Dabanović: Kocku sam zamijenio stand up komedijom

Popularni crnogorski i regionalni stand up komičar, Andrija Dabanović, barskoj publici će u srijedu veče, u sali Doma kulture u 19 sati, predstaviti svoj stand up show naslovljen „Mokre glave“.

„Prvi put nastupam u Baru i zaista se radujem susretu s publikom. Korijeni su mi iz Crmnice i nekako imam posebnu emociju što nakon Podgorice nastupam i pred barskom publikom. Moj stand up show je koncipiran na mojoj prošlosti, odrastanju, odnosu sa porodicom, njihovim floskulama koje smo svi ‘pretrpjeli’, zatim muško-ženskim odnosima, takođe govorim i o zavisnosti od kocke… Sve je to, mislim, fino ‘upakovano’ u sat i dvadeset-trideset minuta, u zavisnosti od toga hoće li biti interakcije sa publikom, koja je, naravno, uvijek dobrodošla“, kazao je Andrija Dabanović za Radio Bar i Bar Info.

A da ga publika voli, dokaz su i rasprodate sale širom našeg regiona, gdje god da gostuje. Komplimenti gledalaca mu veoma znače i to je, između ostalog, nešto što ga „gura naprijed da i dalje radi i stvara“.

„Baš sam srećan zbog toga. Svi smo različiti i imamo različiti osjećaj za humor. Nekom se možda i ne svidi. Gledam da budem dosljedan i svoj, da se ne prilagođavam. Jer, ako bi se prilagođavao svima i gledao da se svima to svidi, izgubio bih sebe. Stand up je takav žanr da ste uvijek na ‘ivici’. Tu se ‘ogolite’ pred publikom. Uvijek morate da tražite granicu i da je ne pređete, već da sve bude odmjereno i sa stilom. To je ‘ples po tankom ledu’ ali eto, za sad se održavam“, s osmjehom kaže Andrija.

Objašnjava da je stand up komedija podrazumijeva autorski materijal i stav, te da tu „nema prepričavanja tuđih fora, viceva, anegdota“.

„Scenario sklapam tako što na dnevnom nivou zapisujem neke stvari koje nisu nužno smiješne, odnosno duhovite, ali imaju potencijal da se u to razviju. To su neke sitne anomalije u društvu, ponašanju, nešto u čemu se prepoznajem ili prema čemu imam strast. To kasnije razvijem iz nekog ‘ozbiljnog’ koncepta u duhoviti. Tako sam razvio i ovaj šou, koji doduše nikada nije sasvim isti jer, dosta improvizujem i dosta novih stvari dodam, u zavisnosti od publike, atmosfere, raspoloženja… Zato mi je interesantna stand up komedija i zato sam je zavolio. Nije kao monodrama, gdje morate od ‘A do Š’ da pričate neki tekst koji vam je scenarista ili reditelj dao. Ja sam ovdje i scenarista i dramaturg i reditelj, zato mi se to sviđa“, priča Dabanović.

Malo ko otvoreno priča o problemima zavisnosti, a Andrija o problemu zavisnosti od kocke koji je prevazišao, u svom stand up show-u govori javno kroz specifičan humor.

„Rano sam ušao u sve to, imao sam težak period koji je trajao desetak godina. Lično sam to doživio i prošao, pa sad mogu da pričam na taj način. Ja sam kocku zamijenio stand up komedijom. To je mogu reći neka ‘sublimacija’. Jer, stand up takođe nosi neku dozu adrenalina, rizika… Nije sad poenta što će se ljudi nasmijati kroz moju priču, nego mi se nakon nastupa dešavalo da mi priđe neko ko ima taj problem. Znam da ga uputim na neku literaturu, grupu samopomoći ili adresu gdje može potražiti pomoć. Kroz humor pokušavam indirektno da doprem do nekog, što je mislim važnije nego da se neko nasmije“, zaključuje Andrija.

Andrija Dabanović je rođen 24.02.1991. godine na Cetinju. Završio je Gimnaziju “Slobodan Škerović” u Podgorici. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu (Studije menadžmenta), Univerzitet Crne Gore, 2015/16 godine. Od 2018. godine student je Fakulteta dramskih umjetnosti, odsjek “Film i mediji” na Cetinju. Trenutno je na master studijama dramaturgije. Umjetnički je direktor i producent Stand up festivala “Opuč” koji se već četiri godine održava u oktobru u Podgorici.

Share.

Comments are closed.