Drugi Street in Art oduševio Barane

Cjelodnevna manifestacija “II Street in Art -Antivari”, koja je na oduševljenje Barana i njihovih gostiju ove godine održana po drugi put u Ulici maršala Tita, okupila je preko trideset umjetnika. Kultna i po mišljenju mnogih najljepša barska ulica i ovog puta je bila svojevrsni izložbeni prostor u susret obilježavanju Dana opštine.

Slaveći predstojeći Dan opštine Bar i mjesec masline, “Street in Art” je, kao originalni spoj umjetničkih stvaralaca raznih provenijencija, ponovno iskazao snažnu poruku ljubavi, energije i estetske skladnosti svom gradu. Ova tematizovana manifestacija u znatnoj mjeri je, po svojoj sadržini i izvođačkom konceptu, prevazišla svoj ljetnji početak. “Street in Art Antivari” imao je znatno veću posjećenost i duplo više i izloženih kreacija i učesnika od svog prethodnog izdanja. Sve ovo, u Ulici maršala Tita, uz veoma neobičajno lijepo vrijeme za ovo doba godine, pratila je nevjerovatna komunikativnost sa publikom i interesovanje posmatrača.

U ovom događaju, što se i vidi iz sufiksa (dodatka) njegovog naziva, pored istaknute tematske smjernice, bili su zastupljeni razni aspekti, među kojima se najznačajnjiji odnosio na afirmisanje mlađih stvaralaca, kao i na prezentovanje drugih umjetničkih formi. Spiritus movens “Street in Arta”, proslavljeni likovni stvaralac Vladimir Iličković je za ovu priliku je sa akademskim slikarem i primjenjenim grafičarom Jovanom Jerkovim osmislio i svojevrsnu edukativnu komponentu koja bila namjenjena najmlađima.

U divoti iscrtanog slikarskog platna, kojoj su puninu dale kičice dr Miluna Lutovca, Dalibora Dada Ćetkovića, Danijele Drobnjak, Radovana Šuštera, Tanje Sekulić, Svetozara Dedića, Jovane Ivanović, Davida Husića Husa, Nataše Petejčuk, Iva Gojnić, Seade Škrijelj, Ivane Mašanović, Jasmine Ćetković, Ivane Šćekić, Irine Savić, Alena Januzia, Vuka Miloševića, Lahine Sejdović, Nede Popović, Ivanke Leković, Hajdane Zlatović, Masima Milovića, Alena Haverića i Vladimira Vlada Iličkovića, brojni prolaznici mogli su da uživaju razgledajući tačno 74 izložena rada.

Najmlađi izlagač bio je Vuk Jerkov sa tri i po godine, čiji radovi su nastali kao produkt nesputanog stvaranja i impulsa koji nastaje kroz podsticajno okruženje koje osmišljavaju roditelji i koje podrazumjeva primjenu slikarskih tehnika prilagođenih radu sa djecom rane i predškolske dobi.

Kao i na prethodnom “Street in Artu”, tzv. “Live Painting Session”, odnosno likovno stvaralaštvo na licu mjesta, privuklo je izuzetnu pažnju, kao i znatno veću interakciju sa auditorijumom. Na dva velika platna svoju impresiju su iscrtali akademski slikari Nataša Petejčuk i David Husić Hus. U radu sa najmlađima, kojim su rukovodili akademska slikarka Jovana Ivanović i Vladimir Iličković, kao i sa ostalim učesnicima likovne interakcije, nastalo je preko desetak radova na malom formatu.

Ovogodišnji učesnik Hercegnovskog festivala stripa Andrija Vujošević predstavio se sa pet svojih radova, dok su veoma posjećene tzv. fotografske panoe Danila Dada Pavlovića i Dragomira Stijovića Stike krasile na desetine fotografija sa panoramskim i radnim motivima Bara.

Originalnost i svojevrsna provokativnost 16 skulptura Joka Lekića, Đulijana Ilića Đuza i Baneta Bećovića privukla je izuzetnu pažnju. U ovaj aspekt Street in Arta, kao svojevrsni omaž prakticizmu, uklopljene su i rukotvorine Filipa Pipa Jovovića nastale od maslinovog drveta. 

U večernjem terminu emitovani su raznovrsni video sadržaji nevladinih organizacija „Bubulj“,„Antivari“ i „Radionica“, dok je u udarnom terminu, za sami kraj izveden ulični performans sa vatrom. Naravno, i ovaj Street in Art je zahvaljući Jovanu Jerkovu, koji osmišljava njegov vizuelni aspekt, medijski veoma uspješno prezentovan.

Stručnu pomoć u postavljanju izbožbe pružili su istoričarka umjetnosti Katarina Gazdić Ilić, jedan od najmlađih izlagača Alen Januzi i dugogodišnji radnik Kulturnog centra Bar Dragoslav Drago Šušter. Kao prijatelju manifestacije Šušteru je pripala čast da prigodnim obraćanjem pozdravi sve učesnike manifestacije.

Pored nezaobilaznog Umjetničkog sjednika, na kome se tačno u podne okupljaju svi učesnici manifestacije, ovaj “Street in Art” imao je i pregršt drugih rariteta.

“Street in Art Antivari” naš svjetski proslavljeni slikar Dalibor Dado Ćetković, neće pamtiti samo po tome što je izložio sliku iz novog ciklusa, koliko će se rado sjećati da je izlagao sa članovima svoje porodice i to po prvi put. Svoju radost, zbog svog prvog zajedničkog izlaganja, nijesu krili ni đed Bane Bećović i njegova unuka Lahina.  

Idejni pokretač manifestacije Vladimir Vlado Iličković istakao je da će “Street in Art” imati godišnje najmanje dva svoja, redovna izdanja. Prvo će biti u aprilu, sa podnazivom “Feniks”, dok će drugo izdanje u novembru, naravno sa podnazivom “Antivari”, biti održavano u čast proslave Dana opštine i masline. Iličković ne krije mogućnost da će manifestacija možda u odgovarajućim prilikama i napuštati „ulicu svog rođenja“ i na taj način pronositi duh likovnog stvaralaštva na obližnje prostore.

Organizatori su veoma zahvalni glavnom pokrovitelju “Dublin Pubu”, Pivari “Trebjesa” AD Nikšić, Turističkoj organizaciji Bar, ugostiteljskim objektima “Brick” i “Macchiato”, kao i filijalama banaka NLB, CKB i Prve banke. Podrška Turističke organizacije Bara, od strane direktora Emila Kukalja najavljena je i za predstojeće organizacione, pripremne i realizujuće aktivnosti. Inače, sama realizacija prvog Street in Art-a uslovila je izradu višenamjenskih štafelaja po narudžbi TO Bar, što je u velikoj mjeri poboljšalo uslove za održavanje ovakvih i sličnih manifestacija.

Share.

Comments are closed.