Vjernici Kotorske biskupije hodočastili do katoličkih i pravoslavnih svetilišta

Tridesetak vjernika župa Brca, Šušanj i Sutomore Kotorske biskupije, s prijateljima iz Bara i sestrama franjevkama Bezgrješnog začeća BDM – Crnogorske provincije iz Petrovca, hodočastili su prve subote u mjesecu, 1. juna, do svetilišta sv. Antuna u Đakovicu na Kosovu, a potom posjetili manastir Srpske pravoslavne crkve Visoke Dečane i katoličku katedralu u Prizrenu.

Hodočasnici su u samom svetilištu sv. Antuna u Đakovici prisustvovali Svetoj misi, koju je služio don dr Dejan Turza, upravitelj ovih župa, a bivši franjevački provincijal Bosne fra Lovro Gavran ih je upoznao s istorijom i pastoralnom djelatnošću svetilišta sv. Ante Padovanskog i župe sv. Petra i Pavla u Đakovici.

Nakon toga krenuli su do manastira Visoki Dečani, jednog od najvažnijih Srpske pravoslavne crkve, 12 kilometara južno od Peći. Dočekao ih je i pozdravio domaćin, protojerej jeromonah Petar Rojević, i prepustio stručnom vodstvu Srđana Jovanova.

Jovanov je posebno istaknuo graditelja fra Vitu iz Kotora, o kome je zapisano svjedočanstvo na portalu južnih vrata manastirske crkve Hrista Pantokratora u Dečanima. Srdačni domaćini su počastili hodočasnike kafom, gibanicom, sokom i rakijom.

Grupa hodočasnika se na kraju puta zaputila u Prizren i posjetila katoličku katedralu posvećenu Mariji Pomoćnici Kršćana, kao i stari dio grada.

Share.

Comments are closed.