Božović: U barskom parlamentu zadovoljni smo ovogodišnjim učinkom

Prije deset mjeseci na funkciju predsjednice Skupštine opštine Bar stupila je mlada, energična mr Milena Božović. Postojala je, prisjeća se, prilična doza treme, koja je naposljetku ipak bila stimulativna i produktivna, pa je Božovićeva opravdala povjerenje onih koji su procijenili da je upravo ova Sutomoranka najbolji izbor za vršenje odgovorne i zahtjevne dužnosti. U njene potencijale su, kako kroz osmjeh priča “više vjerovali drugi, nego ona sama”. Danas je srećna što se pokazalo da su bili u pravu.

U susret Danu opštine Bar, mr Milena Božović bila je gošća emisije “Sunčanom stranom ulice” na talasima Radio Bara.

RB/BI: Nakon deset mjeseci na čelnoj poziciji barskog parlamenta, možete li se odvažiti da ustvrdite da, i pored brojnih disonantnih tonova kojima svjedočimo tokom rasprave bezmalo o svakoj značajnoj tački, ipak na kraju prevlada demokratija i korektnost u njegovom radu i prilikom donošenja odluka?

Božović: Tako je, ali ipak na kraju prevlada korektnost u radu. S obzirom da Skupštinu čine odbornici vlasti i opozicije, normalno je da imamo različite stavove i mišljenja o određenim pitanjima. Trudim se da tolerancijom, širokim sagledavanjem i pravnom regulativom, usmjeravam diskusiju da na kraju dođemo do pomirljivih i najboljih rješenja, a nijesu rijetki slučajevi da smo svi jedinstveni oko suštinskih odluka koje donose boljitak za građane.

RB/BI: Kako doživljavate funkciju koju obavljate?

Božović: Biti na čelu SO je velika čast i privilegila. Nije uobičajeno da se na čelna mjesta postavlja neko mlad, a posebno ne žena. Funkciju doživljavam kao veliku odgovornost i veliku obavezu, zbog toga posvećeno i predano radim. Kao Predsjednica skupštine, najvišeg zakonodavnog organa opštine, trebam da budem primjer tretiranja ženske populacije na vodećim funkcijama. Smatram da je to dokaz zrelosti društva i potrebe za što veće uključivanje žena u politički i javni život.

RB/BI: Kako karakterišete rad Skupštine u doba korone, pred kojim barijeram ste primorani da zastanete, pa s tim u vezi, ima li odluka koje moraju sačekati neka povoljnija vremena?

Božović: S obzirom da već dvije godine živimo i radimo u drugačijim okolnostima, moram reći da pandemija nije omela Skupštinu da za sve ovo vrijeme redovno zasijeda i obavlja ulogu zakonodavne vlasti kroz usvajanje odluka, da bi u konačnom građani mogli da ostvare svoja prava, tako da Odluke nijesu čekale neka povoljnija vremena, već smo o njima raspravljali i usvajali ih, što je, na kraju i naša obaveza.

RB/BI: Jeste li zadovolji dosadašnjim učinkom, na usvajanje kojih odluka ste najviše ponosni?

Božović: Zadovoljna sam dosadašnjim učinkom, od početka godine smo održali pet sjednice, sa oko 70 usvojenih odluka, a do kraja godine nas očekuju još dvije, od kojih je jedna svečana. Ponosna sam na mjere koje su omogućile olakšice za naše sugrađane u cilju prevazilaženju negativnih efekata izazvanih pandemijom Covid-19, zatim odluke koje stimulišu razvoj poljoprivrede i zanatstva, jer pored turizma moramo da razvijamo i taj segment. Imamo velikih potencijala za razvoj tih grana.

RB/BI: Jedna od krucijalnih riječi, na čijoj praktičnoj primjeni se posljednjih godina insistira, je- transparentnost. Da li je rad lokalnog parlamenta u Baru transparentan?

Božović: Transparentnost jeste vid unapređenja lokalne samouprave i preduslov za efikasnu kontrolu od strane građana. Građani imaju mogućnost uvida putem zvaničnog opštinskog sajta u sve predloge odluka i u usvojene odluke Skupštine. Postoji kvalitetna saradnja sa nevladinim organizacijama, koje mogu da učestvuju u radu sjednice, pod uslovima, na način i po postupku propisanim Poslovnikom o radu Skupštine.

