Koncertom učenice klavira Muzičke škole potvrdile raskošan talenat

Učenice klavira u ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“ iz klasa profesorica Ane Vukazić, Nikolete Strugar i Jelene Dobrković, kojima predstoji državno, kao i takmičenja u Parizu i na Malti, pokazale su sinoć publici u Dvorcu kralja Nikole svoj raskošan talenat. Večeras u 18h će nastupiti učenici iz klasa solo pjevanje i flaute.

„Svaki nastup pred publikom je sjajna priprema za značajna takmičenja i njima to mnogo znači. Moja učenica Ana Tkač sada se priprema za Državno takmičenje koje će se 29. aprila održati na Cetinju. Sljedeće sedmice imamo koncerte u Budvi i Ulcinju. Nastupi su mnogo važni zbog sticanja iskustva na sceni i oslobađanje treme pred takmičenje“, kazala je za Radio Bar i Bar Info profesorica Nikoleta Strugar.

Iz klase profesorice Ane Vukazić sinoć je nastupila Katarina Radosavović koja je nedavno osvojila prvo mjesto na takmičenju „Primavera“ u Bijeljini. Ona u nedjelju putuje u Pariz, gdje će se predstaviti na Međunarodnom takmičenju pijanista „Nikolai Rubinstein“.

“Konstantni nastupi i koncerti su nešto čemu smo bili posvećeni cijele godine. Večerašnji koncert je posljednji u nizu priprema za jedno od najistaknutijih pijanističkih takmičenja na koje putujemo u nedjelju. Kao profesorici, ovo će biti moje treće iskustvo sa takmičenjem u Parizu. Idemo sa velikom spremnošću i visokim stepenom pijanizma kada su izvođenje i program u pitanju”, naglasila je profesorica Ana Vukazić.

U Pariz putuju i četiri učenice iz klase profesorice Jelene Dobrković  – Minja Banović, Elena Mićunović, Nikolina Lukšić i Katarina Kukić. Upitali smo ih za utiske nakon koncerta i kakva su njihova očekivanja.

Učenica IV razreda Minja Banović, osvojila je prvu nagradu na jednom od najprestižnijih međunarodnih  takmičenja po broju učesnika „Golden piano talents“ koje organizuje Međunarodna asocijacija za kulturni razvoj i obrazovanje. Sinoć je svirala Bahovu „Sonatinu“ i „Etidu“ E. Griga. Vrijedno se pripremala za sva takmičenja.

„Moja očekivanja su velika, jedva čekam da krenemo i da nastupim u Parizu. Nadam se što boljim rezultatima“, kazala je Minja.

Elena Mićunović takođe je osvojila prvu nagradu „Golden piano talents“. Prethodnih dana, osim što je posvećeno vježbala, gledala je snimke i fotografije „grada svjetlosti“. Zato s nestrpljenjem očekuje nastup i posjetu jednom od najljepših evropskih gradova.

„Baš se radujem, jer je Pariz prelijep grad. Volim da obilazim gradove i da se takmičim. Spremna sam, puno sam vježbala“, prokomentarisala je kratko Elena.

Nikolina Lukšić osvojila je drugo mjesto na online takmičenju „Golden piano talents“. Iako zna da će konkurencija na takmičenju „Nikolai Rubinstein“ biti jaka „potrudiće se da svira najbolje što može“.

„Biće jaka konkurencija, ali ja ću se potruditi da se predstavim što bolje. Dnevno vježbam najmanje tri sata, najviše u muzičkoj školi zbog klavira. Pred takmičenje to bude još i više“, otkriva Lukšić.

Katarina Kukić takođe je prvonagrađena u svojoj kategoriji na online takmičenju „Golden piano talents“. I ona je uzbuđena zbog odlaska u Pariz. Najveću podršku u bavljenju muzikom pruža joj majka, inače sopranistkinja i profesorica solo pjevanja Bojana Pejanović.

„Najviše volim da sviram melodijski zahtjevne kompozicije, ponosna sam kad mi kažu da imam kapaciteta za to i trudim se da sve bolje uvježbam. A naravno, mama mi je najveća podrška, da nije nje, ništa od svega ovoga ne bi bilo“, ističe Katarina. 

„Ima uzbuđenja pred Pariz, spremamo se, nadamo se da će biti uspješno. Jedva čekamo i da posjetimo neke od znamenitosti tog grada, karte za neke od njih smo već rezervisali“, dodala je prof. Bojana Pejanović, iz čije klase solo pjevanja će večeras nastupiti Hana Đuričković i Damjana Đurović.

Nakon koncerta smo razgovarali i sa Lanom Milanović, učenicom IX razreda klavira i jednom od najnagrađivanijih učenica barske Muzičke škole. Njen najnoviji uspjeh je prva nagrada na online takmičenju „Golden piano talents“. S obzirom da je i ona bila u Parizu prije pet godina, svojim drugaricama iz klase, koje ovog puta putuju uputila je i savjete.

„Zadovoljna sam, sve smo fino svirale. Trudimo se da program dovedemo do savršenstva. Drugaricama iz muzičke škole savjetovala bih da na takmičenju u Parizu budu opuštene i da daju sve od sebe. Meni u narednom periodu najprije predstoji državno takmičenje, potom takmičenja u Bečeju, Novom Sadu, Tivtu, Malti, Barseloni…Jako sam ponosna zbog svih nagrada do sada, ali moram da kažem da iza tog uspjeha stoji veliki rad i trud“, kazala je Lana Milanović koja planira da upiše Srednju muzičku školu.

Njena profesorica Jelena Dobrković otkrila nam je da je program koji Lana sada svira, zapravo predviđen za III razred Srednje muzičke škole. Puno očekuje i od drugih učenica.

„Mi sa takmičenjem u Parizu imamo razna iskustva i svaki put su nam bili drugačiji utisci. Posljednji put kada smo bili 2018, bio je to jedan od nauspješnijih nastupa naših učenika. Iskreno se nadam da ćemo i ove godine ostvariti sjajne rezultate. Svako takmičenje ima svoja pravila. Ovo ima zadate kompozicije Debisija ili Čajkovskog. Moje četiri učenice se takmiče u tri različite kategorije. Ovog puta smo se odlučile za Debisija. Inače na takmičenju u Parizu, bude pedesetak učesnika. Zanimljivo je da najčešće učestvuju takmičari iz Litvanije, Letonije, Estonije… Drago mi je da posljednjih godina na nas tamo gledaju kao na jaku konkurenciju, jer gotovo uvijek osvajamo prve nagrade“, ponosna je prof. Dobrković i optimistična pred put u Francusku.

Ona je dodala da je ponosna i na rezultate sa takmičenja „Golden piano talents“ napomenuvši da su pored prvonagrađenih, iz njene klase drugu nagradu osvojili Novak Savić i Zoe Buntić.

Share.

Comments are closed.