Delegacija Ambasade Češke uručila priznanja djeci iz OŠ Anto Đedović

Danas je OŠ „Anto Đedović“ posjetila delegacija Ambasade Republike Češke. Petra Ali Dolakova, zamjenica ambasadorke, je uručila priznanja djeci iz šušanjske škole, koja su nagrađena na 50. jubilarnoj međunarodnoj dječijoj izložbi lijepih umjetnosti u češkim Lidicama.

Poziv za učešće na ovoj izložbi objavilo je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Iz Crne Gore su poslata 633 rada iz 48 škola, a nagrađeno je šest radova iz četiri škole. Pored tri podgoričke, priznanjima su se okitili i učenici OŠ „Anto Đedović“.

Vujo Ivanišević, pod mentorstvom učiteljice Vesne Čabarkapa, dobio je medalju „Ruža Lidica“ za fotografiju, a Karina Trubina pod mentorstvom nastavnice Dijane Božović, dobila je specijalno priznanje za sliku „Tišina“.

U školi je organizovan svečani prijem za delegaciju Ambasade Republike Češke, nagrađene učenike, njihove roditelje i mentorke koje su podijelile utiske o radu na ovom projektu.

Direktor škole Miloš Pantović, čestitao je dobitnicima i njihovim nastavnicama na nagradama koje su stigle sa međunarodne adrese i zahvalio roditeljima na dobroj saradnji sa školom.

Petra Ali Dolakova, zamjenica ambasadorke, izrazila je zadovoljstvo zbog povezivanja Češke sa crnogorskim školama kroz ovakve kulturne događaje.

Posebno interesovanje pokazala je za OŠ „Anto Đedović“ u kojoj su čak dva učenika nagrađena na ovom međunarodnom takmičenju što je, po njenim riječima, veliki uspjeh. Ona je sa direktorom Pantovićem razmijenila iskustva o tradiciji i načinu radu škole, realizovanim aktivnostima, projektima, strukturi učenika, nastavnom kadru i planovima.

Ona je nagrađenim učenicima uručila priznanja i poklone.

„Presrećan sam zbog ove nagrade. Velika mi je čast da primim medalju ‘Ruža Lidica’. Hvala na mogućnosti koju ste ukazali djeci širom planete da iskažu ljubav prema umjetnosti. Volim da fotografišem, a ova tema mi je bila posebno izazovna. Na likovnim radionicama sam i slikao zajedno sa drugarima, ali sam uspio da ostavim bolji utisak kroz fotografiju. Inspiraciju sam našao i u muzeju na otvorenom. Tako mi se učinilo da se tu smjestilo značajno blago“, kazao je Vujo Ivanišević, dodajući da ga je učiteljica podsticala, jer je prepoznala njegov talenat.

Karina Trubina je takođe zahvalna što je imala priliku da učestvuje na takmičenju u Lidicima.

„Nastavnica Dijana je prepoznala moj talenat i vjerovala da će se rad koji sam stvarala na temu Muzej naći među nagrađenima. Hvala organizatorima na mogućnosti izražavanja umjetnosti. Ponosna sam što sam bila dio ove inspirativne zajednice“, kazala je ona.

Međunarodna dječija izložba lijepih umjetnosti Lidice ima dugu tradiciju – održava se od 1967. godine, u znak sjećanja na djecu – žrtve Lidica iz Drugog svjetskog rata, kao i na svu djecu poginulu u ratu. Od 1973. godine izložba dobija međunarodni karakter i namijenjena je djeci iz svih obrazovnih ustanova svijeta .

Propozicije ovog međunarodnog takmičenja nalažu da je starosna granica djece – učesnika od četiri do 16 godina. Ove godine je izloženo 14.527 radova iz 77 država, sa šest kontinenata. Radovi su urađeni različitim tehnikama, a tema je bila „Muzej“. Glavni organizator takmičenja je Lidice Memorijal institut, uz podršku Ministarstva kulture Češke Republike, Ministarstva prosvjete, mladih i sporta Republike Češke, Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike, Češke komisije za UNESCO i čeških centara .

Share.

Comments are closed.