VIDEO: Svetionik proslavio punoljetstvo uz Pjesmu do zvijezda

Manifestacija “Pjesmom do zvijezda” koja se svake godine održava u Baru uz učešće polaznika vrtića, ove godine priređena je u susret Svjetskom danu djeteta – 20. novembru, na Šetalištu kralja Nikole. Svečanim programom, čiji su gosti bili i predstavnici vrtića iz drugih crnogorskih gradova, Srbije i Hrvatske, obilježeno je i osamnaest godina postojanja predškolske ustanove “Svetionik”, koja je u Crnoj Gori koordinator projekta “Rastimo uz ples”.

Šetalište kralja Nikole, okupano toplim oktobarskim suncem, ove subote bilo je posebno razdragano i raspjevano. Obilježavanje osamnaest godina PPU “Svetionik” i manifestacija “Pjesmom do zvijezda”  počeli su defileom mažoretki plesnog studija “Habanera”, a nastavljeni uz dječju igru i popularnog dječjeg zabavljača – Šantu Pantu (Radojica Stanković).

“Manifestacija je okupila 600 učesnika, oko 450-ro djece i 15-oro učitelja i vaspitača, a posebno nam je drago što su ovdje i naše kolege iz Zagreba i Beograda. Svi smo zajedno, igramo, plešemo, i nadamo se da smo danas uljepšali naš grad”, kazala je Ivana Durutović, osnivač vrtića “Svetionik”, u kojem su, kako je istakla, maksimalno posvećeni djeci.

“Trudimo se mnogo u odgoju i vaspitanju djece, zato i postojimo osamnaest godina. Uz predškolsku ustanovu ‘Vukosava Ivanović Mašanović’ i vrtić ‘Mala bajka’, mi smo jedina licencirana ustanova koja sprovodi obrazovni program onako kako treba i na kvalitetan način”, kazala je Ivana Durutović.

Manifestaciju koju su podržali Opština Bar, Turistička organizacija i brojni privrednici i preduzeća (Kulturni centar Bar, Komunalne djelatnosti Bar, IO “24. novembar”, “Baskethand”, “Paccorini”, picerija “Ciao”, “Le Petit Chateau”, MD “Mont”, hotel “Princess”, “Cerovo”…), otvorila je potpredsjednica opštine mr Tanja Spičanović.

“Danas ‘Svetionik’ obilježava punoljetstvo, osamnaest godina, ali ovaj vrtić ima privilegiju, jer će uvijek ostati mlad, razdragan i raspjevan kao danas. Baviti se razvojem djeteta, njegovanjem njegovih potencijala i talenata je veoma važan zadatak svakog društva, jer kako je kazao Frojd: ‘Dijete je otac čovjeku’” istakla je potpredsjednica Spičanović, koja se zahvalila “Svetioniku”, jer, kako je kazala, njeguje ono najvažnije što Bar ima, a to su djeca.

Gosti vrtića “Svetionik” i manifestacije “Pjesmom do zvijezda”, uz mališane iz nekoliko crnogorskih gradova , vrtića “Vukosava Ivanović Mašanović” i “Mala bajka”, osnovnih škola “Blažo Jokov Orlandić” i “Meksiko”, bili su i predstavnici predškolske ustanove “Didi” iz Zagreba i “Dječje plesne asocijacije” iz Beograda.

“Dugo sarađujemo sa ‘Svetionikom’, vrtićem kojem dugujemo zavalnost što projekat ‘Rastimo uz ples’, živi na trgovima u Crnoj Gori, jer lijepo je vidjeti djecu kako plešu zajedno, raduju se, a igra i ples su važni i za razvoj djeteta”, kazala je Gordana Krsmanović iz “Dječje plesne asocijacije” iz Beograda, koja je sa suprugom Radomirom osmislila projekat “Rastimo uz ples”.

“Ideja je bila da povežemo djecu, ljude, da zajedno plešemo – to je lajt motiv čitavog projekta. Drago nam je što je ova ideja prihvaćena i što su naše kolege prepoznale benefite koja ona donosi djeci”, istakla je Gordana Krsmanović.

Karmen Pavlec iz vrtića “Didi” koji radi na osam lokacija u Zagrebu i okolini, izrazila je svoje oduševljenje Barom i dobrodošlicom. “Krećemo nekim novim putevima i stazama prijateljstva”, kazala je Pavlec, i navela da se njihova ustanova ove godine priključila projektu “Rastimo uz ples”.

Dobrodošlicu gostima poželio je i direktor TO, mr Emil Kukalj, koji je izrazio uvjerenje da će Bar biti grad po mjeri djeteta.

Manifestacija “Pjesmom do zvijezda” imala je i humanitarni karakter, jer su na Šetalištu kralja Nikole prikupljana i donatorska sredstva za rad Narodne kuhinje i štićenike Doma “Mladost” u Bijeloj. Vrtić “Svetionik” je od prvog dana osnivanja NVU “Žene Bara” aktivno podržavao njihove humane ideje.

“Od 165-oro korisnika Narodne kuhinje, 54-oro su djeca. ‘Svetionik’ je uvijek uz nas, a za prošlu Novu godinu pripremio je divan novogodišnji program sa Djeda Mrazom za naše male korisnike, kojima smo tada uručili i novogodišnje poklone”, kazala je Ljiljana Vujović, predsjednica NVU “Žene Bara”.

Vrijedne dame iz tog udruženja i ovoga puta pripremile su bogato i lijepo posluženje uz razne slane i slatke đakonije.

“Radujemo se ovom divnom danu, našem lijepom gradu i ovoj manifestaciji. Pripremili smo poslastice koje pripremamo i za našu porodicu , kao i rođendansku tortu za Svetionik”, kazala je Suzana Šabović, iz udruženja “Žene Bara”, koja je ljubazno pozivala učesnike i goste da se posluže.

U programu “Pjesmom do zvijezda” na Šetalištu kralja Nikole učestvovali su i FA “Rumija”, KUD “Sveti Jovan Vladimir” i talentovani Mehmed Medo Nikezić.

Share.

Comments are closed.