VIDEO: Uručene stipendije najboljim barskim visokoškolcima

U okviru svečanosti povodom Dana opštine Bar i obilježavanja međunarodnog Dana studenata, u Galeriji “Velimir A. Leković” predsjednik Opštine, Dušan Raičević uručio je rješenja za stipendije najboljim barskim visokoškolcima za studijsku 2023/2024. i knjigu na poklon. Rješenja su uručena studentima primijenjenih i akademskih osnovnih studija, specijalističkih, kao i master (postdiplomskih) studija. Ove godine, stipendije je zavrijedilo 84 studenta, a u zavisnosti od prosječne ocjene, stečene tokom studija, iznosiće 75, 100 i 130 eura na mjesečnom nivou.

Raičević je, pozdravljajući okupljene, istakao da glavna svečanost povodom proslave Dana oslobođenja Bara počinje upravo dodjelom stipendija za one koji su kroz dosadašnje školovanje na fakultetu pokazali sjajne rezultate.

“Ove godine smo bili u mogućnosti i da finansijske izdatke po ovom osnovu uvećamo u jednom dijelu. Svjestan sam da to neće biti dovoljno, ali ćemo nastojati da u narednoj godini i te kako posvetimo pažnju da studentske stipendije dodatno uvećamo. Time želimo da pružimo adekvatnu nagradu za sve ono što vi postižete, ali sa druge strane da još snažnije pošaljemo poruku da su, u ovim turbulentnim vremenima, kada se najznačajnije civilizacijske vrijednosti dovode u pitanje, upravo mladi i obrazovanje ‘sredstvo’ sa kojim ćemo se izboriti u svim izazovima sa kojima se naša zajednica susreće”, poručio je čelni čovjek Opštine Bar.

Raičević je naglasio da je privilegija svake godine biti u društvu najboljih – onih koji čine elitu, ali i budućnost na kojoj počiva ovaj grad.

“Moram da iskoristim priliku da vas sve najsrdačnije zamolim da ovo što činimo za vas, sjutra bude jedan dio odgovornosti koju ćete imati prema gradu koji vas je podržao u  trenucima vašeg obrazovanja. Da vratite bar dio gradu, jer vas on treba. Treba mlade, obrazovane ljude – doktore, inženjere, ekonomiste i pravnike i zaista vas molim da Bar bude prva destinacija gdje ćete sjutra biti u prilici da zasnujete radni odnos, bilo u institucijama lokalne uprave ili pokrećući sopstveni biznis. Kao lokalna uprava nastojimo da u kontinuitetu stvorimo pretpostavke i za mlade koji imaju neku biznis ideju. Želimo da i u tom dijelu izgradimo partnerstvo kroz grant šeme, odnosno pokretanju novih biznisa i kreiranju novih radnih mjesta”, podvukao je Raičević, iskazavši posebnu zahvalnost roditeljima zato što nagrađene studente usmjeravaju ka pravim vrijednostima.

Anica Igumanović je na drugoj godini osnovnih studija na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo u Kotoru, sa prosječnom ocjenom 10.

“Zahvaljujem se ovom prilikom Opštini Bar, ovo je za mene velika čast, ali i podstrek i motivacija za dalji rad i napredak”.

Dušica Trceta je studentkinja prve godine akademskih master studija na Fakultetu likovnih umjetnosti, na odsjeku slikarstvo.

“Iskreno, ovo je za mene baš velika pomoć, jer na našem fakultetu ,gdje sami obezbjeđujemo veliki dio materijala, znači mi da kupim sve ono što mi je neophodno za studije – četkice, platno… Osim toga, značajna mi je i zbog putnih troškova, jer mi koji putujemo nemamo nikakve povoljnosti. Osim toga, na ovaj način se, u neku ruku, osamostaljujem, a ujedno i roditelji imaju manje izdatke”, objasnila je Trceta.

Anisi Đokić, studentkinji druge godine master studija na Fakultetu likovnih umjetnosti, na smjeru vajarstvo, ovo je druga godina kako dobija opštinsku stipendiju.

