Život kao tvrđava od sna, satkana od poezije, umjetnosti i ljubavi

Gošće Radio Bara bile su pjesnikinje Gordana Sarić iz Nikšića i Mubera Šabanović iz Sarajeva, koja decenijama živi u Švedskoj.

Sa poetesama smo razgovarali o poeziji, kulturi, umjetnosti, koje su najsigurnije utočište i bijeg od surove realnosti, ali i prijateljstvu i miru, kao istinskim i najvišim vrijednostima, ka kojim, kako ističu, treba usmjeravati društvo, mlade, svijet. Tome one teže i posvećuju svoj život i stvaralaštvo, a njihovo lično, iskreno i veliko prijateljstvo, koje se rodilo iz poetskih druženja, najbolja je potvrda da razlike nisu prepreka.

Gordana Sarić, poznata široj javnosti, je profesorica francuskog i latinskog jezika, autorka 20 knjiga, prevodilac, organizatorka i voditeljka brojnih manifestacija iz kulture. Napisala je i više zbirki poezije za djecu, a njene prepoznatljive pjesme o slovima dio su obaveznog nastavnog procesa i udžbenika u osnovnoškolskom obrazovanju.

Laureat je najvišeg priznanja grada Nikšića, nagrade “18.septembar”, od Fondacije “Takec” iz Bitolja dobila je više priznanja i titula: “Kraljica poezije”, za za vrhunske poetske domete, “Pjesnikinja godine 2020.”, “Naj žena 2021.”, “Platinastu medalju”, Međunarodno priznanje za stvaralaštvo, a Takec joj je dodijelila i specijalnu nagradu – finansiranje štampanja njene knjige u 2021. godini. Dobitnica je prestižne nagrade “Zaloga” Književnog kluba “Vladimir Mijušković”, a njena knjiga “Kraljevstvo Šigi Migi” proglašena je za najbolju dječju knjigu. Nosi i titulu “Najvoljenija žena XXI vijeka”, dobitnica je nagrade Udruženja privrednika Srbije, “Princeza je svjetskog mira” Belgijskog društva za kulturnu saradnju sa evropskim i arapskim državama u Briselu, Evropski i svjetski ambasador i promoter kulture u Rumuniji, dobitnica je i dvije medalje za izvrsnost, Počasne diplome u Rimu, Društva “Verbumlandi Art”, a u Rimu je proglašena i za ambasadorku mira i ljudskih prava “Catena Donna”. Svjetska je liderka humanosti, Ikona svjetskog mira u Maroku, Počasni doktor humanosti u Americi, kao volonterka dobila je nagradu za životno djelo NVO “Sana” i Dijaspore mladih Crne Gore, učesnica Svjetskog kongresa pjesnika u Budimpešti, dobitnica brojnih nagrada na svjetskim festivalima, a o njenom bogatom književnom radu svjedoči i bibliografija od preko 1050 jedinica. Nastupala je na svjetskim festivalima u Mađarskoj, Kanadi, Belgiji, Italiji, Rumuniji, Tunisu, Maroku…

U Bar je stigla, kako bi sa prijateljicom, pjesnikinjom Muberom Šabanović, prisustvovala književnoj večeri, takođe, svog velikog prijatelja, novinara i publiciste Miša Ddraškovića. Noć prije imala je pjesničko veče u Kulturnom centru u Danilovgradu, a iz našeg grada nastavila je pjesničke putešestvije.

“Gostujem na brojnim radio i televizijskim stanicama širom zemlje i regiona, uvijek me svi pitaju otkud tolika energija, rad, putovanja, pozitivna energija, s obzirom na poodmakle godine. Uvijek kažem da sam ja bezvremena, za mene ne postoje godine, vrijeme, jer ja sam, ne planetarna, već interplanetarna. Pokreće me ljubav prema umjetnosti, životu, plemenitosti i dobroti. U meni je Bog, a Bog je ljubav. Objavljujem i na engleskom, jer sve moje pjesme, moja sestra, umjetnica koja živi u Londonu prevede na engleski, a ja odlično govorim francuski, španski i italijanski, i možete misliti koliko je to zadovoljstvo kada na svim svjetskim festivalim, nakon kazivanja na crnogorskom, govorim stihove i na tim jezicima. Trudim se da promovišem Crnu Goru na svim kontinentima i da pronosim poruke mira i prijateljstva. Mislim da nam je to potrebno više nego ikad, a cijeli svoj život posvetila sam tome, poeziji, kulturi, humanosti, promovisanju mladih talenata…Vrlo sam aktivna i na društvenim mrežama, koje su postale svojevrsno tržište i alterntivni medij, nalik Televiziji. Upravo ih koristim u dobru svrhu, jer one mogu imti i drugu stranu, isključivo u funkciji poezije i širenja dobrih vibracija i ideja”, govori za Radio Bar, u svom stilu, sa puno žara, romantičarskim zanesenjaštvom i uvijek dobronamjerno, Gordana Sarić, dama u bijelom, neisrcpne energije i optimizma.

