VIDEO: U posjeti Šahovskom klubu Rumija

Uoči početka Šahovskog kupa Crne Gore u Sutomoru, posjetili smo klub “Rumija” iz Bara, koji je iznjedrio i aktuelnog seniorskog šampiona naše države, Luku Draškovića. U ovom šahovskom klubu kontinuirano rade na njegovanju podmlatka i popularizaciji drevne igre. Vjeruju da tek slijedi nova faza u razvoju šaha u gradu pod Rumijom, objedinjavanjem sa drugim barskim klubom, “Mornar” i obezbjeđenjem adekvatnog prostora za rad, za što su, na jučerašnjem sastanku dobili podršku od predsjednika Opštine, Dušana Raičevića.

Ismet Mustafić je, uz Milorada Đonovića, Srđana Mugošu i još 15-ak istaknutih barskih šahista, jedan od osnivača kluba “Rumija”, koji postoji duže od dvije decenije, ali ulazi podstaknut, između ostalog i uspjehom svog nekadašnjeg člana, aktuelnog prvaka Crne Gore – Luke Draškovića, u novu nadaju se, još progresivniju fazu.

“Radimo sa novim optimizmom koji će, nadamo se, dati dobre rezultate u narednim godinama, jer smo ponovo formirali školu šaha, koja je nekada iznjedrila stotinjak dobrih igrača, između ostalih, i Luku Draškovića. Vodi je profesor Rodoljub Pikula. Interesovanje mladih postoji, ali moramo angažovati još predavača, koji bi bili stručni i kao šahisti i kao pedagozi”, kazao je za Radio Bar i Bar Info, Ismet Mustafić.

Aleksandar Plamenac, sekretar i igrač kluba, sjeća se vremena kada je šah u gradu pod Rumijom imao svoje zlatne uzlete.

“To je istorijsko vrijeme našeg kluba, koje je meni, kao veoma drago, ostalo u trajnom sjećanju. Išli smo autobusom i još jednim mini- busom na pionirska prvenstva, što dovoljno govori koliko je šah u našem gradu tada bio razvijen. Čini mi se da sada idemo u tom pravcu, jer imamo puno mladih talenata, i možemo stvoriti veoma kvalitetnu šahovsku generaciju. Potrebno je samo mlade usmjeriti i raditi sa njima”, kazao je Plamenac.

Davor Drašković, član kluba, brat je aktuelnog crnogorskog prvaka, Luke Draškovića.

“Ja sam ponosni brat ovogodišnjeg seniorskog šampiona Crne Gore, i kada govorimo o sjajnim rezultatima, onda moram da se prisjetim pokojnog našeg trenera i učitelja Jovice Vojvodića, bez koga sve to ne bi postigli, kao i Ismeta Mustafića”, kazao je mladi Drašković, koji je obećao da će na Kupu Crne Gore, koji upravo počinje, dati sve od sebe da postignu što bolje rezultate.

Zoran Popović je najavio da će postavljanjem stolova za šah na Šetalištu kralja Nikole, doprinijeti daljoj popularizaciji šaha, omogućavanjem sugrađanima, a posebno penzionerima, da uz šetnju, sjednu za sto i oprobaju se u borbi na crno- bijelim poljima.

Pavle Lekić je igrao šah od djetinjstva, ali su ga školovanje i obaveze odvukli od te ljubavi. Sada mu se ponovo vraća, jer šah je za njega, kako se često može čuti “više od igre”.

“U Rumiji smo se okupili svi koji volimo šah, jer on je pozitivan sam po sebi, kao i ljudi koji se bave šahom. Takvi su svi u našem klubu, jer šah je sve, samo ne trivijalnost, ne površnost. To je poštena igra kojoj se treba posvetiti, poštovati sebe i drugog, biti dostojanstven, jer šah ima mnogo paralela sa životom”, naglašava Lekić.

Poznati barski publicista, zaljubljenik u likovnu umjetnost, svestrani intelektualac, šahista, prvak Bara, Vladimir Lukšić, proveo je 50 godina u klubu “Mornar”, a poslednjih 20 u ŠK “Rumija”. Prisjetio se da je prve korake u drevnoj igri učio od profesora Voja Kurtovića, a zatim i od svojih prvih komšija- dr Ljuba Živkovića i njegovog brata Ivana.

“To su bile siromašne godine, pri čemu, prvenstveno mislim na litaraturu, jer nijesmo imali odakle da učimo šah i da se usavršavamo. Moj otac je kupovao sve novine, između ostalih i “Republiku”, u kojoj je postojala šahovska rubrika. Pojavila se partija Talj- Furman, koju sam pogledao, oduševio se i ponio Ljubu. Tada smo prvi put saznali ko je Mihail Talj”, ispričao je Lukšić, kome nije bilo teško da radničkim autobusom dođe u Bar kako bi igrao šah, pa i pobijedio na jednom takmičenju i postao prvak Bara, a zatim se pješke vraćao u Sutomore.

Nadovezao se na priču o šahu Pavla Lekića, i poređenje sa životom, podsjetivši na knjigu velikana igre, Kasparova “Kako život imitira šah”.

Predsjednik ŠK ” Rumija” je, takođe, zaljubljenik u ovu magičnu igru, Saša Kovačević.

Juče su predstavnici oba barska šahovska kluba – “Mornar” i “Rumija”, bili na razgovoru sa predsjednikom Opštine, Dušanom Raičevićem, koji je obećao, uz podršku sponzora, obezbjeđenje prostora za njihov rad, čime bi se, vjeruju, stvorili uslovi za objedinjavanjem dva kluba, i šahovski život u Baru podigao na znatno viši nivo. Dogovorena je i organizacija Šahovskog turnira povodom Dana Bara, 24. novembra.

Share.

Comments are closed.