Hauserov koncert opravdao očekivanja publike i organizatora

Spektakularni koncert Stjepana Hausera, svjetski poznatog violončeliste, sinoć je u Baru opravdao očekivanja publike i organizatora.

„Emocije i reakcije publike su definitivno opravdale naša očekivanja i ono što smo negdje od starta bili ubijeđeni – da je Stepan Hauser zaista jedan umjetnik svjetskog renomea. Izuzetno nam je zadovoljstvo i s ponosom možemo da kažemo da je on svoju prvu samostalnu turneju započeo upravo u Baru. Želimo da ovom prilikom najavimo da i ubuduće planiramo još ovakvih velikih koncerata i da je ovo samo početak da se Bar konačno pozicionira kao svjetski prepoznata destinacija za velike koncerte i događaje”, kazala je po završetku koncerta za Radio Bar i Bar Info Jovana Nenezić, PR Turističke organizacije Bar.

Na konferenciji za novinare, uoči koncerta, Stjepan Hauser nije skrivao oduševljenje što prvu samostalnu svjetsku turneju započinje u Baru.

“Dugo sam čekao, cijeli život sam čekao da se desi taj trenutak. Evo, drago mi je da upravo ovdje otvaram svoju samostalnu turneju. I mislim da će biti mega spektakl. Osjeća se u zraku jedna pozitivna atmosfera. Biće ludilo. Jedva čekam. Organizatori su se jako potrudili i svaka im čast što su stvarno uložili puno truda da ovdje sve krene. Organizacija je stvarno na nivou i mislim da će sve proći super“, kazao je Hauser.

Nema nekih posebnih priprema pred koncet.

„Odem na pozornicu i… širim muziku i ljubav. To je to. Što manje filozofirat’, to bolje. Samo sviram. Ja mislim, što se više čovjek priprema, da samo komplikuje. Što manje priprema, to bolje. Treba biti spontan prirodan i opušten“, prokomentarisao je virtuoz na violončelu.

Pojasnio je i zbog čega ga nazivaju „buntovnikom“.

„Ja sebe ne nazivam nikako. To su me drugi nazvali. Kad sam bio klinac, bio sam nekako buntovan. Jer, violončelo se uvijek sviralo na samo jedan određen način… samo u toj nekoj uštogljenoj sceni. Ja sam  htio sve te granice pomaknuti. Htio sam pokazati da se na violončelu može sve svirati i klasika, romantika,  pop i rock. Na onaj način. Jednostavno sam se protivio svim tim granicama i limitima“, naglasio je Hauser.

Ovaj muzičar svjetskog renomea tokom karijere je sarađivao sa mega popularnim pjevačima i grupama -Eltonom Johnom, Bocellijem, George Michaelom, U2, Aerosmith, Red Hot Chili Peppers… Ističe da nije lako birati koncertni repertoar.

„Jer, violončelu sve paše. Milion pjesama… Sve što sviraš super zvuči i to je zapravo veliki problem. Uvijek moraš raditi selekciju. Kad radim novi album od par stotina pjesama, moram i se odlučiti za 10, 12… i to je stvarno uvijek teško“, iskren je Hauser.

U prvom dijelu koncerta publika je uživala uz romantične „Hallelujah“, „Caruso“…dok su se u drugom dijelu svi rasplesali uz popularne „Despasito“, „Senorita“, „La Isla Bonita“, soundtrack „Pirati sa Kariba“. Vrhunac večeri bio je njegov silazak sa bine, ples i interakcija sa publikom uz obradu Shakirine „Waka, waka“.

Fantastičan uvod u Hauserov koncert napravio je omiljeni regionalni kantautor Sergej Ćetković koji je na početku karijere pjevao u lokalima i klubovima u Baru.

„Lijepo je biti tu gdje sam napravio, svoje prve muzičke korake svirajući s svojom grupom po raznim kafićima i klubovima, a danas već biti, neću reći zvijezda, ne podnosim te epitete, ali na visini zadatka i praviti koncerte kao što je ovaj večeras. Hvala na pozivu Turističkoj organizaciji Bar da budem tu ovo veče… koje mnogo znači i meni i Baru i naravno, Stjepanu koji je odavde kreće na svoju samostalno svjetsku turneju. Tako da je sve nekako ispalo kako treba. Koristim priliku da zahvalim publici večeras koja vidim da nije baš samo iz Bara, već ih ima sa svih strana svijeta, što su bili divni i što je energija ovakva koja je. Divno je biti pred publikom, pred tolikim brojem, ali i da je sto ljudi i dobra energija, to je to“, kazao je Sergej Ćetković po završetku svog nastupa.

Otkrio je da je u pripremi njegov sedmi CD koji će objaviti iduće godine povodom 25 godina muzičke karijere ali i još neke novine.

„Biće puno noviteta, spotova i pjesama. S druge strane, što tiče dječijeg sadržaja i tu sam onako poprilično angažovan pa me ima u pripremama nove sezone ‘Loli i Mile’. Biće tu i predstava o Loli i Mili na kojoj radimo već neko vrijeme. Da ne otkrivam sve, bit će puno zanijivih i edukativnih stvari što je najbitnije“, najavio je Sergej, koji je nakog svog nastupa uživao sa porodicom na koncertu Stjepana Hausera.

Za utiske smo upitali posjetioce raznih generacija.

„Predivno je. Nisam očekivala ovoliko publike. Oduševio me Stjepan Hauser, Sergej Ćetković standardno dobar… šta reći za njegove pjesme. Sviđa mi se prostor oko Sportske dvorane za organizaciju ovakvih događaja“, kazala je za Radio Bar i Bar Info Baranka Katarina Prvulović koja je sa kćerkom Kalinom, mamom Maricom i prijateljima došla na koncert.

Dragana iz Beograda koja ljetuje u Baru, iskoristila je priliku da prisustvuje koncertu. „Za Hausera do sada nisam čula, fenomenalan je. Sergeja sam slušala u Beogradu, ali ovdje je ljepše“, prokomentarisala je.

Baranka koja živi i radi u Beogradu Ana Jovetić takođe je imala sjajne utiske. „Nije velika gužva koja smeta nego je baš prijatno. Poklopilo se da je koncert u vrijeme kada sam ovdje na odmoru i baš sam srećna zbog toga“, zadovoljno je konstatovala.

„Veličanstveno je. Iz Podgorice smo došli da čujemo Hausera- vrhunskog svjetskog virtuoza. Baš je lijepo sve organizovano. Odmah smo prokomentarisali da nije moglo bolje ime da dođe i da na bolji način promoviše Crnu Goru u svijetu“, kazala je Saša Bošković koja je sa kumom Sanjom Maraš i prijateljima uživala u koncertu.

„Odlično se provodimo. Ovo je svjetski poznat čovjek, zadovoljstvo je da imam priliku da ga u Baru slušam“, zaljkučila je Sanja.

Nakon ponoći za after party bio je zadužen DJ Mr Jools.

Koncert je organizovala Turistička organizacija Bar pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Vlade Crne Gore.

Share.

Comments are closed.