VIDEO: Učenici OŠ Anto Đedović na takmičenju u robotici

O značaju učitelja u postavljanju temelja znanja i obrazovanja djeci, izgovoreno je i napisano mnogo. Ipak, kada sve to vidite u svom okruženju, u lokalnoj zajednici, shvatate da su učitelj i njegov rad od neprocjenjive vrijednosti. Opismeniti djecu, usmjeriti ih putem uspjeha, podsticati ih i da njeguju prave vrijednosti i vrline, težak je, ali divan put učiteljske profesije. Jedan takav učitelj za kojeg se može reći da je stub obrazovanja, posvećen svom poslu i djeci je i Vesna Čabarkapa, profesorica razredne nastave u JU OŠ „Anto Đedović“. Prosvjetni je radnik sa trodecenijskim iskustvom i opismenila je mnoge generacije đaka, sada uspješnih ljudi-od muzičara, ekonomista, pravnika do sportista u reprezentacijama…

Vesna je nosilac višeg zvanja „nastavnik mentor“ koje dodjeljuje Ministarstvo prosvjete na osnovu rezultata postignutih u obrazovanju. Dobitnica je značajne nagrade na konkursu za primjere dobre prakse  koji podstiču i promovišu preduzetničko učenje u Crnoj Gori, a priznanje joj je dodijeljeno na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Nacionalnog partnerstva za  preduzetničko učenje Crne Gore i Zavoda za škostvo.

Mentorka je učenicima koji su osvojili nagrade na raznim takmičenjima- od opštinskog, državnog do međunarodnog nivoa u različitim oblastima (matematika, dramsko stvaralaštvo, literarni i likovni izraz, preduzetništvo, ekologija,  sport…). Poseban doprinos dala je sa svojim generacijama učenika u humanitarnim akcijama koje su organizovane u školi i gradu. Izdvajamo njen izvanredan uspjeh u radu sa đacima-pobjedu na međunarodnom umjetničkom konkursu ENO programa u izradi hoklice i promovisanju nacionalnih obilježja.

Novi izazov koji je prof. Čabarkapa postavila učenicima i sebi je učešće na takmičenju u robotici World Robot Olympiad 2021. (Svjetska olimpijada u robotici).Tim povodom smo posjetili JU OŠ „Anto Đedović“ i razgovarali sa jedinim  učesnicima iz Bara na ovom prestižnom nacionalnom događaju.

RB/BI: Kako ste došli na ideju da učestvujete u jednom ovako važnom takmičenju nacionalnog nivoa i šta Vas je motivisalo?

Čabarkapa: Dobili smo poziv od Mašinskog fakulteteta UCG, koji je u saradnji sa Edutus univerzitetom iz Mađarske organizovao drugo nacionalno takmičenje iz robotike u sklopu Svjetske olimpijade u robotici, tzv.WRO. Motivisalo me je to što su ove godine prvi put u takmičenje uključeni najmlađi, učenici uzrasta od osam do deset godina, tj.WeDo starosna grupa. Bila je to prilika da se moji učenici oprobaju u nečem drugačijem i zanimljivom. Tako su dva tima osmogodišnjaka OŠ“Anto Đedović”, učenici II-1: Đorđe Živković, Vujo Ivanišević, Marija Makarova, Sara Bubanja, Alexander Okulov i Lev Šatohin smjelo zakoračili u oblast robotike .

RB/BI: Koja su bila pravila takmičenja i kakav ste imali zadatak, šta je bio cilj?

Čabarkapa: Za  kreiranje robota koristio set Lego Education WeDo2.0. Opremu smo iznajmili od Fakulteta, kako su i nalagala pravila takmičenja. Tema ovogodišnjeg World Robot Olimpiad 2021. WeDo je „Borba sa šumskim požarima“. Zadatak je bio da se napravi robot koji može da se bori sa šumskim požarima i spašava ljude, evakuišući ih na sigurne lokacije. Svaki tim je morao dostaviti kontinualne video- zapise svog robota, koji tokom runde izvršava takmičarske zadatke i dokumentaciju svog programskog kôda koji je robot koristio. Video zapisi su morali biti kontinualni. Otpremanjem fajlova na takmičarsku platformu 3. juna 2021.godine završeno je takmičenje za WeDo kategoriju i sada čekamo da stariji učenici završe učešće, pa da se takmičenje zatvori i  proglase najbolji.

