Gradonačelnik Resena u posjeti kod predsjednika Opštine Bar

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević primio je danas u posjetu gradonačelnika Opštine Resen, Živka Gošarevskog. Bar i  makedonski  grad Resen, pobratimski su gradovi koji već godinama razvijaju uspješnu saradnju između dvije lokalne uprave.

Predsjednici opština sastali su se u okviru studijske posjete  ZELS grupe- Udruženja jedinica lokalne samouprave Republike Sjeverne Makedonije, koji borave u Baru sa ciljem razmjene iskustava i dobrih praksi u oblasti ekonomije, razvoja preduzetništva, ženskog preduzetništva i ukupne privredne aktivnosti.

Raičević i Gošarevski razgovarali su o perspeketivama dalje saradnje dva grada, te mogućnostima međusobne podrške i jačanja veza, kako između uprava tako i između građana Bara i Resena. Predsjednik Raičević upoznao je Gošarevskog sa programima podrške razvoju ekonomije koje je Opština donijela, programima podrške preduzentištvu, ženskom preduzetništvu, poljoprivrednicima i mladim poljoprivrednicima, te Starteškim planom razvoja i Startegijom zapošljavanja do 2025. godine.

Poseban fokus razgovora stavljen je na razvoj turističkih i poljoprivrednih potencijala, te iskustvima dva grada u tim oblastima. Kako Resen leži na Prespanskom jezeru koje je granično područje između Makedonije, Albanije i Grčke, ima slična iskustva kao i Bar, koji osim na Jadransku, izlazi i na obalu Skadarskog jezera, graničeći se sa Albanijom. Obije opštine to prepoznaju kao dragocjen resurs, pa će i u narednom periodu nastaviti sa razmjenom iskustava i najboljih praksi za dalji razvoj lokalnih zajednica, ekonomije, privrede i turizma.

Share.

Comments are closed.