Vučinić: Ispunio sam i profesionalnu obavezu i obećanje dato građanima Bara

Gost emisije “Sunčanom stranom ulice” Radio Bara bio je dosadašnji načelnik Regionalnog centra “Jug”, Miloš Vučinić. Nakon, s bezbjednosnog aspekta zahtjevne i dinamične ljetnje sezone, Vučinić je sa zadovoljstvom, potkrijepljenim statističkim podacima, konstatovao da “mora biti ponosan na timski rad i izuzetnu profesionalnost i posvećenost kolega”. Iako se trenutno nalazi na odmoru i u procesu je priprema za stupanje na novu dužnost, odazvao se pozivu za gostovanje. Radio Bar i Bar Info su tako ostali jedina medijska kuća za koju je dao intervju poslije stupanja na dužnost načelnika krajem aprila, ali i u momentu kada ga očekuje novi radni zadatak.

RB/BI: Dobili ste ponudu za novi radni angažman, je li možda još uvijek rano da pričamo o detaljima?

Vučinić: Jeste, završio sam posljednji u nizu radnih angažmana, nalazim se na odmoru. Kada se on okonča, slijedi finalna priprema u vezi sa novom ponudom, novim angažmanom i profesionalnim radnim obavezama.

RB/BI: S obzirom da ste odmah nakon imenovanja za načelnika Regionalnog centra „Jug“ bili suočeni sa najvećim izazovom – turističkom sezonom u svim primorskim opštinama u Crnoj Gori, predlažem da napravimo retrospektivu. Dakle, kako ocjenjujete Vaš i rad kolega tokom proteklih mjeseci?

Vučinić: Slažem se s Vama da smo bili suočeni sa velikim izazovom, ali, zadovoljstvo je moje, a nadam se i građana, da je turistička sezona, kako u Baru, tako na kompletnom Crnogorskom primorju, protekla, mogu slobodno reći (na osnovu parametara i rezultata), nikad bezbjednije i sigurnije po svim aspektima. Regionalni centar bezbjednosti „Jug“ je u periodu od maja do septembra, kada je u pitanju suzbijanje kriminala, očuvanje javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja, uprkos ograničenom broju policijskih službenika, zahvaljujući profesionalnosti i posvećenosti poslu kadra kojeg smo imali na raspolaganju, postigao izvanredne rezultate.

Pri tome treba uzeti činjenicu da smo, čak i uz ispomoć, imali preko 100 službenika manje u odnosu na uporedni period protekle godine, a rezultati i stepen bezbjednosti su zaista impozantni.

RB/BI: Kojim ste postignućima tokom posljednjih mjeseci naročiti zadovoljni?

Vučinić: Postignut je porast procenta rasvijetljenosti krivičnih djela, pa je tako u toku ljetnje sezone, od 245 krivičnih djela po nepoznatom počiniocu, rasvijetljeno skoro 88%. U odnosu na prošlu godinu kontrola bezbjednosno interesantnih lica je porasla za 70 procenata, a samo protiv tih lica je podnešeno čak 65 krivičnih prijava (povećanje od 8,33%) i 203 prekršajne prijave (što je uvećanje za 110%). U segmentu saobraćaja sankcionisano je 381 bezbjednosno interesantno lice, a podnešene su 203 prekršajne prijave, što predstavlja apsolutno uvećanje, za preko 100% u odnosu na isti period prošle godine.

Postignuti su impresivni rezultati u borbi protiv ulične prodaje narkotika, pa smo za svega četiri mjeseca imali 425 slučajeva zaplijena raznih vrsta droge. Koliko je to mnogo, svjedoči podatak da je u istom periodu prošle godine bilo 252 slučaja zaplijene, znači, bilježimo povećanje za oko 70%. Od kada sam stupio na funkciju načelnika, za četiri mjeseca smo zaplijenili 13 kilograma i 273 grama raznih droga, što je povećanje za 170% u odnosu na isti period prošle godine, kada je zaplijenjeno četiri kilograma i 897 grama. Na osnovu izdatih potjernica, slobode su lišena 32 lica, što je za 220% više u odnosu na uporedni period. Uz to, u 22 slučaja smo od bezbjednosno interesantnih lica oduzeli oružje u ilegalnom posjedu, što je za 200% više nego lani. U oblasti ekonomskog kriminala, od maja do septembra smo podnijeli krivične prijave za izvršena krivična djela gdje je materijalna šteta skoro šest miliona eura.

