IZBORI, 30. AVGUST 2020.

20:10 VIDEO: GRAĐANI OČEKUJU MIR, TOLERANTNOST I BOLJI ŽIVOT

Građani Bara kazali su u izjavi za naše medije da prvenstveno očekuju od izbora mir i tolerantnost, a zatim i bolji život…

***

19:30 VIDEO: DO 19 SATI GLASALO 68,9% BIRAČA

Do 19 h u Baru je glasalo 68,9% upisanih birača. Izborni dan protiče u mirnoj atmosferi.

Pravo glasa u našoj opštini ima 39.376 građana koji svoje izborno pravo ostvaruju na 75 biračkih mjesta.

O pojedinim tehničkim nepravilnostima tokom izbornog procesa, o kojima je Opštinska izborna komisija upoznata na osnovu telefonskih poziva građana, biće odlučeno, kako nam je kazao predsjednik OIK , Dragan Simović, nakon dobijanja zapisnika o svim dešavanjima na pojedinim biračkim mjestima. Građanima i pacijentima koji su za to izrazili želju, omogućeno je da glasaju putem pisma.

Opštinska izborna komisija se večeras više neće oglašavati, što znači da se rezultati glasanja na opštinskom i državnom nivou mogu očekivati od Državne izborne komisije i drugih nadležnih institucija.

***

16:49 IZLAZNOST U 16 SATI 61,2%

U Baru je do 16 sati glasalo 61,2% od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

“Izborni dan i dalje protiče mirno, bez problema”, rekao je u programu Radio Bara Dragan Simović, predsjednik OIK.

***

16:00 VIDEO: SIMOVIĆ: IZBORNI DAN PROTIČE MIRNO

Do 13 sati u Baru je glasalo 54,8 odsto upisanih birača, što je za nekoliko procenata više u odnosu na prethodne parlamentarne izbore, na što je, prema riječima predsjednika OIK, Dragana Simovića, uticala visoka temperatura i opredjeljenje birača da svoje pravo ostvare u prijepodnevnim satima.

Izborni dan protiče mirno, i do sada opštinskoj izbornoj komisiji nije stigla nijedna pismena primjedba na tok glasanja.

“Da ipak ima neregularnosti, ali pretežno tehničke prirode, saznali smo usmenim putem, i pokušaćemo sve da riješimo u komunikaciji sa članovima biračkih odbora”, istakao je Simović.

Vrijeme za prijem zahtjeva koji se odnose na glasanje putem pisma je, prema zakonskim pravilima, isteklo u 13 h, ali broj nije značajnije veći  u poređenju sa proteklim parlamentarnim izborima, kada je svoje izborno pravo na ovaj način ostvarilo 400 birača. Između ostalih, zahtjevi za glasanje putem pisma stigli su od pacijenata iz bolnica u Baru, Igalu i Podgorici.

“Članovi biračkih odbora izaći će u susret i omogućiti da biračko pravo ostvare svi građani koji to žele”, kazao je Simović.

***

13:50 GLASANJE PROTIČE BEZ PROBLEMA, IZLAZNOST DO 13 SATI 54,8%

U Baru je do 13 sati glasalo 54,8% od ukupnog broja upisanih u birački spisak.

“U konstantnoj smo komunikaciji sa 75 biračkih odbora, na glasačkim mjestima nema prijavljenih nepravilnosti. Nadam se da će izborni dan proteći mirno, bez problema”, rekao je, tokom uključenja u program Radio Bara, Dragan Simović, predsjednik OIK.

***

11:05: VIDEO: DO 10 SATI U BARU GLASALO 25,2% BIRAČA

U Baru je do 10:00 glasalo 25,2 odsto upisanih birača.

“To je više nego u ranijim izbornim procesima. Razumljivi su i razlozi. Znamo iz iskustva da u jutarnjim i večernjim satima veća izlaznost, posebno sada u ovim vremenskim uslovima. Glasanje protiče u korektnoj atmosferi i nema nekih problema. Nemamo primjedbi za sada, nadam se da će to tako biti tokom čitavog izbornog dana”, rekao je Dragan Simović, predsjednik Opštinske izborne komisije.

Komentarišući nepravilnosti koje su zabilježene putem CEMI aplikacije gdje je moguće prijaviti nepravilnosti, Simović je rekao da je komisija višestranačka i da oni nisu imali nikakvu prijavu.

“Ne znam koliko su to provjerene informacije. Mi kao OIK nemamo ni jednu primjedbu na bazi ovih koje su objavljene na CEMI sajtu”, kazao je Simović.

Simović je objasnio i da osobe koje su u samoizolaciji, a koji su negativni na COVID 19, mogu glasati na svom biračkom mjestu.

“Oni koji su pozitivni, imam informaciju da je njih desetak, a izraze želju da glasaju putem pisma, mi smo spremni, ekipe iz biračkih odbora će poći sa svom pratećom opremom, i udovoljiti takvim zahtjevima”, istakao je Simović.

U Baru je, kako je kazao, uvijek izborni proces tekao mirno i tiho, bez ikakvih problema.

“Sada je malo specifična stuacija jer je pandemija . Poručio bih biračima ono što smo hiljadu puta do sada čuli – gužve su na biračkim mjestima, da poštuju distancu i propisane mjere. Ima sporadičnih slučajeva da se distanca ne poštoje, ali to ne smije da se dešava na biračkom mjestu. Ako je van biračkog mjesta, to je onda van naše ingerencije. Molim birače da i radi sebe i radi drugih budu strpljivi i poštuju propisane mjere”, kazao je Simović.

