Baranin Jakša Ćalasan radove predstavio podgoričkoj publici

Akademski slikar iz Bara Jakša Ćalasan, predstavio je preksinoć nove radove podgoričkoj publici u Galeriji Art, u sklopu kolektivne izložbe “Online/Offline”, na kojoj učestvuje zajedno sa još dva crnogorska umjetnika: Romanom Đuranovićem i Tadijom Janičićem.  

“Otvaranje izložbe bilo je jako posjećeno. Sva trojica smo iz Crne Gore, pa su došli i brojni prijatelji, nama dragi ljudi, tako da je bila je baš lijepa atmosfera”, kazao je Ćalasan, sumirajući utiske.

Priča da se sa Tadijom zna još od fakulteta (zajedno su studirali u Novom Sadu) čak su i kumovi. Romana takođe poznaje od ranije. No, organizatorka izložbe, kustoskinja mr Maša Vlaović , to nije znala kada ih je pozvala da izlažu zajedno.

“Ona je nas pronašla i povezala kao ljude koji se bave sličnim temama. Koncept izložbe i naziv bila je njena ideja. Mislim da je napravila interesantu priču: ja sam izložio slike, Tadija crteže a Roman pored slika i neke objekte. Čini mi se da je i publici bilo zanimljivo da sve to vidi na jednom mjestu”, zadovoljan je Ćalasan.

U Galeriji Art predstavio je najnovije radove, koje je stvarao u svom ateljeu tokom 2021. godine.

“Izložio sam šest malih i jednu sliku srednjeg formata. Sve su ulja na platnu. Na malim formatima su figure šest muškaraca, kao i jedna žena, odnosno par, koje je Maša Vlaović nazvala ‘Adam i Eva’. Iako nijesam taj naziv eksplicitno dao, mislim da je to njeno zapažanje dobro. Eto, to je nešto što sam u zadnje vrijeme slikao. Volim da izlažem ono što sam novo uradio, a ne nešto od ranije”, kazao je Jakša za Radio Bar i Bar Info.

Period pandemije je i za njega, kao i za mnoge umjetnike, bio produktivan.

“Možda malo čudno zvuči, ali mislim da su u ovom periodu umjetnici, na neki način profitirali. S jedne strane- sve je stalo, a sa druge, otvorilo se dosta toga… Imali smo više vremena i bilo je inspirativno za rad. I Tadija i Roman su takođe u prethodnom periodu puno uradili, tako da i to što su ovi radovi nastali tokom pademije, može biti zajednička nit koja nas spaja”, smatra Ćalasan.

Ovih dana vraća se u atelje kako bi nastavio rad na slikama koje je započeo.

“To je kao neka vrsta dnevnika. Spontano ide, ne zadajem sebi neke teme i zadatke, već- gdje me inspiracija odvede”, zaključuje ovaj slikar neobičnog umjetničkog izraza.

“Jakša Ćalasan predstavlja slike na kojima se pojavljuju digitalna lica, kao produkt konzumerističkog društva, koji sadrže više identiteta, uglavnom nedovršenih. Na ekranima se smjenjuju simulacija života i razne intrige (ljubavne priče, ubistva, španske serije, harlekini, pejzaži). On sve to uvezuje u jednu sliku i pokazuje koliko te zavodljive scene stvaraju nešto što podsjeća na život“, istakla je mr Maša Vlaović.

U katalogu koji prati postavku “Online/Offline” ona je zapisala:  

 ,,Izlaganje života u virtuelnom prostoru postalo je trend, koji je istovremeno najjednostavniji način borbe protiv usamljenosti i dosade. Ušli smo, kako Majkl Hajm (Michael Heim) to definiše, u virtuelni realizam koji predstavlja umjetničku formu i način života sa novom tehnologijom, u kome je istaknuta spona između kompjutera i ljudskog duha. Na taj način nastaje svijet privida i iluzije, u kome pojedinci bježe od realnog života, uskačući u jedan idealizovani sajber prostor, gdje svako može biti ono što želi. U virtuelnom prostoru svi imamo prijatelje, koji se mogu mjeriti realnim brojkama (2,3 miliona, 24,2 hiljade, trocifreni, dvocifreni brojevi…); tu niko nije usamljen, pa to postaje veoma poželjan i jednostavan mehanizam za prevazilaženje samoće, tjeskobe, osjećaja izopštenosti, pasivnosti. U virtuelnom prostoru pripadamo određenim grupama, utapamo se u gomilu informacija i samim tim imamo mogućnost konstantnog izgrađivanja i mijenjanja identiteta (…) Upravo sva tri umjetnika kao predmet svog istraživanja uzimaju savremenog čovjeka koji postaje hladan, otuđen, sve bliži mašini, kiborgu, jer potpada pod plašt konzumerističkog svijeta i njegovih vrijednosti.”

Izložbu su organizovali Muzeji i galerije Podgorice a u Galeriji Art izložba će biti u postavci do 12. marta.

Share.

Comments are closed.