Završen pozorišni dio Barskog ljetopisa

Pretposljednji dan “Barskog ljetopisa” bio je rezervisan za teatar. Gosti festivala u subotu su bili Nikola Nedić i Mario Jovev, koji su izveli predstavu “Cabaret – Koncert za žlice i gitaru” u produkciji “Exit” teatra i Kazališta “Ulysses”: .

Ovo nije bila klasična predstava. Sastavljena je zapravo od mozaika pjesama koje izvodi dvojac mladih glumaca “Žlice & gitara”. Još zanimljivijom je čini to što muziku na pozornici stvaraju koristeći kašike, mandoline i gitare. Iako trubadurski i sa naglašenim tonom zabave, govore, odnosno pjevaju, o problemima u društvu koji ih okružuju. Samo neki od njih su korupcija, kriminal, kapitalizam i iseljavanje mladih iz Hrvatske.

“Tu se zapravo radi o poziciji mladog čovjeka u društvu uopšte. Predstava je mozaik više pjesama koje su duhovitih, satiričnih tekstova ali imaju i neku kritičku oštricu. Tema su i prosperitet mladih umjetnika, mladih ljudi. Vrlo je interaktivan način. Volimo da pišemo pjesme, sve je to autorski projekat. Pišemo poeziju koja je u nekoj mjeri angažovana”, kazao je Mario Jovev.

Mentori na ovom projektu, koji je bio ujedno i njihov diplomski ispit, bili su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

“Oni su nam pomogli da napravimo ovu predstavu, tako što su je dramaturški usmjerili. Kao što rekoh, ovo je mozaik naših pjesama, naših izraza i ekspresija. To je bilo jako razbarušeno, a onda je Rade to nekako dramaturški poredao. Tako je sve od početka do kraja postala smislena cjelina. Raditi sa njima je bilo, kao i uvijek, veoma inspirativno”, objasnio je Jovev dodajući kako je nastao ovaj nesvakidašnji duo: “Ovo je produkt našeg zajedničkog umjetničkog sazrijevanja. Uz to što smo i kolege, ujedno smo i prijatelji. To je sferu diplomskog ispita dobilo kasnije, ali mi smo i ranije stvarali te pjesme koje su iskaz naših života, ljubavnih problema i pozicije mladog čovjeka, svega onoga što to nosi sa sobom, stresa koji to podrazumijeva. Počeli smo se zajedno smijati tome i tako je sve krenulo”.

U nedjelju, 27. septembra, “Barski ljetopis” će biti zatvoren koncertom Duvačkog i Gudačkog ansambla Crnogorskog simfonijskog orkestra, koji će nastupiti u 20:00 u sali Doma kulture. Publika će moći da čuje kompozicije Baha, Johana Štrausa II, Enrikea Krespa, Astora Pjacole, Vivaldija… Nakon toga, od 21.30 u Dvorcu kralja Nikole počeće konferencija “Festivali u doba korone”. Svoja gledišta o datoj temi i ovogodišnjim planovima, u odnosu na okolnosti epidemije, kao i o pitanjima pozicije, uticaja, značaja mjesta i smisla festivala u kriznim vremenima izložiće predstavnici najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji. Ovaj program će biti emitovan uživo preko facebook stranice festivala.

Share.

Comments are closed.