RB/BI: Da li ste tokom rada na projektu iz robotike i priprema za nacionalno takmičenje imali podršku škole?

Čabarkapa: Pripremnim časovima sekcije malih robotičara koji su realizovani tokom prethodna tri mjeseca, više puta je prisustvovala direktorica škole Stanka Vukčević, koja je pratila naš rad. U teškim izazovima organizovanja on line takmičenja u doba pandemije Covida-19, direktorica je podržala naše učešće na ovom važnom takmičenju. Za projekat su u školi obezbijeđeni neophodni uslovi, sredstva i podsticajni ambijent,što je velika  i značajna podrška u radu sa  ovim darovitim učenicima.

RB/BI: Kakav je bio stav roditelja o učešću tako male djece u ovom zahtjevnom projektu?

Čabarkapa: Tokom rada na ovom projektu sa roditeljima učenika je ostvarena izuzetna saradnja. Poštujući sve epidemiološke mjere, bili su dragi gosti na pokaznim časovima timskih postignuća vještine upravljanja robotom. Takmičari su imali i sponzora. Majice je donirao Saša Okulov (roditelj učenika), a štampu je odradila firma MONTE PRINT. Ovom prilikom im zahvaljujemo na podršci .

RB/BI: Kako su djeca reagovala ,šta će za djecu i njihov dalji rad i učenje  značiti  učešće na  takmičenju?

Čabarkapa: Učešće na takmičenju je priprema učenika za uspješno rješavanje zahtjeva 21. vijeka, a škola je mjesto čiji je cilj da pomogne da učenici razviju potrebne vještine. Kroz pripremne časove za takmičenje, učenici su imali priliku da razvijaju motoriku, kritičko promišljanje, diskusiju, praktično primjenjuju naučeno, kao i da razvijaju  digitalne kompetencije. Za učenike je ovo bio izazov, modelovali su, koristeći lego elemente, upoznali mehaničke i elektronske djelove, programirali, kreirali različite modele robota i tražili najbolje rješenje, mjerili brzinu, donosili zaključke… Kroz zabavu, stekli su veliko iskustvo iz robotike i programiranja koje mogu prenijeti vršnjacima. Učenici su motivisani da pokažu svoje specifične mogućnosti, koje će iskoristiti u redovnom nastavnom procesu i biće im od koristi u daljem procesu obrazovanja.

RB/BI: Koja je uloga mentora u pripremi djece za ovakav vid savremenog obrazovanja?  Šta za Vas znači ovo takmičenje?

Čabarkapa: Praćenjem dešavanja u obrazovanju i aktivnim učešćem u svom profesionalnom razvoju kroz različite oblike stručnog usavršavanja, nastavnik uvodi moderno, a to je STEM pristup, odnosno spoj nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike, zapravo to je robotika. Za sve nas je ovo takmičenje bilo pravo zadovoljstvo i ponosna sam da smo bili dio ovog velikog svjetskog događaja. Uložen je veliki trud, ali dešavale su se divne stvari za djecu i školu i za mene, jer sam i sama otkrivala neke nove stvari i obogaćena sam tim divnim iskustvom .

Direktorica škole „Anto Đedović” Stanka Vukčević istakla je da je profesorica Čabarkapa odlučila da svojim učenicima pruži priliku da učestvuju u takmičenju u robotici koji je prvi put ove godine otvoren za najmlađe učesnike.

„Za timski rad u projektu kroz koji se razvija kreativnost i vještine za prepoznavanje i rješavanje problema, bile su potrebne višesatne obuke u popodnevnim terminima, ali je mentorka uprkos tome pripremala  učenike svog odjeljenja još od sredine marta 2021.godine, kada su prijavljeni na takmičenje. Mnogo nam je drago što se OŠ ’Anto Đedović’  našla među učesnicima takmičenja u robotici. To je veliki uspjeh i za školu i za Bar. Pripremili smo zahvalnice svim našim učenicima-učesnicima“, navela je Vukčević.

Na kraju razgovora, ovim vrijednim malim robotičarima i njihovoj mentorki želimo puno uspjeha u  konačnoj selekciji  rezultata takmičenja u robotici i da se ime JU OŠ „Anto Đedović“ nađe na listi nagrađenih jer to zaista svojim radom  zaslužuju.

Share.

Comments are closed.