“I te kako mi je čast što sam se našla na spisku za stipendiju Opštine Bar. Hvala im što nam ovim putem daju punu podršku u obrazovanju. Drago mi je što možemo da računamo na njihovu pomoć i što su nam značajan oslonac. Iako je ovo možda nekome mali doprinos, meni dosta znači jer dolazim sa fakulteta gdje sami moramo da nabavljamo opremu za rad”, iskrena je Đokić.

Veliku podršku tokom studiranja, ali i postizanja sjajnih rezultata studenti dobijaju od roditelja. Mira Marđokić je majka čije je troje djece bilo, ili je, među stipendistima barske opštine. Ovog puta, rješenje je primila u ime sina Božidara, studenta druge godine osnovnih studija na UDG – Fakultetu za dizajn i multimediju.

“Ovo je treća opštinska stipendija u našem domu. Božidar je treće dijete koje je dobitnik ove stipendije, njegove sestre Milica i Ana takođe su je primale. One se sada nalaze na doktorskim studijama, Milica u Podgorici, a Ana u Budimpešti. Kako smo kao roditelji ponosni na uspjeh naše djece, tako smo i na našu Opštinu Bar, koja svake godine nagrađuje trud i zalaganje studenata. Nadam se da ćemo se i sljedeće godine družiti na ovoj svečanoj dodjeli”, zaključila je Marđokić.

Dodjela stipendija je ove godine, umjesto u Dvorcu kralja Nikole, održana u Galeriji “Velimir A. Leković”, zbog rekonstrukcije objekta.

Dobitnici stipendija su:
1. Tijana Zlatičanin
2. Iva Zgradić
3. Vukosava Krivokapić
4. Maša Kovačević
5. Vasilije Basarab
6. Đorđe Đonović
7. Anica Igumanović
8. Rikardo Janes
9. Majda Vukić
10. Ilija Zeković
11. Anja Njemačka
12. Jovan Drobnjak
13. Borjana Premović
14. Sara Šćepanović
15. Pavle Živanović
16. Dino Alibašić 
17. Rialda Alić
18. Edona Kraja
19. Aleksandar Novaković
20. Melisa Hot
21. Dušanka Jaramaz
22. Dušan Vukčević
23. Dušica Trceta
24. Luka Stanković
25. Andrijana Mumović
26. Anes Lukić
27. Dajana Premović
28. Ajla Šukurica
29. Dragana Krivokapić
30. Teodora Milić
31. Milana Tomović
32. Kristina Pejović
33. Ines Kovačević
34. Božidar Marđokić
35. Mirela Čobić
36. Ivana Milošević
37. Ognjen Raičković
38. David Marđokić
39. Andrea Šćepanović
40. Jovana Krgović
41. Iva Pavlović
42. Emina Ljiković
43. Katarina Jović
44. Nebojša Kilibarda
45. Sara Borančić
46. Armin Osmanović
47. Milica Pavlović
48. Vasilije Pantović
49. Milan Zlatičanin
50. Jovana Popović
51. Anja Malović
52. Ajla Alić
53. Damjan Ranitović
54. Armina Useinović
55. Nikoleta Popović
56. Aleksandra Lekić
57. Amina Bahović
58. Kenin Suljević
59. Tijana Vukšić
60. Radmila Škuletić
61. Lejla Hasanović
62. Luka Džarić
63. Jovana Vukčević
64. Ivana Bujković
65. Isidora Radunović
66. Anđela Orlandić
67. Todor Ćakić
68. Teodora Vukčević
69. Ana Vojvodić
70. Ivana Mašanović
71. Emilija Kozomara
72. Nikola Jovović
73. Teodora Ćosović
74. Ena Pepić
75. Jovan Orlandić
76. Anja Pejović
77. Hajro Seferović
78. Irdin Ramušević
79. Ksenija Klikovac
80. Iva Nišavić
81. Ksenija Adžić
82. Iva Obradović
83.Vasfija Tuša
84. Anisa Đokić

Share.

Comments are closed.