Zaštita kulturnog nasljeđa Bara

Na promociji knjige „Priče pod Rumijom“ Čedomira Ratkovića, u okviru ovogodišnjeg „Barskog ljetopisa“, bilo je riječi o dva barska artefakta koja valja zaštititi – knjigu „Praznični minej“, Božidara Vukovića Podgoričanina iz 1538. godine i maslinjak u centru grada.

Ratković je te večeri istakao da nije želio promociju svog djela, ali ga je „jedno veoma važno obećanje“ dovelo na plato ispred Dvorca kralja Nikole. Predsjednik Opštine Dušan Raičević ga je ubijedio da održi promociju, a zauzvrat će nastojati da bude sačuvan maslinjak u gradskom jezgru.

„Bar ima sreću što u samom centru ima desetak vrlo starih maslina kakvih sigurno nema nijedan grad na Jadranu. To je bogomdana turistička atrakcija. Već šest godina traje inicijativa da se masline zaštite a da njihov vlasnik ne bude ni u čemu oštećen.

Predsjednik Opštine Dušan Raičević javno je obećao da će masline biti zaštićene i privedene turizmu i građanima Bara. Pravo je čudo da se za ovo ne bori ni Udruženje maslinara, ni Turistička organizacija, ni Kulturni centar, već obični građani.

Nadam se da će masline u centru Bara nastaviti da mirno žive svoj drugi milenijum“, kazao nam je Čedo Ratković.

Bivši predsjednik Barske opštine objašnjava i kako je saznao da izuzetno vrijedna knjiga iz 16. vijeka, „Praznični minej“, tavori u Baru i kako je došlo do toga da bude sačuvana od daljeg propadanja i konačno poslata na pravo mjesto – u Nacionalni muzej, na stručnu restauraciju.

„Poslije zemljotresa, u aprilu 1979. godine, obišao sam sa prof. Nikolom Damjanovićem, oštećeni Saborni hram Sv. Nikole u Ambuli – Podgradu, u Starom Baru. Zatekli smo Hram veoma oštećen, prokišnjavao je krov, a stare freske Đinovskog bile su oštećene.

Na podu Hrama, blizu ulaza, bila je gomila knjiga, dokumenata i stvari prenijetih iz Parohijskog doma. Sve je bilo izloženo kiši i propadanju. Na naše insistiranje, knjige i dokumenta su premještena na sigurno mjesto.

Prof. Damjanović mi je pokazao jednu knjigu sa one gomile i rekao da je to ‘Minej’ Božidara Vukovića – Podgoričanina iz 1538. godine, štampan u Veneciji; vrlo vrijedna i rijetka knjiga“, kaže Ratković.

Ali, na „Minej“ su, nekoliko decenija, zaboravili svi.

„Prolazile su godine dok se nijesam ponovo sreo sa ‘Minejom’, ali ovog puta namjerno, u Parohijskom domu. O ovome sam pisao 2009. godine, ali to izgleda nije pročitao niko ko je bio odgovoran da se ‘Minej’, koji je bio u vrlo lošem stanju, da na restauraciju.

Prije šest godina ponovo sam pokrenuo pitanje ove knjige, za koju niko nije znao da postoji, pa ni oni što su bili dužni da je čuvaju. Koga sve nijesam zvao i molio da se knjiga da na restauraciju. Tu su bili i crkveni velikodostojnici, prvo mitropolit Amfilohije pa onda i mitropolit Joanikije, koji mi je prvo obećao, a zatim i obećanje održao.

Naime, ‘Minej’ Božidara Vukovića iz 1538. godine, trenutno se nalazi na Cetinju, u Nacionalnom muzeju, u stručnim rukama dr Milene Martinović. Naravno, kad bude završeno njegovo restauriranje, biće vraćen u Bar.

Svoj doprinos dao je i Slobodan Zeković, paroh barski, starješina Sabornog hrama Sv. Jovana Vladimira.

Upornost je vrlina, to mogu samo reći“, zaključio je Čedomir Ratković.

Share.

Comments are closed.