Grimm i Van Gogh za izvanredan kraj Novogodišnjeg hepeninga

Sjajno završno veče na Trgu Vladimira i Kosare uz “Grimm”, grupu “Van Gogh” i DJ Ćosketa, na izvanredan način je zaokružilo višednevni “Barski novogodišnji hepening” kojeg je organizovala TOB.

Prvi ovogodišnji koncert na otvorenom u Baru otvorili su miljenici publike – grupa “Grimm“, pojačana ritam-sekcijom iz Ulcinja Besimom i Valjonom Mehmetijem i gitaristom Veljkom Srzentićem.

Set su otvorili autorskim kompozicijama, među kojima je bilo i onih iz prve faze “Grimm” karijere, poput “Rijeke moga sna”, da bi u drugom dijelu pružili hard rock verzije pop-rock hitova iz osamdesetih, kojima su dali snažan autorski pečat.

Dominantna gitara i glas Nebojše Đukanovića, te kao pandan, soulom obojeni vokal Ivane Janković, činili su dobitnu kombinaciju za čitavu lepezu standarda, od “Mačke” grupe Fit do “Wicked Game” Chrisa Isaaka. Za kraj su ostavili dva najveća “Grimm” hita: “Začaran” i “Uspavanku”.

Osim fenomenalnog rock ugođaja, „Grimmovci“ su i vizuelno plijenili na sceni. Ivana Janković imala je naročito neobičan stajling.

“To je neki rakun na glavi. Možda mi je i donijela sreću ova kapa, malo sam se oslobodila. Bilo je zanimljivo, najblaže rečeno. Večeras je bilo drugačije. Pubika nas je podržala u velikom broju. Primijetila sam i da pjevaju naše pjesme, što nam je posebno drago. Znači da dopiremo do srca publike. Bilo je divno, ja sam se lijepo provela”, kazala je Ivana za Radio Bar i Bar Info po silasku sa scene.

Publika je u glas na kraju nastupa pjevala njihove hitove “Uspavanku” i “Začaran”, koji iz nastupa u nastup drugačije zvuče – “Zahvaljujući maestru Nebojši Đukanoviću zato što su njegov način, stil i emocija, nešto posebno”, konstatovala je Ivana.

U novoj godini “Grimm” će nas obradovati i novim albumom.

“Očekujete očekivano od ‘Grimma'”, s osmjehom je kazala. Ni na novom albumu neće odstupiti od njihovog prepoznatljivog zvuka, ali… “s obzirom na moj upliv i Nebojšino i moje sazrijevanje, možda publici nove pjesme budu zvučale drugačije, pitkije”, dodala je.

Poželjela je svima zdravlja i ljubavi u novoj godini, a “novac se nekako uvijek zaradi”.

Pun lijepih utisaka bio je i frontmen „Grimma“, kompozitor i tekstopisac Nebojša Đukanović.

“Odziv publike je bio sjajan. Dali smo sve od sebe, nadam se da se to reflektovalo. Jedva čekam da se ponovi ovakav hepening”, zadovoljan je Đukanović.

Dodaje da imaju već zakazane termine u studiju za snimanje novih pjesama i nada se da će do proljeća album biti gotov. Potom će krenuti u pregovore sa izdavačima.

Često na društvenim mrežama nailazimo na slične komentare ispod njihovih objava – “da su se možda rodili i stvarali na nekim drugim prostorima, to što rade imalo bi još veći odjek i mjesto koje zapravo i zaslužuju”. “Nekoliko ljudi iz Srbije i Hrvatske koji su rock kritičari, kada su slušali naše albume rekli su da je to nešto najbolje što je objavljeno na ovim prostorima. Nisu se mogli načuditi kako to nije prošlo barijeru da izađe van Crne Gore i da bude to što jeste. E sad, mnogi su faktori za to krivi ali, u suštini mi i dalje istrajavamo, pokušavamo da probijemo te barijere i nadamo se da ćemo jednom u tome i uspjeti. Želim samo da dođe mirnija godina da malo ‘danemo dušom’, da se posvetimo estetici i muzici, vjerujem da bolja vremena dolaze“, optimističan je Nebojša.

Ugašena svijetla i hipnotičko ponavljanje stihova iz pjesme “Neko te ima” uz ritam mašinu uvelo je dupke puni trg u dugo očekivani nastup “Van Gogha”.

