VIDEO: U Opštoj bolnici Bar rekordan broj oboljelih, u Domu zdravlja ljekar i u međusmjeni

U Opštoj bolnici Bar, koja je Regionalni COVID centar za primorje, liječi se rekordan broj oboljelih od početka pandemije. Od 83 pacijenta, smještena u ovu zdravstvenu ustanovu, od kojih je najviše građana Budve, 23 su životno ugroženi, a devetoro je u Jedinici intenzivne njege.

U Baru je na dnevnom nivou nešto manje novoinficiranih u odnosu na početak godine, ali je situacija, upozoravaju ljekari, krajnje ozbiljna. Neophodno je strogo poštovanje propisanih preventivnih mjera, kako bi se smanjio broj zaraženih, sačuvalo zdravlje građana i ne bi dovelo u pitanje funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Kapacitet Regionalnog COVID centra u barskoj bolnici je 105 ležajeva, a trenutno su na liječenju čak 83 pacijenata, svi sa teškom i srednje teškom kliničkom slikom. Preko dvadeset je životno ugroženo.

“Trenutno nemamo pacijenata na mehaničkoj, već su svi na invazivnoj ventilaciji. Juče su obavljena 33 ambulantna pregleda, od čega je devetoro pacijenata zadržano na liječenju, a troje je otpušteno kući. U prosjeku, naši ljekari dnevno obave 30 do 50 pregleda, od čega deset do dvadeset odsto građana bude hospitalizovano”, kazao je za Radio Bar i Bar Info dr Miodrag Stanković, internista, koji od početka epidemije, sa još nekolicinom kolega, radi u COVID centru.

Nakon posjete ministarke zdravlja, dr Jelene Borovinić Bojović, radi efikasnosti i bolje zdravstvene njege, reorganizovan je rad u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Stručni tim ljekara, u kojem su anesteziolog, internista i pneumftiziolog, smjenjuje se svakih sedam dana.

“Doktorka – pneumftiziolog je dolazila iz Nikšića, a sada je sa nama svakodnevno dr Kraja iz Ulcinja, a tu su i mladi ljekari, specijalizanti, koji pomažu u liječenju i vođenju evidencije. Ekipe su formirane  na zahtjev ministarke zdravlja, i to nam je mnogo olakšalo posao, jer rad na odjeljenju je izuzetno isrpljujući. Radi se o velikom broju pacijenata, sve su to teški bolesnici koji zahtijevaju maksimalnu pažnju i angažovanje doktora, sestara i tehničara. Iako smo na izmaku snage, moramo da se borimo”, kaže dr Stanković.

Medicinske sestre i tehničko osoblje rade po principu 12/24 sata, ukupno je angažovano preko 20 doktora i preko 40 sestara, a ukoliko se ne stabilizuje epidemiološka situacija, navodi, biće potrebno još medicinskih radnika.

***

U barskom Domu zdravlja situacija je nešto bolja, ako se poredi sa početkom godine, kada je Bar bio u samom vrhu po broju inficiranih – 6. januara je imao čak 90 novozaraženih, ali je i dalje veoma zabrinjavajuća.

“Sve više smo opušteni kako epidemija odmiče, vjerujem da je tako i u drugim gradovima, i ono što je primjetno, sve više je inficiranih unutar porodice, jer se ne poštuju mjere samoizolacije. Inficirana osoba mora biti u samoizolaciji i ne smije izlaziti, a prilikom odlaska u zdravstvenu ustanovu na pregled ili po terapiju, ne smije svraćati u trgovinske i ugostiteljske objekte, što se, nažalost, često dešava”, kaže dr Ljiljana Jovićević, epidemiološkinja. Ona upozorava da je inficirana osoba zarazna dan – dva prije nego što dobije simptome, da je najzaraznija prvih nekoliko dana, a da je period inkubacije maksimalno 14 dana. Svi kontakti inficiranih moraju ostati u izolaciji 14 dana.

Zbog povećanog broja pacijenata, reorganizovan je nekoliko puta rad u COVID ambulanti Doma zdravlja, kako bi se redovi i čekanje smanjili, jer nije lako čekati ni zdravim osobama, a da ne govorimo o COVID pacijentima, koji nerijetko imaju temperaturu, malaksali su ili sa bolovima.

“Više puta smo reorganizovali rad, i prostorno i kadrovski. COVID ambulanta radi u dvije smjene, od 7 do 21 sat, a novina je da imamo ljekara i u međusmjeni od 10 do 17 sati. Vikendom radimo u dvije smjene, takođe od 7 do 21 sat. Od prošle nedjelje u funkciji je i call centar, pa apelujem na pacijente da zakazuju preglede na broj telefona 067 981 009. Razumljive su primjedbe građana, trudimo se da budemo što ekspeditivniji, a da pacijenti ne bi čekali vani, COVID ambulanta se sada nalazi unutar zgrade, te mogu čekati u zatvorenom prostoru. Terapiju pacijenti primaju u privremenom objektu ispred Doma zdravlja, ali red mogu čekati unutar objekta”, naglašava dr Jovićević.

Idućeg mjeseca navršiće se duga godina od početka pandemije. Ljekari i sestre odrađuju težak i iscrpljujući posao, koji ilustruje podatak da je samo kroz barsku bolnicu, od marta prošle godine, “prošlo” 8.000 pacijenata, kojima su odrađeni laboratorijski nalazi i rentgen pluća, a na liječenju od koronavirusa je bilo 1.200 građana. Ljekari, po ko zna koji put, upozoravaju na maksimalnu opreznost, koja je sada potrebna više nego ikad.

“Apelujem na građane da ne testiraju našu izdržljivost. Mi jesmo ovdje zbog njih, ali nas neopreznost može dovesti do toga da nećemo biti u mogućnosti da na adekvatan način odgovorimo u svakom slučaju, a svjedočimo sve većem broju oboljelih. Zato molim građane da poštuju sve mjere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja”, naglašava dr Miodrag Stanković.

Za sada, barska bolnica ima dovoljno medikamenata potrebnih za liječenje oboljelih, koje se, kako navodi dr Stanković, obavlja prema protokolima jedinstvenim u svim zdravstvenim ustanovama.

Share.

Comments are closed.