VIDEO: U posjeti Filipu Jovoviću i radionici suvenira od maslinovog drveta

Filip Jovović iz Gretve među prvima je počeo da se bavi izradom suvenira od maslinovog drveta. Podstakla ga je Maslinijada, barska fešta u slavu masline i njenog ploda. Danas su njegovi suveniri vlasništvo brojnih poznatih ličnosti, na svim kontinentima, poput pape Franja, sekretara Vatikana, ali i porodice nekadašnjeg libijskog revolucionara i vođe Moamera Gadafija.

Filipa Jovovića posjetili smo u njegovoj kući okruženoj maslinovim stablima, kojima se ovaj vrijedni Starobaranin posvećuje sa posebnom ljubavlju. Proizvodnjom suvenira bavi se tačno onoliko koliko traje barska Maslinijada.

“Želio sam da za prvu, odnosno drugu Maslinijadu, pripremim nešto autentično, karakteristično za barsko podneblje, jer Bar se prepoznaje po maslinama. Maslina je sveto drvo, ima dugi vijek, živimo sa njom i od nje. Svu tu simboliku povezao sam  kroz ove suvenire, poput starinskog mlina, napravljenog  na maslinovom drvetu, sa dva kamena. Trudim se da suveniri ne budu šablonski, da svaki ima neku svoju priču i poruku. Siguran sam da se svaki turista koji ponese u svoju zemlju neki od ovih suvenira, na najljepši način, podsjeti Crne Gore i Bara, kao prepoznatljive regije maslinarstva”, kazao je za Radio Bar i Bar Info Filip Jovović, koji je objasnio kako nastaju predivni predmeti od maslinovog drveta.

“Da bi moglo da se obrađuje, maslinovo drvo mora da se suši dugo – do godinu. Tek tada je spremno za obradu i gravuru, koja može biti različita – od likova, pejzaža ili bilo kog drugog motiva. Najčešće svoje suvenire prodajem na kućnom pragu. Radio sam krst za papu Franja i sekretara Vatikana, a na molbu Islamske zajednice, uradio sam gravuru Stare masline na Mirovici za pokojnog Gadafija”, kazao je Jovović, koji ističe da se njegovi suveniri nalaze širom svijeta, na svim kontinentima.

Filip Jovović se, osim suvenirima, bavi i proizvodnjom maslinovog ulja, likera i paštete od maslina, upotrebnih predmeta za domaćinstvo, nakita za dame… Od toga, kako je kazao, ne može da se živi, ali je svakako, dragocjen dodatni prihod, veoma važan za porodični budžet.

Share.

Comments are closed.