Frontmen Zvonimir Đukić Đule je iz numere u numeru podizao atmosferu, na sebi svojstven način komunicirajući s publikom, “tjerajući ih” na igru i pjesmu. Počeli su uz pjesme sa posljednjeg albuma, da bi, kako je nastup odmicao, horsko pjevanje publike i benda bilo dominantno.

Najbolju reakciju su, očekivano, imale pjesme sporijeg tempa – “Mama”, “Opasan ples”,  “Prva i poslednja kap”, “Spisak razloga”, dok je mlađa publika skakala uz “Ekstazu” i “Kiselinu”. Kuriozitet je bilo uvrštavanje na set-listu prvog hita “Van Gogha”, još iz 1986 – “Tragovi prošlosti”, odsvirana “za generaciju iz publike”.

Odjavni dio koncerta “Van Gogha” bio je, očekivano, posvećen najvećim hitovima – najprije “Neko te ima”, potom dugo i atraktivno “Kolo” sa gotovo desetominutnim soliranjem bassiste Dragana Ivanovića, te “Anđele moj brate”, posvećena, kako je rekao Đule, “svim dragim koje više nema, a koji nas gledaju noćas odozgo”.

Sinoćnji nastup je pokazao da jedna od najtraženijih rock grupa u regionu ima i u Baru vjernu publiku.

“Volimo da dođemo u Crnu Goru. Puno puta smo bili u Baru, a evo nas i večeras. Imamo ovdje dosta prijatelja, radujemo se svakom koncertu, a sarađujemo i sa ‘Bubulj produkcijom’. Uvijek bude nekako posebno i drugačije”, kazao je frontmen Zvonimir Đukić Đule za Radio Bar i Bar Info.

Na pitanje da li ima neki predosjećaj za 2023. ili možda već spremne planove, kaže: “Nikad planove nisam imao u životu i nikad se predosjećajima nisam bavio. Samo imam potrebu i osjećaj da budem blizu uz prijatelje, drage ljude i porodicu. Da pravimo neke nove pjesme i nastavimo ovo muzičko i životno putovanje kao i do sada”.

Otkriva da u studiju uveliko stvaraju nove pjesme.

“Imamo ih za sada dvije. Nećemo raditi album, nego pjesmu po pjesmu. Vjerujem da će to biti po volji i na radost publike, s obzirom da je ‘Van Gogh’ i ovog puta dozvolio sebi da bude drugačiji i različit. Eto, bavićemo se muzikom, putovaćemo, njegovaćemo život”, dodao je Đule.

Ima i životnu devizu koje se drži.

“Postoji deviza koju volim i svaki put to sebi ponovim za Novu godinu u ponoć, ali i podijelim sa dragim ljudima – da je u životu izgubljeno samo ono čega se sami odreknemo. Nekako, to nas ‘vozi’. Nije pretenciozno, nije prepotentno, jednostavno – životno je. I stvarno – samo zavisi od nas”, smatra Đule.

Bez obzira na tolike godine na sceni, “pred koncert trema uvijek postoji”.

“To je ta kreativna trema, adrenalinski naboj, jer, želimo da ovu noć 1. januara podijelimo sa Barankama i Baranima kao i svim ljudima koji su došli ovdje za praznike, tako da bude rock’n’roll, radosno, veselo i za pamćenje”, zaključio je Đule.

Na kraju “Barskog novogodišnjeg hepeninga” nastupio je DJ Ćoske koji je odabranim setom house i techno numera zaokružio sedmodnevnu manifestaciju u Baru.

“Bar je i ove godine pokazao koliko srce i dušu ima. Bar je Bar. Uvijek je bilo za naklon i poštovanje kad radim pred Baranima. Uvijek je bilo pred svojim sugrađanima najteže raditi”, poručio je sa scene DJ Ćoske.

Po riječima v.d. direktorice TOB mr Nikolete Nikčević, zadovoljni su posjetom tokom trajanja “Barskog novogodišnjeg hepeninga”.

“Veliki broj gostiju je došao u Bar upravo da Novu godinu provede u našem gradu. Trudili smo se da zadovoljimo različite muzičke ukuse i svako veče je žanrovski bilo različito. Takođe, poslužilo nas je lijepo vrijeme. Gosti nisu samo uživali u večernjim satima, već i tokom dana. Šetalište je bilo prepuno. Možemo reći da smo ovogodišnjim hepeningom jako zadovoljni”, zaključila je mr Nikčević.

Share.

Comments are closed.