Barske proljećnje radosti obradovale djecu na trgu

Već drugi dan na gradskom trgu su štandovi, prepuni živopisnih rukotvorina, ali i pravih umjetničkih djela. Riječ je o festivalu „Barske proljećne radosti“, koji se prvi put organizuje u našem gradu, uoči Uskrsa/Vaskrsa, a trajaće do 26. aprila.

Ljiljana Vujović iz NVU „Žene Bara kuvaju srcem“ ističe da su organizatori htjeli da „grad osjeti praznični duh“.

Ljiljana Vujović

“Ideja festivala ‘Barske proljećne radosti’ prije svega je bila upravo takva kako i njeno ime govori, da se gradu Baru da neka malo radosnija atmosfera u danima ispred Uskrsa i Vaskrsa, da djeci priuštimo nešto što je u svim gradovima, čak i u okruženju, u našoj neposrednoj blizini i svijetu uopšte, potpuno normalno, da se ta praznična atmosfera osjeća. Naravno, kod nas je to u mnogo manjem obimu, ali to je prvi korak ka nečemu novom u Baru. Uz to, ideja je da se okupe sve škole grada Bara, svi vrtići, svi činioci koji mogu doprinijeti da se djeca druže, da se upoznaju, da grad i stanovnici osjete neku radost. Ta ideja živi još od prošle godine, a uz to, znate da se žene grada Bara bave jednom specifičnom vrstom pomoći ugroženima i nesnađenima u ovom životu, a to je Narodna kuhinja koju smo otvorile 5. novembra. Sve što se nalazi na bazarima u okviru festivala ‘Barske proljećne radosti’, upravo se prodaje i izloženo je na gradskom trgu iz te želje da se pomogne Narodnoj kuhinji i njenim korisnicima”, kazala je ona.

Vujović je posebno zahvalila svim akademskim umjetnicima iz Bara koji su ovom Festivalu, prevashodno Narodnoj kuhinji i Ženama Bara poklonili po jedan svoj rad. Izložba će biti upriličena 25. aprila.

Festival organizuju tri NVO – “Žene Bara velikog srca”, “Edukativni centar Bara” i DES “Scena”, uz podršku TO Bar, Kulturnog centra, Štamparije “CDM”, Društva maslinara i Kluba mladih volontera “Klupko”.

Novac od prodaje suvenira i drugih rukotvorina namijenjen je finansiranju Narodne kuhinje, a kruna festivala biće prodajna izložba slika, od koje će prihod biti doniran Narodnoj kuhinji.

Share.

Comments are closed.