34. izdanje Barskog ljetopisa u znaku crnogorskih autora, predstava i muzičara

Barski ljetopis”, festival zahvaljujući kojem je grad pod Rumijom tokom ljetnjih mjeseci više od turističkog mjesta, biće održan od 15. jula do 6. avgusta. I ove godine tokom tri sedmice publika će uživati u pozorišnim, filmskim, muzičkim, književnim, likovnim segmentima, a biće organizovano i nekoliko pratećih programa.

Koncertom All stars Jazz Ensemble Montenegro, koji čine eminentni muzičari ovog žanra iz Crne Gore počeće 34. izdanje “Barskog ljetopisa”. Nastup je zakazan za 15. jul u 21 sat, a biće održan na Ljetnjoj sceni Doma kulture. Selektor muzičkog programa je Vladimir Maraš.

Tokom tri sedmice fokus festivala biće na crnogorskim autorima i umjetnicima koji će dobiti priliku da promovišu svoja djela koja su nastala u prethodne dvije godine. Svi programi odvijaće se na scenama i prostorima JP Kulturnog centra Bar, uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera u borbi protiv virusa korona.

“To što će se u okviru festivala predstaviti isključivo autori, predstave i muzičari iz Crne Gore, neće uticati na kvalitet ‘Barskog ljetopisa’. Naprotiv. Imamo kvalitetne umjetnike koji su prepoznati širom svijeta, pa je ovo prilika da svoj rad predstave i na našem festivalu. Svaki dio programa pažljivo je biran, o svemu smo vodili račina, a zbog ograničenog budžeta ove godine će festival trajati samo tri sedmice. Tokom tog perioda potrudićemo se da svi Barani, ali i gosti koji vole umjetnost zaista uživaju”, kazala je producentkinja “Barskog ljetopisa” Milena Charan.

Tokom tri sedmice ljubitelji pozorišta imaće priliku da odgledaju nekoliko predstava, kao što su “Don Kihot” u režiji jednog od najuglednijih reditelja regiona Andraša Urban koja je rađena u korpodukciji Barskog ljetoisa i Gradskog pozorista Podgorica. Biće izvedena i predstava „Kozocid“ autorski projekat Vide Ognjenović nastale u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica. Selektor programa je Milija Šćepanović. On je zadužen i za filmski program koji se realizuje u saradnji sa institucijama kulture među kojima su Crnogorska kinoteka, Filmski centar Crne Gore i Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja.

Akadamski slikar Dragan Karadžić predstaviće svoje radove u okviru likovnog segmenta čiji je selektor Milun Lutovac.

Romani Ognjena Spahića – “Pod Oba sunca”,  Jasenke Lalović – “Kastigulja” i Aleksandra Radunovića Popaja “Drame – porodični ciklus” biće predstavljeni u okviru književnog programa za koji je zadužen Stefan Bošković.

Poseban segment “Barskog ljetopisa” čini program BARS posvećen autorima iz Bara. Ovim segmentom upravlja publicista Željko Milović, a ove godine barski autori biće predstavljeni kroz četiri večeri.

“Napominjem da ćemo kompletan program ‘Barskog ljetopisa” po svim segmentima predstaviti na konferenciji za novinare koja će se održati uoči festivala“ dodala je Charan.

Festival se odžava uz podršku Opštine Bar i TO Bar.

Share.

Comments are closed.