VIDEO: Završna konferencija projekta Uključimo se, zaposlimo OSI

Nakon uspješno završenog projekta “Uključimo se, zaposlimo OSI”, nekoliko pripadnika te populacije zasnovalo je radni odnos, saopšteno je na današnjoj završnoj konferenciji u hotelu “Sidro”. Projekat, u sklopu kojeg je organizovano više edukativnih radionica, trajao je dvanaest mjeseci, a organizovala ga je Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj, uz podršku kolega iz Podgorice, Danilovgrada i Kolašina. Budžetska sredstva obezbijedio je Zavod za zapošljavanje Crne Gore.

Završna konferencija jednogodišnjeg projekta bila je posvećena predstavljanju rezultata, razmatranju olakšica prilikom zasnivanja radnog odnosa osoba sa invaliditetom i značaju njihovog zapošljavanja u biznis sektoru.

 “Unaprjeđenjem vještina i znanja lica sa invaliditetom kroz ovaj projekat značajno smo uticali na poboljšanje njihovog položaja na tržištu rada. Rezultati nakon dvanaest mjeseci su: šestoro lica obučenih za radno mjesto ‘Poslovni administrator/ka’, šestoro specijalizovanih za rad u kopirnici, petoro sa šestomjesečnim radnim iskustvom, a obezbijedili smo i neophodnu opremu za štampanje i kopiranje. Od šestoro polaznika, petoro je zasnovalo radni odnos, četvoro u Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj, a jedno lice je bilo zaposleno u ‘Kadru plus’ u Baru. Nakon završetka projekta, Organizacija je dužna da zaposli jedno lice sa invaliditetom. Očekujemo da ćemo zaposliti dvije osobe u Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj, a jedno kod privatnog poslodavca”, kazao je Veselin Joketić, predsjednik, koji je istakao da je ta Organizacija uspostavila odličnu saradnju sa Fakultetom za poslovnu ekonomiju i Fakultetom za poslovni menadžment u Baru.

Veselin Joketić

“Potpisali smo memorandume o saradnji i oni  će, na početku, biti glavni korisnici naših usluga, jer studenti najčešće koriste usluge kopirnica. To znači da smo vrlo brzo stvorili preduslove za uspješno poslovanje”, naglašava Joketić.

Marija Božović je veoma srećna što je bila dio projekta i što je uspjela da se zaposli u Organizaciji slijepih za Bar i Ulcinj, čiji je član.

“Moje prvo radno mjesto je u Organizaciji slijepih i to mi je veoma drago. Tu pronalazim sebe u potunosti i voljela bih da trajno obavljam taj posao. Posebno sam zahvalna  predsjedniku Organizacije Vesku Joketiću koji nam je nesebično prenosio svoje znanje”, kazala je za Radio Bar i Bar Info Marija Božović.

Marija Božović

Nataša Kovačević, savjetnica za poslovnu rehabilitaciju u Zavodu za zapošljavanje objašnjava da Biro rada podstiče i pomaže u pronalaženju posla svima, a posebno OSI populaciji.

“Projekat je bio izuzetno uspješan. Sa evidencije Zavoda u Baru učestvovalo je pet osoba, a iz Podgorice jedna. Od šestoro, uspjeli smo da zaposlimo petoro, a jedno lice pronašlo je zaposlenje mimo projekta, kod poslodavca koji je bio zadovoljan njegovim sposobnostima i znanjem”, kazala je Kovačević.

Osobe sa invaliditetom kao najveću prepreku u zaposlenju navode slabu ponudu zanimanja na tržištu rada koja su im dostupna, odnosno koja mogu sa uspjehom obavljati. Zato je ovaj projekat za njih veoma važan, jer im je pružena mogućnost da nauče vještine potrebne na svakom radnom mjestu, a zatim su se  dodatno specijalizovali i stekli praktično iskustvo.

Share.

Comments are closed.