Učenici OŠ Anto Đedović državni prvaci iz robotike

Učenici OŠ „Anto Đedović“ državni su prvaci Crne Gore iz robotike na takmičenju Svjetske olimpijade u robotici koja je 26. maja održana u Podgorici.

Takmičenje organizuje Mašinski fakultet iz Podgorice u saradnji sa mađarskim Univerzitetom EDUTUS i organizacijom EDUTUS Crna Gora.

U Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru, ove godine okupljeno je  34 ekipa, učenika iz Crne Gore, koji su razvrstani u četiri starosne kategorije: početna, elementarna, juniorska i seniorska.

Ekipe “Gaus” i “Virdis” OŠ ”Anto Đedović” predvodila je mentor, profesor razredne nastave Vesna Čabarkapa.

U kategoriji početnika (uzrast od 6 do 10 godina) nastupali su učenici Novak Đukanović, Mihael Nikolajev i Sara Bubanja (tim “Gaus”).

U timu “Virdis” učestvovali su učenici Alexander Okulov, Vujo Ivanišević i Đorđe Živković – elementarna kategoriia (uzrast od 8 do 12 godina).

Oba tima su ostvarila izuzetan rezultat i okitila se titulama državnog  prvaka. Time su se izborili za pravo učešća na finalnom svjetskom takmičenju iz robotike, koje se održava od 7. do 9. novembra u Panami.

Takođe, oni imaju mogućnost da učestvuju i na drugim druženjima i takmičenjima u Danskoj i Mađarskoj.

Mentorka Vesna Čabarkapa je izuzetno ponosna na uspjeh svojih učenika. “Ovo je novi krug znanja iz oblasti koja predstavlja planetarni progres. Treći put smo učesnici takmičenja iz robotike, koje sadrži inovacije potrebne u obrazovanju kako bismo bili u korak sa novim trendovima”, kazala je Čabarkapa.

“Predstoje nam pripreme sa mnogo truda, vremena i zalaganja kako bi smo u Panami na međunarodnom takmičenju predstavili našu državu, grad i školu sa dobrim rezultatima. Biće nam potrebna podrška lokalne zajednice u nabavci bolje i dodatne opreme EV3 i Spike setova”.

Čabarkapa je zahvalila Opštini Bar koja je prošle godine donirala četiri laptopa za potrebe robotike i istakla kako je i novoizabrani direktor škole, Miloš Pantović, izrazio spremnost da pruži podršku za pripremu timova.

“Škola je za takmičenje u Podgorici obezbijedila prevoz, zahvalni smo organizacionom timu Mašinskog fakulteta i roditeljima koji su nam velika podrška. Posebna zahvalnost medijima. Hvala svima koji nas bodre”, kazala je profesor Vesna Čabarkapa.

Direktor škole Miloš Pantović nije krio oduševljenje velikim uspjehom koji su postigli učenici škole na čijem je čelu. „Impresioniran sam postignutim rezultatom. Ponosan sam što naša ustanova obrazuje učenike po principima savremene škole i na taj način pruža podršku  u razvijajanju njihovih talenata. Ovo je najljepša završnica škoske godine i veliki uspjeh za školu i za naš Bar”, istakao je Pantović.

WRO je globalno takmičenje iz robotike, posvećeno nauci, tehnologiji i obrazovanju. Na predlog Mašinskog fakulteta Crna Gora je pristupila WRO asocijaciji 2020. godine.

Share.

Comments are closed.