Učenice Muzičke škole zablistale na takmičenju solo pjevača Bruna Špiler

Na X Međunarodnom takmičenju solo pjevača “Bruna Špiler”, koje je od 26. do 28. maja održano u Centru za kulturu u Bijeloj, učestvovale su i talentovane učenice barske Muzičke škole.

Hana Đuričković

Iz klase solo pjevanja profesorice Bojane Pejanović, prvu nagradu osvojile su Hana Đuričković – učenica III razreda i Jelena Ivanović – učenica I razreda. Zapažen nastup imale su i učenice I razreda – Vasilisa Vukčević i Dunja Bulatović, koje su osvojile treću nagradu.

Hana Đuričković i Bojana Pejanović

“Ponosna sam na svoje učenice, na njihov pristup radu, želji za napredovanjem i uzajamnoj povezanosti i energiji, koja, između ostalog, doprinosi ovako dobrim rezultatima. Ovo je za njih značajno iskustvo, koje će doprinijeti njihovom daljem napredovanju. Konkurencija je bila jaka, a Dunji, Vasilisi i Jeleni je ovo prvo takmičenje. Veliku zahvalnost dugujem i našoj korepetitorki prof. Ani Vukazić, koja nam je pružala podršku dok smo se pripremali za ovo takmičenje, a posobnu zahvalnost zvaničnom korepetitoru festivala ‘Bruna Špiler’ Dejanu Krivokapiću, koji ih je pratio na samom nastupu”, kazala je za Radio Bar i Bar Info prof. Bojana Pejanović.

Jelena Ivanović

Na ovom takmičenju učestvovala je još jedna Baranka – Tara Vlajnić, bivša učenica barske Muzičke škole, u klasi prof. Aleksandre Vojvodić Jovović. Nakon osnovne muzičke škole ona je nastavila dalje školovanje glasa u Podgorici. Sada je učenica III razreda solo pjevanja u Srednjoj muzičkoj školi “Vasa Pavić”, u klasi profesorice Ivane Pekić. Na takmičenju “Bruna Špiler”osvojila je treću nagradu u I B kategoriji.

Vasilisa Vukčević

Žiri su činili eminentni pedagozi Snežana Nena Brzaković iz Beča, Edita Garčević Koželj koja predaje na konzervatorijumu u Ljubljani, Ketrin Hataja – direktorica festivala i fondacije “Operosa”, kao i Marina Cuca – profesorica solo pjevanja u Muzičkoj školi “Vasa Pavić”, direktor zadužbine “Ilije Kolarca” u Beogradu Aleksandar Peković i profesorica Univerziteta u Beču Klaudija Viska .

Ovaj jedinstveni festival u Crnoj Gori je omaž Novljanki Bruni Špiler (1921-1979), vrsnom pjevačkom pedagogu, koja je studije završila u Beogradu, a potom se povremeno usavršavala u Milanu i Rimu.

Dunja Bulatović

Jedna od osnivača, a sada umjetnička direktorka festivala, Mirela Šćasni istakla je zahvalnost što je obnovljen festival koji je veoma značajan za solo pjevače u Crnoj Gori i šire, jer im omogućava da čuju i vide kako treba da izgleda solo pjevanje kada stignu do fakulteta i svršenih solo pjevača.

Tara Vlajnić

“Ono im daje snagu da se trude i krenu, a svima koji su dolazili, takmičenje je bilo odskočna daska. Mnogo smo ponosni kada sagledamo kakve su rezultate postigli prethodni pobjednici ovog takmičenja. Oni sada pjevaju u najvećim kućama u svijetu i Evropi”, zaključila je Šćasni.

Share.

Comments are closed.