Boravak djece u vrtiću bezbjedan, ipak, broj dolazaka smanjen

JPU „Vukosava Ivanović Mašanović“ uspješno odolijeva izazovima koje već skoro godinu diktira pandemija koronavirusa.

Prema riječima direktorice Stanislave Tanje Bardić, u svih 12 vaspitnih jedinica ovih dana boravi znatno manji broj djece od upisanih.

“Primjera radi, u vrtiću “Pužić Veseljko” u Bjelišima (kapaciteta 240 mjesta) u redovnim okolnostima bilježili smo i do 500 polaznika, a sada je ukupno u svim vaspitnim jedinicama broj mališana oko 540″, slikovito objašnjava Bardić.

Najevidentniji problem predstavlja trenutno zatvaranje područne jedinice u Virpazaru, zbog bolesti higijeničarke. Nijesu u mogućnosti da zamjeni obezbijede prevoz od Bara, pa će šestoro mališana morati da sačekaju do sljedeće sedmice, kada treba očekivati da će taj vrtić ponovo otvoriti vrata.

“Objekat u Crmnici je zatvoren desetak dana. Dugujemo zahvalnost roditeljima na razumijevanju, jer su bez pogovora prihvatili da do oporavka higijeničarke mališani ne dolaze u vrtić”, navodi direktorica.

Od februara je ponovo na snazi uobičajeni režim plaćanja, koji tokom januara, zbog prazničnih dana, nije važio. U proteklom periodu bilježe i ispisivanje znatnog broja djece iz vrtića, jer su roditelji procijenili da im je, dok traje pandemija, bezbjednije da ih zadrže u porodičnom okruženju.

“Kada roditelji procijene da su se stvorili uslovi da njihovo dijete ponovo krene u vrtić, mogu da obnove ugovor po pojednostavljenoj proceduri- potrebno je samo da dođu u našu upravu i potpišu novi”, kaže Bardić.

Ispisivanje djece je, kako ističe, bilo neophodno zbog obaveze plaćanja zakupa izdavaocima poslovnih prostora u kojima radi nekoliko vaspitnih jedinica. Novac za tu namjenu izdvajaju iz budžetskih sredstava ustanove, a dug po tom osnovu je zbog izostajanja djece i smanjenog priliva, rastao. 

“Problem tokom posljednjih mjeseci predstavlja i nedostatak kadra- vaspitača, kuhinjskog osoblja… koji su na bolovanju. Zbog vanrednih okolnosti, prinuđeni smo da osoblje premještamo iz objekta u objekat, pa je organizaciju rada pod uslovima koje smo ustanovili i precizirali početkom školske godine, u ovom momentu, nemoguće realizovati. Vaspitači tako nerijetko rade i smjenu i po, jer tog kadra nema na evidenciji Biroa rada, pa je ovo jedini način da sve uskladimo, a da djeca ne trpe”, objašnjava Bardić.

Boravak mališana u vrtiću, organizacija vaspitnog procesa u vanrednim uslovima se, podvlači Tanja Bardić, odvija u dogovoru sa Institutom za javno zdravlje i Ministarstvom prosvjete, sve je “javno i transparentno”.

“Na kraju svake sedmice šaljemo obavještenje o broju oboljelih u ustanovi- djece i osoblja, poštujemo sve protokole i epidemiološke mjere  sa ciljem suzbijanja pandemije COVID- 19. Raspolažemo sa svim potrebnim materijalom- dezinfekcionim sredstvima, maskama, vizirima… Olakšavajuća okolnost je što djeca nemaju obavezu nošenja maski. Ipak, i ona se moraju pridržavati preporuka koje podrazumijevaju povećan nivo higijene, pranje ruku…” zaključuje direktorica JPU “Vukosava Ivanović Mašanović”.

Radno vrijeme državnog vrtića u Baru je od 6 i 30 do 16 časova.

Share.

Comments are closed.