Uprava za saobraćaj: Za put preko Sutormana u dvije godine utrošeno 360.000 eura

Od 31. jula 2020. godine, od kada je u nadležnosti Uprave za saobraćaj alternativni put od Bara do Virpazara preko Sutormana, kroz program redovnog održavanja utrošeno je oko 360.000 eura, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za saobraćaj.

Taj državni organ nema izdvojen podatak koliko se na godišnjem nivou potroši za održavanje same dionice od Petrovca do raskrsnice za tunel Sozina, preko Paštrovačke gore, na kojoj je znatno smanjen intenzitet saobraćaja nakon izgradnje tunela Sozina.

“Dužina dionice puta od Petrovca do raskrsnice za tunel Sozina iznosi 23,25 km. Nakon izgradnje tunela Sozina intenzitet saobraćaja je znatno smanjen tako da prosječni godišnji saobraćaj na dnevnom nivou iznosi oko 1.500 vozila”, rekli su Pobjedi iz Uprave za saobraćaj.

Odgovarajući na pitanja u kakvom je stanju alternativni put od Bara do Virpazara preko Sutormana, da li se održava i da li je i koliko investirano u njegovo održavanje i rekonstrukciju, iz Uprave za saobraćaj su saopštili da je odlukom Vlade o kategorizaciji državnih puteva, iz novembra 2019. godine, ovaj put dužine 32 km kategorisan kao regionalni put R-28, a do tada je bio kategorisan kao lokalni put u nadležnosti Opštine Bar.

Ovaj put preuzet je od Uprave za saobraćaj 31. jula 2020. godine.

“Redovno i investiciono održavanje ovog puta je bilo na dosta niskom nivou: veliki broj klizišta, oštećena kolovozna konstrukcija, zapušteni objekti za odvodnju, obrastao drvećem i rastinjem itd. Preuzimanjem ovog putnog pravca pristupilo se njegovom detaljnom čišćenju od odronjenog materijala, stavljanju u funkciju objekata za odvodnju, sječi šiblja i drveća sa ciljem obezbjeđenja bolje saobraćajne preglednosti, popravci kolovozne konstrukcije, privremenoj sanaciji većeg broja klizišta”, precizirali su iz Uprave za saobraćaj.

Predstavnici Uprave naveli su da je kroz program redovnog održavanja od dana preuzimanja do sada u ovaj regionalni put utrošeno oko 360.000 eura.

“Planom nijesu predviđene investicije za rekonstrukciju ovoga puta”, rekli su iz Uprave za saobraćaj.

Share.

Comments are closed.