Dado Ćetković dobitnik prestižne nagrade Leonardo Da Vinči

Akademski slikar iz Bara Dalibor Dado Ćetković, dobitnik je prestižne nagrade “Leonardo Da Vinči” u Firenci. Predstavio je sliku “Uragan misli” iz podciklusa “San u snu”, rađenu u kombinovanoj tehnici sa uljem i akrilom na platnu 80×80cm, koju je publika premijerno imala priliku da vidi u septembru prošle godine, na njegovoj 17. samostalnoj izložbi slika u Kotoru. 

“U italijanskoj kolijevci umjetnosti, bogat kulturno-istorijski grad Firenca, bio je domaćin četvrte dodjele prestižne nagrade ‘Leonardo Da Vinči’ za istaknute savremene likovne stvaraoce iz cijelog svijeta. Organizatori ovog i ostalih likovnih događaja su ‘Efetto Arte’ i poznati likovni kritičari i eksperti za savremenu umjetnost, braća Salvatore i Frančesko Ruso iz Italije. Već duži niz godina oni pronalaze umjetnike, koji svojim radom i angažovanjem na internacionalnoj likovnoj sceni, pokazuju kvalitete i dostignuća za vrijeme u kojem živimo”, priča je za Radio Bar i Bar Info Dado Ćetković.

Svečana ceremonija dodjele nagrada upriličena je 6. februara u Monumentalnoj galeriji Borghesove palate, jednoj od najuglednijih građevina neoklasične arhitekture toskanske prijestonice u samom centru Firence.

“Ceremoniji je prisustvovalo 20-ak umjetnika, kao i brojni italijanski kulturni poslenici, kustosi muzeja, galeristi, novinari… Na koktelu se konzumiralo vino vrhunskog kvaliteta ‘Cantina Da Vinci’. Umjetnici su nagrađeni statuom Leonarda Da Vinčija, ručno izrađenim od strane toskanskih umjetnika, zatim sertifikatom, katalogom, stranicom u uglednom ‘Art International Contemporary Magazin’, te zidnim kalendarom za 2022. dizajniranim u čast ovog velikana. S obzirom na trenutnu situaciju, jedan broj umjetnika nije mogao lično da prisustvuje događaju”, dodaje Ćetković. 

Ne krije oduševljenje ovako velikim uspjehom.

“Velika je čast i zadovoljstvo biti odabran za ovakvu prestižnu nagradu koja nosi naziv po velikom umjetniku Leonardu Da Vinčiju. Još prošle godine su me zapazili brojni likovni kritičari širom svijeta, a među prvima Amerikanci, koji su mi dodjelili nagradu počasno priznanje na žiriranoj izložbi Abstract i braća Ruso i uvrstili u Veliku enciklopediju inernacionalne umjetnosti ‘Art Universal’ sa velikanima kao što su Pikaso, Van Gog, Sezan, Miro, Magrit, Dali, Kandinski, Polok, Vorhol… Oni su svakako bili moji uzori i za vrijeme studija, pa mi je posebno drago da sam u tom izdanju, na neki način, u najboljem mogućem društvu”, ponosno ističe.

Ćetković je dobio poziv da prisustvuje svečanoj ceremoniji dodjele nagrade u kako kaže “fantastičnoj palati za događaje ovog tipa”, ali na žalost, zbog trenutne zdravstvene situacije u svijetu i okolnosti, nije mogao da otputuje, pa je nagradu primio na kućnu adresu.  

“Za mene ova nagrada predstavlja jedan mali signal koji mi govori da nastavim dalje sa svojim radom u ovom pravcu. Raduje me i poziv od više galerija u svijetu da samostalno izlažem, a posebno u umjetničkom okrugu Njujorka koji je i dalje opcija, kao i Finiksu, gdje sam bio i radio nekoliko mjeseci. Trenutne mogućnosti za realizaciju raznih projekata su prilično zahtjevne, zbog svega sa čime se susrijećemo danas. Izuzetno je značajno kada vas neko drugi otkije u moru umjetnika. Naša mala država je samo jedna mrva u kojoj vlada velika zbrka među ljudima i opšte neinteresovanje, pa se i ne osvrćem ne nemarnosti pojedinih, koji izgleda jedino mogu pojmiti vrijednost nečega kada ga izgube. Čast izuzecima i uz dužno poštovanje”, naglašava Ćetković.

Iako je kako kaže, za sve postignuto samostalno “upirao”, to ga ne umara i ne troši, već naprotiv.

“Kako mi i značenje imena govori, snažno koračam svojim stvaralačkim putem, sa nadom da ću imati dovoljno vremena da slikama ispričam sve što po prirodi moram”, zaključuje ovaj istaknuti likovni umjetnik.

Dalibor Dado Ćetković je diplomirao slikarstvo 2007. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, u klasi profesora Marka Musovića. Član je ULUCG od 2008. godine, učestvovao je na više likovnih kolonija, simpozijuma i vodio je brojne likovne radionice za djecu i odrasle. Koordinator je na raznim internacionalnim umjetničkim projektima i predstavnik Crne Gore u više od 140 zemalja. Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja u svijetu. Do sada je imao preko 80 kolektivnih i 17 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Njegovi radovi se u velikom broju nalaze u privatnim kolekcijama. Živi i radi u rodnom Baru. 

Rad Dalibora Dada Ćetkovića se može pratiti na društvenim mrežama, njegovom YouTube kanalu, kao i na blog sajtu: www.daliborart.wordpress.com 

Instagram: @dalibordadocetkovic_artist #dalibordadoćetković  

Share.

Comments are closed.