Mubera Šabanović je radila kao sekretarka u Ministarstvu odbrane u Sarajevu. Zbog rata, sa djecom je izbjegla u Švedsku, gdje je osnovala Internacionalno udruženje pisaca, pjesnika i likovnih umjetnika Malmo – Švedska. Urednica je časopisa “U zagrljaju duše”. Piše poeziju i slika. Njene pjesme uvrštene su u dvije edicije italijanske i albanske antologije, a dio je i 70 zbornika i antologija širom regiona. Članica je brojnih udruženja pisaca u BiH, Hrvatskoj, kao i Udruženja pisaca Skandinavije – Kraljevine Švedske. Sa Gocom je spojila upravo poezija, a za Radio Bar otkrila je kako se rodilo veliko prijateljstvo sa nikšićkom poetesom.

“Goca je moj anđeo, zvijezda koja sija i koja je moj, i putokaz svim pjesnicima. Kada sam se spremala za festival u Puli, vidjela sam Gocinu objavu na FB-u (na fotografiji puno cvijeća, a u sredini dama sa crvenom kosom) u kojoj ona piše da ide na istu manifestaciju, ali da je sama i da ne poznaje nikoga. Gledam u crvenokosu, ‘moju djevojčicu’, kako je ja zovem, odgovaram joj da ću je rado dočekati, jer i ja dolazim sama i prvi put učestvujem na tom festivalu. To je bilo 2014. godine, i od tada datira naše prijateljstvo i druženje koje se ne može opisati riječima, i koje mi je oplemenilo i obogatilo život. Prepoznala sam u njoj umjetničku dušu, kao što sam i ja, jer poezija je za mene uzvišena umjetnost, koja pripada samom vrhu književnog roda”, ispričala je Mubera, a na to se nadovezuje Gordana Sarić, koja kaže: “Pročitala sam sve Muberine pjesme. Sjećam se njene prve promocije na kojoj sam govorila i na koju me pozvala. Bio je januar, zima steže, mraz je sve okovao, a ja putujem u autobusu u kojem nema grijanja. Nije bilo dileme hoću li ići, niti daljina Crna Gora- Švedska može biti prepreka za istinsko i veliko prijateljstvo, jer kako kaže pjesnik, odnosno ja: ‘Što su prostor i vrijeme kada se voli’. Ili, kako je kazao veliki francuski pjesnik Roger de Bussy ‘Daljina je za ljubav isto što je vjetar za vatru, male gasi, velike raspiruje’. Takvo je prijateljstvo i ljubav između moje Mubere i mene, a njena poezija je nježna, puna mjesečine, ljubavi, sjećanja i nostalgije, kakva i jeste Mubera, moja otmena dama, suptilna i duboko emotivna”, istakla je Goca, koja navodi da upravo njihove prijateljstvo potvrđuje jednu od njenih osnovnih životnih maksima i postulate – da je Bog stvorio čovjeka, bez nacije i vjere, i da svi moraju biti ujedinjeni, poštovati i voljeti jedni druge.

“U osnovi svega su osjećaj i duša. Duša je polazna ćelija cijelog mog bića. U svemu to tražim. Pjesma, muzika, međuljudski odnosi, moraju imati dušu. Plašim se da danas mladi to ne njeguju i ne posvećuju se takvoj vrsti umjetnosti, koja ih može oplemeniti. Moj život je tvrđava od sna, tkana od poezije, kulture, umjetnosti. Ni ja, ni Mubera ne pratimo vijesti i teške i sumorne informacije koje nam se plasiraju. Ne mogu da prihvatim da postoje podjele među ljudima i zlo. Nije važno kojem se božanstvu molimo, poštujmo jedni druge, volimo se i težimo napretku. Slušam isključivo klasičnu muziku i naše društvo mora voditi računa o edukaciji i progresu mladih generacija”, poručila je Gordana Sarić, po čijoj želji je u emisiji na Radio Baru emiotovana Betovenova “Mjesečeva sonata”, Vangelis, španska muzika…

Narednih dana Gordana i Mubera putuju u Sarajevo, gdje će, 20. maja u reprezentativnom prostoru, Muzeju pozorišne umjetnosti, biti predstavljena zbirka poezije Mubere Šabanović “Bezvremena ljubav”.

“Zbirku sam posvetila svojoj djeci koja su moja snaga i vjetar u leđa. Doći će brojni književnici i intelektualci, a najavljeni su i naši prijatelji iz Srbije, Hrvatske i Makedonije. Nastavljamo da spajamo i širimo mostove prijateljstva. Koliko je to važno znamo najbolje mi, koji smo osjetili strahote rata. Priželjkujemo i molimo da se to više nikada ne ponovi”, zaključuje pjesnikinja Mubera Šabanović.

Share.

Comments are closed.