Abazović u Slobodnoj zoni Luke Bar: Šverc cigareta klinički mrtav

Siguran sam da od današnjeg dana, sa velikim stepenom sigurnosti, možemo reći da je šverc cigareta preko Luke Bar i u Crnoj Gori, klinički mrtav i srećan sam i zadovoljan što smo jednu fazu u potpunosti završili”, kazao je premijer Dritan Abazović prilikom posjete Slobodnoj zoni Luke Bar, gdje se od danas oduzima više desetina miliona eura vrijedna zaliha duvanskih proizvoda bez akciza.

U posjeti Slobodnoj zoni luke, pored premijera, bili su još i ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar bez portfelja Zoran Miljanić, direktor Uprave prihoda i carina Rade Milošević i pomoćnik direktora zadužen za borbu protiv organizovanog kriminala Dejan Knežević.

Cigarete se oduzimaju, jer nije produžen rok za skladištenje duvanskih proizvoda u Slobodnoj carinskoj zoni.

Premijer je istakao da se radi o formalnom završetku onoga što je ranije započeto – da se u potpunosti suzbije šverc cigareta preko Luke Bar.

“Mislim da je današnja aktivnost od presudnog značaja, jer se konačno, u potpunosti, obustavlja bilo kakva djelatnost koja i može da ima primisao šverca cigareta. To je bio najunosniji posao u Crnoj Gori kada je riječ o kriminalu u proteklih 20 godina. Procjenjivalo se da se radi o poslu koji je ‘težak’ 500 miliona eura godišnje. S ovim se stavlja tačka i mislim da je jako važno da vratimo kredibilitet državi Crnoj Gori, Luci Bar, Upravi carina i i svim onim ljudima”, poručio je Abazović.

Premijer je istakao da, nakon sprovođenja svih propisa i svega što je predvidio zakon, a uz veliku podršku direktora Uprave carina, “došli smo u situaciju da preko 100 hiljada paketa cigareta postaje vlasništvo Crne Gore”.

“Naša je intencija da uspostavimo zakonodavnu infrastrukturu, kako ovo ne bi išlo na uništavanje, već da pokušamo, ukoliko se za to pronađe zakonski okvir, da se na legalan način proda i pare konačno ‘upumpaju’ u budžet i u svrhu pomoći građanima Crne Gore. I u narednom periodu, sve aktivnosti Vlade koje se tiču borbe protiv organizovanog kriminala biće usmjerene na to da se sve ono što je nelegalno zaplijenjuje i stavlja u funkciju građana”, naveo je.

Abazović je dodao i to da ovo nikada nije bio državni posao, te da je to velika prevara koja se plasirala građanima.

“Ovo je bio posao od kojeg su samo pojedinci imali korist, a država i njen ugled imali ogromnu štetu. Mi danas završavamo sa ovim procesom, transport na bezbjednijim lokacijama trajaće nekoliko dana, a paralelno sa tim Ministarstvo finansija i Uprava carine i prihoda preduzimaće sve aktivnosti u cilju stvaranja zakonodavnog okvira, da vidimo kako možemo postupati sa ovom robom u narednom periodu”, objasnio je Abazović.

On je istakao da Vlada ohrabruje nadležne institucije, prije svega SDT, da shodno svojim zakonskim mogućnostima, preduzimaju aktivnosti i otkrivaju ono što se dešavalo u prethodnom periodu.

Abazović smatra da Luka Bar zaslužuje drugačiji tretman i dodao je da će se svi potruditi da do toga dođe.

“Vjerujem da je ovo najvažnija strateška tačka budućeg razvoja Crne Gore i naše aktivnosti sada treba da se usmjere na druge, legalne biznise, kako bi svi građani Crne Gore od ovoga imali koristi. Ovo je lijepa vijest za sve one koji žele pravdu u Crnoj Gori, a ružna za sve one koji su koristili Luku Bar, resurse, infrastrukturu Crne Gore da bi se bogatili na nelegalan način. Napravićemo popis kompletne robe, sa svim markama i vidjeti da, ako se za to uspostave zakonski uslovi, to prodamo na inostrano tržište”, istakao je Abazović.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da je intencija da se, nakon što se popiše roba koja je ovdje pronađena i koja će se izmjestiti na bezbjednu lokaciju, nađe zakonski model da se izveze iz Crne Gore.

“Ona ne može biti plasirana na unutrašnje tržište i polako dolazimo do nivoa da je vrlo malo ostalo prostora za nelegalno tržište unutar Crne Gore. Naravno, prvo ćemo da nađemo mehanizme akciznog opterećenja, kako bi ova roba imala smisla da se može pod punim nadzorom države, izvesti iz Crne Gore. Naći ćemo model koji je optimalan i mislim da ćemo na taj način prihodovati ozbiljna sredstva u budžet, koja treba da budu strogo namjenjena upravo u svrhe svih onih koji su od ovakvih stvari imali štetu”, kazao je Damjanović.

Ministar finansija smatra da Luka Bar i Slobodna zona, koje su bile pod jednim ružnim imidžom šverca duvana i droge, treba da dobiju novo obličje i da budu upotrijebljene u korist Crne Gore i njenih građana.

“Ukoliko bi se sadašnja zakonska opterećenja, koja su natržištu cigareta, primjenila na ovu robu ipak nižeg kvaliteta, ona ne bi imala nikakvu ekonomsku prohodnost ni unutar Crne Gore, ni van. Moramo naći precizan model, da vidimo gdje bi mogla ova roba da se upotrijebi van Crne Gore, a da, naravno, budžet ima koristi”, pojasnio je.

Premijer je na kraju uputio apel poslanicima, kazavši da je “ovo zajednička priča svih dobronamjernih građana i političkih subjekata da zajednički podržimo jednu zakonsku infrastrukturu koja će nam omogućiti da konačno prihodujemo”.

“Radi se o velikoj cifri koja bi bila značajna podrška… Vjerujem da niko od 81 poslanika, ukoliko se to nađe pred njih, neće biti protiv takvog rješenja. Bila bi tragedija da se na ovome sve završi – da oslobodimo slobodnu zonu i eventualno prodamo cigarete van Crne Gore, a da niko nikad ne odgovara za to. Naša ideja je da pokušamo da nivelišemo stvari i da dovedemo do veće socijalne pravde u Crnoj Gori, a vjerujem da su ovakve aktivnosti definitivno korak ka tome”, poručio je.

Abazović se nada da će jedan dio nedostatka u Fondu zdravstva isplatiti upravo od robe koja je danas postala državno vlasništvo.

“Ne želim da pravim pritisak da će to tako biti upotrijebljeno. U svakom slučaju, država je tu da servisira i pomaže, ali da bi država zaživjela u pravom smislu riječi, ona mora da mijenja imidž. Vrlo sam optimističan i siguran sam da će ovakve stvari pomoći i da te nasljeđene probleme serisiramo na krajnje ispravan način”, zaključio je Abazović.

Share.

Comments are closed.