Takođe, idemo korak dalje i u cilju transparentnosti i unapređenja rada sjednice, pa su građani od skoro u prilici da prate skupštinska zasjedanja putem video- prenosa uživo, pored već postojećeg radio- prenosa. U planu za narednu godinu je i nabavka moderne elektronske opreme za kvalitetan rad odbornika. Želim da podsjetim da je moj kabinet otvoren tokom cijele godine za sve sugrađane ponedeljkom, utorkom i četvrtkom, kada imaju mogućnost da mi u direktnom razgovoru upute sugestije, predloge i ukažu na probleme sa kojima se susreću.

Pozivam građane da u što većem broju učestvuju u javnim raspravama na nacrte odluka, da prate rad mjesnih zajednica, kao i novosti na zvaničnom sajtu, jer jedino zajedno možemo stvarati uslove za bolji, ljepši i moderniji grad- grad po mjeri svakog od nas.

RB/BI: Koje odluke će obilježiti rad SO Bar u narednom periodu?

Božović: U decembru nam predstoji sjednica gdje ćemo imati raspravu o najvažnijem dokumentu za jednu lokalnu samoupravu, a to je Budžet za 2022. godinu. Takođe na dnevnom redu će biti i Program rada skupštine kojim će se utvrditi poslovi i zadaci SO za 2022. godinu, tako da ćemo sa usvojenim Programom pripremljeni zakoračiti  u sljedeću godinu.

RB/BI: Bar na čelu lokalnog parlamenta, tog najvišeg predstavničkog tijela u zajednici, u dosadašnjoj praksi, ako se ne varam, nikada nije imao mlađu osobu. Jeste li zadovoljni kako se snalazite, šta Vam pričinjava najviše poteškoća, sa čim se najteže borite?

Božović: Tako je. Jesam do sada najmlađa žena na čelu barske Skupštine, nadam se da će moj primjer da podstakne što više djevojaka i žena da hrabro, slobodno iskorače u svijet koji im pripada jednako kao i muškarcima, i da će svojim zalaganjem, radom i energijom doprinijeti pozitivnim promjenama u zajednici. Ono što mi pričinjava najviše poteškoća jeste vrijeme. Nedostaje mi vremena da mogu svakom sugrađaninu da pomognem, uzimajući u obzir da su vrata mog kabineta otvorena da sve Barane i da sam u stalnoj komunikaciji sa njima. 

RB/BI: Da li su kolege iz odborničkih klupa, jer preovladavaju muškarci, džentlmeni prema mladoj dami koja na njih gleda i prati ih sa pozicije predsjednice Skupštine?

Božović: Dobro pitanje.Kolege su uglavnom džentlmeni. Izuzimajući rijetke i pojedinačne slučajeve. Kada ih ponesu emocije umiju da budu i grubi, ali u tim situacijama pokušavam da na lijep i pristojan način odgovorim svima, da budem tolerantna i da svima pružim jednake šanse.

RB/BI: Kako reaguju kada shvate da su prenaglili ili pogriješili, da se nijesu primjereno ponašali.

Božović: dešava se da na osnovu izraza na njihovom licu mogu zaključiti da im  nije svejedno. Skupština je dom svih odbornika i jednostavno, dešavaju se stavri koje ne možemo predvidjeti. U konačnom, na kraju sve bude onako kako treba.

RB/BI: Imaju li kapaciteta da kažu “izvinite” kada shvate da su pogriješili I da, naravno, ponovo ne “ulete” u istu grešku?

Božović: Naravno da da, ali to uslijedi nakon završetka sjednice, kada se strasti smire.

RB/BI: Kako je ove godine planirana Svečana sjednica SO Bar?

Božović: Svečana sjednica će se održati 24. Novembra, sa početkom u 12 časova u Sali skupštine, gotovo bez zvanica, postujući preporuke Instituta za javno zdravlje, koji nam je dao nam jasne smjernice za taj događaj. Ali to nas ne sprječava da se prisjetimo svih onih koji su svoje živote dali za slobodarske ideje i time zaslužili poštovanje.Takođe, bogat i raznovrstan program trajaće sve do 27. novembra.

RB/BI: Zamoliću Vas za poruku sugrađanima u susret Danu opštine.

Božović: Želim da sugrađanima čestitam 24. novembar, Dan opštine i Dan oslobođenja Bara. Na ovaj važan datum treba da se prisjetimo svih onih koji su svoje živote dali za slobodarske i antifašističke ideale i time zaslužili vječni pomen i poštovanje. Takođe, koristim priliku da im poželim dobro zdravlje, jer je to danas najbitnije i da se što prije vratimo u normalne tokove života.

Share.

Comments are closed.