VIDEO: Tim UPSUL spasio dva ribolovca od jake bure

Spasilački tim Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) danas je u tegalj do Sutomora dovukao malu pasaru sa dva ribolovca koji su, zbog jakih udara bure, ostali zarobljeni u uvali Maljevik.

“Danas u 11 časova Pomorsko operativni centar je primio poziv, da se dva pecaroša, koja su otišla u rano jutro na more, ne javljaju na mobilne telefone, te da je, zbog veoma jakog sjevernog vjetra, porodica zabrinuta za njih”, kazali su iz UPSUL.

Spasilački čamac SAR-1, sa posadom Stevan Asović i Nikola Bošković, je po pozivu porodice odmah ispolovio i uputio se u pretragu terena od rta Ratac do Čanja, a operateri Erkam Vuković i Filip Perunović su putem radarskog sistema utvrdili da se ni jedno plovilo ne nalazi u potezu Bar – Budva.

“Na skrivenoj plažici (Kurtovića porat), u uvali Maljevik, pecaroši su bili zarobljeni, jer su udari jakog vjetra dostizali brzinu do 35 čvorova. Mala pasara dužine pet metara, je prišla čamcu SAR-1 i uz malo poteškoća dotegljena je do plaže u Sutomoru, te su dvije odrasle osobe spašene zajedno sa svom imovinom”, javljaju iz UPSUL.

Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama je ponovo upozorila sve učesnike u pomorskom saobraćaju, da “vode računa da u ovakvim ili sličnim situacijama ne isplovljavaju na more, jer dovode u pitanje svoj život, kao i spasioce koji su dužni da se često otisnu u nepoznato”.

Oni su podsjetili na svoj dežurni telefonski broj – 129, koji je u funkciji 24 časa, gdje se mogu prijaviti svi problemi i nepravilnosti na moru.

Share.

Comments are closed.