Posebnu pažnju smo posvetili i bolnoj tački koja prati svaku sezonu na Crnogorskom primorju – saobraćaju. Tvrdim da i građani moraju primijetiti koliko smo posvećeni toj probematici, jer policajci ulažu velike napore da na cestama bude sigurno, bezbjedno, da se poštuju propisi. Nikada neću zaboraviti sa čime su se svakodnevno suočavali policijski službenici koji su regulisali saobraćaj. Dešavalo se da odu sa radnog mjesta da prime infuziju, pa se nakon kratkotrajnog okrepljenja vrate da nastave posao. Iako je povremeno bilo gužvi, mi smo ih smanjili, saobraćajni čepovi nisu u značajnijoj mjeri onemogućavali protok vozila, iako je broj gostiju bio znatno veći nego prošlog ljeta. Posebno sam zadovoljan kada se sjetim podatka da od maja do septembra nismo imali smrtno stradalih lica u saobraćaju. Prošle godine je u svakom mjesecu bilo smrtno stradalih. Taj uspjeh objašnjavam velikim radom i trudom kolega na terenu i pojačanim aktivnostima po pitanju sankcionisanja zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Čak 20% više nesavjesnih vozača je po tom pitanju sankcionisano u odnosu na isti period prošle godine. Posebno je interesantno i što smo akcenat stavili na provjeru i kažnjavanje vozača pod dejstvom narkotika, pa smo po tom osnovu devet vozača lišili slobode. Želim da iskažem zahvalnost kolegama na odličnom radu i uspjesima koje su postigli sa nedovoljnim brojem službenika i materijalno-tehničkim sredstvima i resursima koji su nam na raspolaganju. Sa ovakvim učinkom se ne bi trebalo postidjeti ni pred mnogo većim i opremljenijim službama.

RB/BI: Jeste li zadovoljni saradnjom sa lokalnom zajednicom?

Vučinić: Veoma. Imali smo otvorenu i blisku saradnju sa zajednicom, TO Bar, predsjednikom Opštine, njegovim stručnim timom i saradnicima, Komunalnom policijom, Vodovodom, Sudom, Tužilaštvom… Posebno bih istakao privrednike koje su kroz otvorenu komunikaciju i povjerenje, što su ključni faktori u očuvanju sigurnosti između građana i policije, sugerisali i pomogli da bolje radimo svoj posao. Privrednici su pravovremenim djelovanjem i korektnim odnosom prema obavezama koje imaju u odnosu na bezbjednosne aspekte, bili zaista na visokom nivou, pa smo kroz zajednički pristup izgradili vrijedne mostove saradnje između policije i kompletne zajednice. Rezimiraću – nijesmo imali ubistava, nijesmo imali upotrebe vatrenog oružja, nijesmo imali težih krivičnih djela, pa mogu slobodno reći da sam otišao sa tog radnog mjesta zadovoljan i ispunjen, ne ostavljajući nijednu jedinu „hipoteku“ kolegama u smislu bilo kakvih opterećenja koja se tiču rada policijskih službenika.

RB/BI: Gospodine Vučiniću, šta savjetujete kolegama kako bi rezultati i ubuduće bili ovako dobri, na šta da stave fokus u radu, koji su to najizraženiji problemi (pri tome mislim prvenstveno na Bar) koji su, možda, ostali neriješeni, a naredna rukovodeća struktura će se morati suočiti sa njima?

