Drugi koncert učenika Muzičke škole, Popović: Ponosna sam na đake i profesore

Drugi koncert talentovanih učenika barske Muzičke škole pred predstojeće državno takmičenje na Cetinju, održan je u petak veče u sali Dvorca kralja Nikole.

Nastupili su učenici iz klase profesorice klavira Maje BasarabMateja Desančić i Marija Makarova. Iz klase profesorice flaute Marijane Pantelić predstavile su se Emilija Jovović, Mija Drača i Seada Rašketić, iz klase profesorice flaute Suzane PepđonovićAnja Babić, Nadežda Večeraković, kao i Sofija Eleneva i Sofija Kibinj – učenice iz klase prof. flaute Tamare Stijepović.

Oduševile su i učenice solo pjevanja u klasi profesorice Bojane Pejanović – Hana Đuričković i Damjana Đurović. Korepetitorke su bile profesorice klavira Ana Vukazić, Nikoleta Strugar i Jovana Vukazić.

Poseban muzički ugođaj za publiku bili su kamerni trio (prof. M.Basarab, T.Stijepović, prof. violine Dina Kukalj), kvintet flauta, kao i orkestar harmonika (klasa prof. Saša Basarab).

Gostujući danas u emisiji “Od doručka do ručka” direktorica barske Muzičke škole Danka Popović istakla je da je ponosna na učenike i profesore.

RB/BI: Ispratili smo koncert talentovanih mladih pijanistkinja u četvrtak veče, prenesite nam utiske sa sinoćnjeg koncerta.

Popović: Sinoć je zaista bilo nešto fenomenalno, bilo je puno učesnika na sceni. Zadovoljni smo i odzivom publike. Htjeli smo nekako da povežemo i da odvojimo ta dva koncerta, da bi sva djeca prikazala i roditeljima i gradu Baru što su pripremali za takmičenja, a opet, da to za publiku bude nešto potpuno novo. Čuli smo soliste, potom i grupno muziciranje, tačnije kvintet, trio i orkestar, zaista je bilo fenomenalno. Nastupili su učenici koji su višestruko nagrađivani na brojnim takmičenjima do sada.

RB/BI: Mi smo sve to ažurno pratili i uvijek nam je zadovoljstvo da čujemo nove lijepe vijesti iz barske Muzičke škole. Ovi koncerti su svakako bili i lijepa priprema za predstojeća takmičenja, recite nam koja?

Popović: Jeste, nama je već u martu krenula sezona takmičenja. Jako smo ponosni na naše profesore i učenike. Zaista je nevjerovatan broj nagrada. Što se tiče takmičenja, ovo je bila priprema za glavno takmičenje – državno, koje se održava sljedećeg vikenda na Cetinju. Htjeli smo da djeci pružimo priliku da sviraju i van škole, kako bi se pripremili na potpuno drugačiju publiku, osjetili malo drugačiji ambijent, druge ljude…

RB/BI: Učenici se, čini mi se, posebno oni najistaknutiji, u Muzičkoj školi osjećaju kao kod kuće. I tu provode sate i sate vježbajući. Iz razgovora nakon koncerta u četvrtak veče, saznali smo da i po tri sata ostanu da vježbaju. Koliko je važan taj trud, pored talenta, za ovakve zaista vrhunske rezultate?

Popović: Sa moje tačke gledišta uvijek je bio najvažniji trud. Nekako talenat zna vremenom i da ‘izblijedi’, ali, zaista, kad se djeca trude i redovno vježbaju, to tek tada ima neki veći značaj. S obzirom da nam je dosta učenika u školi, uvijek se trudimo da koncertnu salu oslobodimo za onu djecu koja žele da idu na takmičenje, tako da oni tu uvijek imaju mogućnost da vježbaju i da se pripremaju.

RB/BI: Koliko učenika u ovoj školskoj godini pohađa ŠOMO “Petar II Petrović Njegoš”?

Popović: Imamo 550 učenika. To je jako veliki broj i uvijek ima dosta zainteresovanih. Ali, nekako se trudimo da taj broj zadržimo, da bi sva djeca imala posvećenu pažnju od strane profesora. Zaista se profesori maksimalno trude.

RB/BI: Pratimo i njihov rad. Oni tu djecu i njihov uspjeh, doživljavaju takođe kao svoj jer, zapravo su svi ti lijepi rezultati su i njihovi.

Popović: Da, upravo tako.

RB/BI: Dakle, za kraj aprila je u planu državno takmičenje. Što se tiče međunarodnih takmičenja, u nedjelju učenice klavira putuju u Pariz, na prestižno pijanističko takmičenje “Nikolai Rubinstein”. Šta još možete da izdvojite od nastupa u bliskom narednom periodu?

Popović: Što se tiče sljedeće nedelje, prvo ćemo imati koncerte u Ulcinju i u Budvi kao pripremu za državno takmičenje, potom slijedi međunarodno takmičenje u Trebinju, pa nakon toga – Tivat. Takođe imamo lijep jedan projekat o kojem ste nedavno pisali- “VIVUM”, gdje sve crnogorske mužičke škole učestvuju. To će biti jedan od većih koncerata. Naime, 18. maja u Podgorici nastupiće profesorica Tamara Stijepović sa učenicom na flauti. Tu ćemo čak imati i dio hora. Iz svake škole biće po desetoro djece i napraviće jedan zaista lijep hor.

RB/BI: Kad ste već pomenuli “VIVUM”, na vašu inicijativu je ostvarena lijepa saradnja sa Muzičkom školom iz Pljevalja, gdje ste nedavno boravili. Da podsjetimo da je profesorica Jelena Dobrković tom prilikom održala i jedan master class. Da čujemo malo o tome i toj saradnji?

Popović: Jeste, pošto sam ja nekad bila radnik u Pljevljima, znam kako je na sjeveru, to potpuno drugačije nego kod nas. Htjela sam eto, da čuju našeg profesora prepoznatog po svom radu. Da im prenese neka iskustva. Jer, to je mala sredina. Potrudili smo se da povežemo lijepo i korisno, učestvovali smo na projektu “VIVUM”, tamošnjoj publici predstavili našu učenicu Lanu Milanović koja je imala mini koncert, a njena profesorica Jelena Dobrković održala je seminar.

RB/BI: Ono čime se takođe možete pohvaliti, osim dobrim saradnjama i lijepim rezultatima, su i novi instrumenti koji ste dobili kroz donaciju PAM-a.

Popović: Jeste, nedavno smo dobili smo donaciju od PAM-a. Mada, možemo da se pohvalimo da je i trenutno stanje jako dobro, ali naravno uvijek je potrebno obnoviti. S obzirom da znate kakva je kod svih finansijska situacija, trudili smo se da odaberemo nešto, što je zaista svima potrebno. Tako da smo dobili jednu klavinovu, violinu, stalke za note i flautu. To nam je bilo najpotrebnije i veoma smo zahvalni zbog toga.

Share.

Comments are closed.