Purpurnoj ruži Kaira’ Vudi Alen se direktno sa platna obraća gledaocima, a nerijetko prisustvuje i projekcijama, sjedeći u publici u istom kostimu u kojem igra u filmu. Ovo ‘preslikavanje’ pojedinih rješenja iz kineskog u evropski teatar, popularno je nazvano ‘Pozorišni put svile’. U filmu je ta praksa daleko rjeđa, ali s obzirom da ima primjera, a film je, takođe, dijelom, tema radionice, dao sam joj taj naziv koji mi se činio najprirodnijim”, objašnjava reditelj Goran Bjelanović, predsjednik NVO “Janus”, koji je izrazio izuzetno zadovoljstvo načinom na koji su učenici pratili predavanje.

“Moram istaći da sam fasciniran zainteresovanošću i pažnjom s kojom su učenici pratili moje predavanje, kao i film koji smo prikazali. Pokušao sam, između ostalog, da im objasnim da kvalitet jedne predstave zavisi od reditelja, ansambla i publike. Pritom, nije lako odrediti koji je od tih elemenata najvažniji. Prirodno je da stariji, sa iskustvom i znanjem, mlađim generacijama prenose ono najvrjednije i najmudrije što su naučili i stekli iskustvom kroz život. Dio tog znanja, kao filmski i pozorišni reditelj, pokušao sam danas da prenesem učenicima Srednje ekonomsko- ugostiteljske škole, koji su se već, ili će se tek oprobati u glumačkim i rediteljskim vodama. Radost darivanja i te interakcije je veliki, i zbog toga sam veoma ispunjen”, kazao je za Radio Bar i Bar info reditelj Goran Bjelanović.

Srednja ekonomsko – ugostiteljska škola iz Bara, već godinama, sa svojom dramskom sekcijom, stvara izvanredne pozorišne predstave, nedavno i film ” Ispovijest jednog nasilnika”, za što je i nagrađena na brojnim festivalima. Za učenike i njihove profesorice Mirjanu Savićević, Ivanu Kecojević i Sanju Gačević, predavanje renomiranog reditelja bilo je izuzetno dragocjeno.

“Bilo je veoma zanimljivo. Vrlo fascinantno, nijesam očekivala da ću doživjeti ovoliku ekspresiju. I bilo je veoma edukativno. Za relativno kratko vrijeme- sat i po, naučili smo mnogo o tome kako režiser postupa tokom kastinga, kako izgleda snimanje, i što se sve dešava u pozorištu tokom nastanka predstave, do najsitnijih detalja, kao i koliko je važno svakom od njih se posvetiti. Do sada nijesam imala puno dodira sa filmom i pozorištem, jer sam se, uglavnom bavila recitovanjem i plesom. Poslije ovoga željela bih da se oprobam i u glumi… Dosta toga novog sam naučila, s obzirom da sam ljetos pohađala radionicu čija je tema isključivo bila film. Unaprijedila sam znanje, a ova radionica me podstakla i inspirisala da nastavim da se bavim pozorištem i filmom”, kazali su nam Špiro Ognjenović, Enesa Sukić i Marija Nikotić.

Njihova profesorica, Mirjana Savićević, istakla je da je predavanje bilo veoma zanimljivo i edukativno.

“Mi se u školi pokušavamo baviti filmom i pozorištem, zato se nadam da ćemo iskustva i znanje koja smo stekli danas na predavanju reditelja Bjelanovića, primjeniti u našem radu. Radionici su prisustvovali učenici kojima je umjetnost bliska, iz filmske i dramske, kao i radijske sekcije”, kazala je profesorica Savićević, koja je naglasila da joj je veoma važno što su učenici sa posebnom pažnjom pratili ono što im je govorio reditelj, i što su, sudeći po reakcijama, veoma zadovoljni nakon predavanja i odgledanog filma.

NVO “Janus” kojom rukovodi reditelj Goran Bjelanović, uz film, priprema još niz sličnih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i pozorišnu predstavu u koju će biti uključena djeca sa invaliditetom, čime će uz svu edukativnu, biti poslata i humana poruka -da su i ona ravnopravni članovi društva sa brojnim talentima i potencijalima.

Share.

Comments are closed.