Milena Vukoslavović učestvovala na Osten Art Festivalu – New BAG 2022

Baranka Milena Vukoslavović, zajedno sa grupom mladih crnogorskih likovnih umjetnika, učestvovala je na “Osten Art Festival-u” – “New BAG (Balkan Artistic Generation) 2022” u Skoplju. Njihov desetodnevni rezidencijalni boravak, tokom kojeg su nastajali radovi i izložbu, koja je otvorena 1. februara, podržali su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Prijestonica Cetinje.

“’Osten’ kao umjetnička institucija postoji već 75 godina. Najpoznatiji su po bijenalu crteža koje redovno organizuju, a pokrenuli su i ‘Osten Art Festival’ pod nazivom ‘New BAG (Balkan Artistic Generation)’. Koleginica Romana Pehar je dobila poziv za učešće na festivalu. Ona je imala zadatak da selektuje autore iz Crne Gore i bude koordinatorka ovog projekta, koji je uključivao desetodnevnu rezidenciju u ‘Osten’ galeriji i našu zajedničku izložbu u tom prostoru”, kazala je Vukoslavović za Radio Bar i Bar Info po povratku iz Skoplja.

Pored nje, učestvovali su Ana Aleksić (Podgorica), Jovana Pestorić (Morinj), Bojana Popović (Budva), Srđa Dragović (Kolašin), Radovan Vukasović (Cetinje) i koordinatorka projekta Romana Pehar (Kotor).

“Iako je izložba predstavljala krajnji proizvod ove naše rezidencije, daleko veći utisak je ostavio sam proces rada u prostoru ‘Osten’ galerije. Već duže vrijeme nijesam bila u prilici da dijelim radni prostor sa kolegama, tako da je posebno zadovoljstvo predstavljalo to što smo funkcionisali kao tim, iako smo sve vrijeme bili posvećeni individualnim radovima, u skladu sa vlastitim izrazima, jer, ipak je riječ o raznolikoj grupi autora. Odlučila sam da se predstavim sa jednim radom, tehnika je akril na papiru, i u ovom slučaju je to bila slika nešto većeg formata nego inače. Odabrala sam lokalni motiv iz starog grada (Skoplje)”, dodala je Vukoslavović.

U najavi za sada ima dvije izložbe.

 “Prva će biti samostalna izložba u Beogradu, u prostoru Autonomnog Kulturnog Centra Matrijaršija, a druga će biti kolaborativna, sa mojim partnerom Srđom Dragovićem u Modernoj galeriji (Podgorica). U međuvremenu ću se truditi da što aktivnije slikam”, najavila je ova mlada umjetnica.

Milena Vukoslavović (1990, Bar) je apsolventkinja grafike na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Izlagala je na više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bavi se crtežom, slikarstvom, zidnim slikarstvom, ilustracijom, a održava i likovne radionice za djecu.

Share.

Comments are closed.