Gimnazijalci položili ispit humanosti

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi “Luka Bar”; u saradnji sa opštinskom organizacijom Crvenog krsta, DDDK ”Željeznička stanica Bar” i Odjeljenjem za transfuziju krvi barske bolnice, i ove godine je organizovalo akciju dobrovoljnog davanja krvi sa profesorima i maturantima srednjih škola u Bar.

Prvi su rukav zasukali učenici Gimnazije, a odziv je, kažu davaoci, bio tradicionalno dobar. Među onima koji su danas po prvi put dali krv ima jednako djevojaka i mladića.

Đorđe, Miona i Ines bez oklijevanja su dali dragocjenu tečnost. Kažu, zadovoljstvo im je da nekome pomognu, a Ines ističe i da su njeni roditelji davaoci, pa zapravo nastavlja porodičnu tradiciju.

Primarijus dr Dragan Radonjić objasnio je koje su dobrobiti davanja krvi za same davaoce.

“Ukratko, dobrobiti za davaoce ove dragocjene tečnosti su višestruke. Prije svega, ovdje se radi jedan kontrolni pregled zdravstvenog stanja onih koji daju krv. To su mladi ljudi, mahom svi zdravi, ali mi kontrolišemo rad srca, pluća, kvalitet krvi i stanje krvnog pritiska. Ako su ti parametri zadovoljavajući, može se pristupiti samom činu davanja krvi”, kazao je dr Radonjić i dodao da na na licu mjesta provjeravaju krvne grupe davalaca onima koji je ne znaju, uz dodatnu provjeru u Odjeljenju za transfuziju barske bolnice.

Radonjić je istakao da je davanje krvi višestruko korisno za sve zdrave osobe, starosti od 18 do 65 godina.

Predsjednik DDDK “Luka Bar”Božo Joličić ističe da je kroz ovo društvo u 50 godina rada prošlo više od deset hiljada davalaca, te da su prošle godine prikupili 800 jedinica krvi.

Ipak, zbog problema koje društvo ima, obratili su se predsjednicima Republike, Vlade i Skupštine Crne Gore, kako bi se zakonski i institucionalno poboljšao status davalaca.

Joličić ističe da su davaoci, na nedavno održanom okruglom stolu, zaključili da Zakon o obezbjeđivanju krvi ne sadrži potrebne odredbe za kvalitetnno organizovanje dobrovoljnog davalaštva. On ističe da je u zemljama Evropske unije davalaštvo na nivou nacionalnog programa, te da se aktvnost odvijaju u sklopu Crvenog krsta.

Takođe, kaže on, davaoci smatraju da je potrebno više promovisati ovaj humani čin u svim sredinama, baš kao što su danas najbolji primjer pružili upravo profesori Gimnazije.

Joličić podsjeća da u Zagrebu dobrovoljni davaoci imaju pravo na besplatan javni prevoz, da su u Sloveniji oni koji su dali krv 100 puta počasni građani, te da je dužnost svih da mlade učimo humanosti. Prvo ličnim primjerom, ističe on, a potom i dobrom saradnjom institucija države, uz uvažavanje onih koji na taj način spašavaju živote.

Share.

Comments are closed.