***

08:00 VIDEO: GLASANJE BEZ PROBLEMA OTPOČELO U 7 SATI, SVA BIRAČKA MJESTA OTVORENA

“Ukupno je u Baru upisano 39.376 birača, glasanje se odvija na 75 biračkih mjesta, na istim lokacijama na kojima je to bilo i na prethodnim izborima .Upravo dobijamo informacije sa terena i za sada nema nekih problema. Nismo, istina, dobili informacije sa svih 75 biračkih mjesta, ali za sada sve teče bez ikakvih problema“  kazao je u prvom telefonskom uključenju za Radio Bar Dragan Simović, predsjednik Opštinske izborne komisije.

U ranijim izbornim procesima bilo je između 350 i 400 birača koji su glasali putem pisma, što je na 39.000 birača, smatra Simović, zanemarljiva cifra.

„Za sada još ne znamo, ali neki naš utisak je kako je moguće da bude veći broj birača koji će glasati putem pisma, posebno iz staračkih domaćinstava. Do 13h se predaju zahtjevi  i tada ćemo imati i precizne podatke. Birački odbori su spremni da odgovore svim tim zahtjevima“, rekao je Simović.

Glasanje se obavlja uobičajeno. Sva sredstva za dezinfekciju su spremna.

„Birač dolazi, naravno, sa maskom, kao što ulazi u market. Ukoliko nema masku, birački odbor će mu je dati. Ukoliko ne želi da nosi masku, mada vjerujem da je to mali broj, njemu će se omogućiti glasanje, ali je birački odbor dužan da se nakon toga obavi dezinfekcija prostora u kojem je glasao. Sva sredstva su pripremljena, tako da ne bi trebalo da u tom pravcu bude problema“, ističe Simović.

Po Simovićevim riječima, prvu informaciju o izlaznosti OIK će imati u 10:00,potom u 13:00, 16:00 i 19:30, kada je zaključna informacija iz Opštinske izborne komisije.

“Do sada u Baru nije bilo nekih posebnih problema, nadam se da će tako biti i ovoga puta”, zaključio je Simović.

***

07:05 PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI I LOKALNI U PET GRADOVA

Danas se održavaju parlamentarni izbori u Crnoj Gori, ali i lokalni izbori u pet opština – Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

U izbornoj trci za poslanike (81 mandat) učestvovaće 11 lista, odnosno šest koalicija i pet partija. Po redosljedu na glasačkom listiću, to su “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno”, “Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović”, “HGI. Svim srcem za Crnu Goru”, “SDP – Jaka Crna Gora”, Hrvatska reformska stranka – HRS, “Dr Dritan Abazović – Crno na bijelo – dr Srđan Pavićević – (Građanski pokret URA, Stranka pravde i pomirenja, Grupe birača CIVIS i nezavisni intelektualci) – Građani”, Albanska koalicija “Jednoglasno” – Demokratska Partija, Demokratska unija Albanaca i Demokratski savez u Crnoj Gori, “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”, “Za budućnost Crne Gore – Demokratski front (Nova srpska demokratija, Pokret za promjene, Demokratska narodna partija), Socijalistička narodna partija Crne Gore, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija, Partija udruženih penzionera i invalida Crne Gore, Jugoslovenska komunistička partija Crne Gore, Srpska radikalna stranka, Stranka penzionera invalida i socijalne pravde Crne Gore”, Albanska lista – Genci Nimanbegu i Nik Đeljošaj, i “Aleksa Bečić – Miodrag Lekić – Mir je naša nacija (Demokratska Crna Gora -Demos – Partija penzionera, invalida i restitucije – Građanski pokret Nova ljevica)”.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana, što je za 7.427 više nego na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Biračka mjesta su otvorena u 7, a biće zatvorena u 20 sati. Biračkih mjesta u Crnoj Gori je 1.217, što je isti broj kao na prethodnim izborima. Biračko mjesto, po Zakonu, određuje se za glasanje najviše do 1.000 birača. Na biračkom mjestu i na 100 metara od njega zabranjeno je isticanje simbola političkih stranaka i drugog propagandnog materijala, kojima se može uticati na opredjeljenje birača.

Birač, po Zakonu o izboru odbornika i poslanika, može glasati samo jednom i samo za jednu izbornu listu sa glasačkog listića. Glasa se zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste za koju se glasa, odnosno zaokruživanjem naziva liste ili imena i prezimena nosioca liste. Birač sam presavija popunjeni glasački listić tako da se ne vidi kako je glasao, a da pri tome ostane slobodan kontrolni kupon, nakon čega, držeći presavijeni glasački listić, odlazi do glasačke kutije i omogućava, žrijebom određenom članu biračkog odbora, a u slučaju potrebe, članu koga odredi birački odbor, da na perforiranom mjestu odvoji kontrolni kupon od glasačkog listića. Birač potom stavlja glasački listić u odgovarajuću glasačku kutiju i napušta biračko mjesto.

Zbog epidemije koronavirusa, izbori će biti održani u sprecifičnim organizaciono-tehničkim uslovima. Na preporuku nadležnih, građani koji su u karantinu ili samoizolaciji moći će da izađu i da ostvare svoje biračko pravo, dok će oni koji su na bolničkom liječenju glasati putem pisma. Zahtjev za glasanje putem pisma dostavlja se biračkom odboru na biračkom mjestu, najkasnije do 13 sati na dan glasanja.

Izbore će nadgledati domaći i strani posmatrači, njih 2.089.

Parlamentarni izbori su jedanaesti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon obnove crnogorske nezavisnosti.

Share.

Comments are closed.