CINEBar 2020: Povratak u budućnost

Završena je prva faza revitalizacije barskog bioskopa, koja je podrazumijevala reparaciju analognih 35mm projektora MEOPTA V, koji su servisirani i spremni za projekcije.

Kulturni centar Bar nastavlja misiju povratka publike u bioskop, započetu početkom ove godine, naslovljena CINEBar 2020: POVRATAK U BIOSKOP.

„U saradnji sa Crnogorskom kinotekom pokrenuta je akcija prikazivanja kultnih filmskih klasika (domaćih i stranih) sa 35mm filmske trake, što je svojevrstan nastavak CINEBar 2020projekta, samo ovog puta u analognoj varijanti i pod sloganom „POVRATAK U BUDUĆNOST“. U narednih sedam mjeseci (od novembra 2020. do maja 2021.), prikazivaćemo, svake srijede od 19 sati, po jedan kultni klasik. U srijedu 04. novembra, naši kinooperateri zavrtjeće rolne posljednjeg filma uglednog crnogorskog reditelja Branka Baletića „Lokalni Vampir“. Sa posebnim zadovoljstvom možemo najaviti da će projekciji prisustvovati reditelj, koji će svečano otvoriti filmski program za mjesec novembar“, najavio je reditelj Milija Šćepanović, koordinator kulturno- umjetničkog programa.

Projekcije će biti organizovane u skladu sa preporukama i smjernicama NKT-a i Instituta za javno zdravlje Crne Gore za organizovanje kulturno- umjetničkih događaja. Broj ulaznica biće ograničen na 50 po projekciji, mogu se rezervisati pozivom na broj telefona 063/473-500 ili putem Instagram i Facebook profila Kulturni centar Bar.

„Ako izuzmemo kultnu salu muzeja Jugoslovenske kinoteke, u Kosovskoj ulici u Beogradu, Kulturni centar Bar će biti jedino mjesto na mapi jugoistočne Evrope, gdje će publika moći da uživa u analognim projekcijama. Vintage estetika je u modi, prodaja ploča u 2019. je premašila prodaju digitalnih nosača, a mi vjerujemo da je užitak gledanja filma sa „celuloida“ neponovljivo i originalno iskustvo za filmofile“, zadovoljan je Šćepanović.

Druga faza revitalizacije barskog bioskopa podrazumijevaće digitalizaciju kinotehničke opreme Doma kulture, odnosno, nabavku savremenog DCP projektora najnovije generacije, kao i DOLBY 7.1 sistem, ozvučenja.

„Tokom februara, prikazali smo 15 naslova na 16 premijernih projekcija i za sedam dana prodali 2.605 ulaznica i na taj način nedvosmisleno potvrdili neophodnost digitalizacije bioskopa u Baru. Proces unapređenja bioskopa na kratko je zaustavila COVID pandemija, ali ne i prekinula. Zajedno sa našim partnerima nastavljamo angažovanje u ovom pravcu i vjerujemo da ćemo prve digitalne projekcije najnovijih bioskopskih hitova gledati već početkom 2021. godine“, zaključio je Šćepanović.

Share.

Comments are closed.