VIDEO: Sinoć na Barskom ljetopisu svjetska premijera kratkometražnog filma Diva

Sinoć je na Barskom ljetopisu, u okviru filmskog programa, održana svjetska premijera kratkometražnog filma “Diva”, nastalog u crnogorsko – francuskoj koprodukciji. Film govori o muzičkoj super zvijezdi koja nakon saobraćajne nesreće i neprihvatanja od strane svojih obožavalaca, doživljava razočaranje i postaje svjesna krhosti ljudskog bića.

Prateći trendove u francuskoj kinematografiji, sniman je na specifičan način i dominantno se zasniva na slici i tonu.

Francuski reditelj i scenarista, Kristof Žaroš, prve kontakte u Crnoj Gori ostvario je prije tri godine sa studentima Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, kada je, kako je kazao za Radio Bar i Bar info, otkrio izuzetne talente.

” Bio sam mnogo srećan što sam se sreo sa veoma talentovanim ljudima. To je bio prvi projekat sa studentima, a ‘Diva’ je film sa profesionalnim glumcima u crnogorsko – francuskoj koprodukciji. Iskustvo je bilo fenomenalno, prezadovoljan sam radom sa glumcima i lokacijama na kojima smo snimali. Želio bih da se vratim ponovo ovdje da radim”, istakao je Žaroš, koji je izrazio posebno oduševljenje Barom, koji mu je, kako je naglasio, omiljeni grad u Crnoj Gori.

Film “Diva” podržan je na konkursu Filmskog centra Crne Gore, a zatim i fondova u Francuskoj. Sniman je uglavnom na lokacijama u našoj državi, sa kompletnom crnogorskom glumačkom postavom.

“Ovo predstavlja jedan model prave organske koprodukcije u kojoj su se spojile dvije kulture, odnosno naša filmska produkcija sa najvećom evropskom kinematografijom, što je višestruko značajno”, kazao je Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, koji je objasnio da je ovaj kratkometražni film sniman na specifičan način.

“Meni je bilo zanimljivo da se ovakva vrsta filma proizvede u Crnoj Gori i da vidimo reakcije publike, jer se zasniva na vrlo sugestivnim slikama i tonu, što je tendencija u francuskoj kinematografiji”, kazao je Čekić.

Glavna uloga u “Divi” povjerena je Sanji Popović, a dio glumačke ekipe su i Pavle Ilić, Ivona Čović Jaćimović, Slavko Kalezić, Stevan Radusinović i malena Vjera Bulatović. Producent je Marko Jaćimović.

“Veoma mi je drago što sam  bila dio mlade, talentovane ekipe, pune entuzijazma. To se ne sreće često u ovako brzom i površnom vremenu. Svi smo dali svoj maksimum i mislim da smo napravili sjajan film”, kazala je na premijeri Sanja Popović.

“Ono što ću pamtiti sa ovog snimanja jeste , definitivno, božanstvena atmosfera. Kako je umjetnost moj način života, a ne samo profesija kojom se bavim, meni je veoma drago što sam bio okružen čestitim ljudima, a danas je najteže biti čovjek”, prenio je svoje utiske glumac Slavko Kalezić.

Ivona Čović Jaćimović je kazala da, kao što je bila podrška na snimanju, tako je i na premijeru došla da podrži divne i talentovane ljude. Publiku je pozdravila i najmlađa glumica, Vjera Bulatović, za koju je snimanje filma bilo posebno zabavno i zanimljivo.

“Interakcija i razmjena iskustva sa kolegama iz Francuske je nešto što je najznačajnije u ovom projektu. S obzirom da je kompletan kreativni tim, odnosno cijela glumačka ekipa iz Crne Gore i da je film sniman kod nas u najvećem dijelu, smatram da smo odgovorili izazovu i ispunili sve zahtjeve francuskog koproducenta, kao i zahtjeve koje smo postavili sami sebi”, kazao je producent, Marko Jaćimović, koji je istakao da su koprodukcije jedini način da se dođe do finansijskih sredstava,  ostvari međusobno povezivanje, jer je saradnja sa najboljim evropskim kinematografijama, naglašava, najbolje što može da se desi filmskim stvaraocima kod nas.

Filmski program ove godine na Barskom ljetopisu donosi niz novina, premijera i ekskluziviteta, što je, kako navodi selektor filmskog i pozorišnog programa, reditelj Milija Šćepanović, uvod u kvalitetniji i sadržajniji filmski program i narednih festivalskih godina.

“Novi autorski tim na Barskom ljetopisu želio je da ove godine pospješi one programske elemente koji nisu bili na potrebnom nivou. Vidjeli smo tokom tridesetčetvorogodišnje istorije festivala, koja je zaista impozantna, da je filmski segment bio u zapećku. Održavale su se, uglavnom, projekcije kinotečkih filmova, što ćemo imati i ove godine u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, na primjer ekskluzivno ćemo prikazati film Zdravka Velimirovića ‘Dan četrnaesti’ , što će biti crnogorska premijera, nakon Kanskog festivala, ali imaćemo i druge svjetske premijere, poput večerašnje filma ‘Diva’. Filmski program je posvećen najznačajnijim institucijama koje se kod nas bave filmom”, kazao je selektor  Šćepanović, koji je objasnio i zašto je došlo do izmještanja projekcija iz bioskopske sale u vanjski prostor.

“Često sam slušao kritike da je Barski ljetopis elitistički festival, da se održava u zatvorenom prostoru Kulturnog centra, te da su građani po automatizmu smatrali da to nije za njih, da je kultura skučena i zatvorena. Naša je želja da festival izmjestimo u gradska jezgra i približimo ga građanima – večeras je to na glavnom gradskom trgu, nekada će to biti marina ili šetalište”, kazao je selektor filmskog i pozorišnog programa, Milija Šćepanović, koji je naglasio da nema ništa ljepše nego, ljeti,  pod vedrim nebom i zvijezdama,  gledati filmove.

Nakon svjetske premijere “Dive”, publika je na Trgu Vladimira i Kosare  vidjela još četiri kratkometražna filmska ostvarenja koja je podržao Filmski centar Crne Gore u prethodnim godinama.

Share.

Comments are closed.