Vučinić: Kada je u pitanju Odjeljenje bezbjednosti Bar, ništa ne bih mogao da postignem da nijesam imao podršku mojih kolega. Sebe doživljavam kao trenera koji „slaže“ ekipu, a nikada ne gubim iz vida koliko je timski rad bitan. U Baru ima dosta iskusnih, dobrih profesionalaca i ljudi, koji poznaju svoj posao i vladaju materijom, pa sam ih maksimalno angažovao da zajedničkim snagama kreiramo način i modalitete rada. Zadovoljan sam u kojoj mjeri su uspijevali da isprate ono što sam postavljao kao zajedničke ciljeve, pa stoga vjerujem da će i ubuduće znati koji su prioriteti kako bi Bar ostao grad siguran za život. A rezultati govore u prilog tome da je procjena šta nam valja činiti, bila dobra. Ono što mogu da kažem je da za ova četiri mjeseca nije bilo nijednog ubistva, niti drugog teškog krivičnog djela čijim rasvjetljavanjem ili otkrivanjem bi moje kolege u narednom periodu morale da se bave. Postoje, međutim neka djela od ranije, čiji izvršioci još uvijek nijesu otkriveni, a siguran sam da će kolege učiniti koliko god je u njihovoj moći da i oni budu izvedeni pred lice pravde.

RB/BI: Na kraju ću malo personalizovati ovaj razgovor. S obzirom da ste porodičan čovjek, na kakav odjek je nastupajuća profesionalna, ali i životna promjena naišla kod onih koji su Vam najbliži i najvažniji? Jeste li i tu imali podršku?

Vučinić: Želim da Vam kažem jednu stvar. Tačno je da sam čovjek kome je porodica sve i mislim da bi tako trebalo da bude svakom normalnom čovjeku. Kažu da iza uspješnog čovjeka stoji žena, pa tako i iza mene stoji moja supruga, kao i moja djeca. Oni su mi uvijek bili podrška i potpora u radu i ja im se zahvaljujem zbog toga. Vjerovatno neću moći nikada da im se zahvalim u dovoljnoj mjeri. Oni su veoma dugo trpjeli moje odsustvovanje, zbog čega sam im tokom više od 20 godina radnog staža i preuzimanja brojnih rukovodećih funkcija, više nedostajao, nego što sam provodio vrijeme kod kuće. Preko deset godina bio sam van svoje kuće, a uz to, i sami vidite, svakodnevno sam pod lupom i izložen pažnji nekad dobronamjernih, a nekad nedobronamjernih ljudi. Upravo to je i razlog zbog čega se trudim da ne izlazim puno u javnost. Vodim računa da moji rezultati, rad i odnos prema poslu, govore više od mene, ne želim da budem neko ko puno priča. Znate i sami, evo možete se prisjetiti prvog intervjua koji sam dao Vama, da sam sve što sam rekao i obećao građanima, i ispunio. To je bila moja obaveza. Održao sam riječ, jer u životu smatram da izgovorena riječ košta, a neizgovorena ne košta ništa. Ovaj grad nijesam želio da mijenjam, nego da se prilagodim potrebama njegovih građana. Zahvaljujem se na podršci jer, iako oni možda nijesu direktno meni pričali o tome, trudio sam se da osluškujem njihove reakcije u vezi sa radom i načinom funkcionisnja policije, što mi je nerijetko služilo kao smjernica i vodilja. A s druge strane, znam da je moja porodica uvijek uz mene. Ja sam na njih ponosan a, nadam se, i oni na mene. Nemjerljivo je značajno kada znam da ću, šta god odlučio, uvijek imati njihovu podršku, da su uvijek spremni da budu tu.

RB/BI: Nakon stupanja na funkciju načelnika Regionalnog centra „Jug“ jedino ste za Radio Bar i Bar Info dali intervju. Tako je i sada, kad je pred Vama novi radni angažman. Hvala Vam na dobroj, korektnoj, saradnji. Želim Vam uspješan rad i ubuduće.

Vučinić: Hvala Vama i Radio Baru na ukazanom povjerenju. Zahvaljujem se i građanima na podršci i potpori da naš zajednički rad krunišemo uspješnim, dobrim, rezultatima. Želim uspjeh i sreću u radu mojim kolegama, da bude mirno i bezbjedno Crnogorsko primorje.

Share.

Comments are closed.